ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνήμη Βυζαντίου από τους «Ιωνες»

μνήμη-βυζαντίου-από-τους-ιωνες-505173

Εκδήλωση της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας σήμερα στο Μεταξουργείο

Εκδήλωση με θέμα «Τα μνημεία και εμείς» διοργανώνεται σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» σε συνδιοργάνωση με τη Δ/νση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μνήμη Βυζαντίου 2019».

Ο ομιλητής, Μιλτιάδης Πολυβίου, δρ. αρχιτέκτων – αρχαιολόγος, με ειδικές σπουδές και πολύχρονη εμπειρία στην προστασία των μνημείων, επιχειρεί μια περιδιάβαση στην έννοια μνημείο και στη σχέση του με εμάς και με απλά λόγια και αναφορές σε σχετικά παραδείγματα να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν: Τι τα θέλουμε τα μνημεία; Γιατί οι ανθρώπινες κοινωνίες θεσπίζουν αυστηρούς νόμους για την προστασία τους και δαπανούν τεράστια ποσά για τη συντήρησή τους; Τι προσφέρει η παρουσία τους στη ζωή μας; Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά τους;

Ο Μιλτιάδης Πολυβίου είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών του κλάδου Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Ηταν υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, ασχολούμενος με έργα προστασίας μνημείων, κατά κύριο λόγο στο χώρο του Αγίου Ορους, καθώς επίσης σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και με θέματα σχετικά με εκκλησιαστικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης και της Μ. Ασίας. Διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομίας, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, των Φίλων των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και της συντακτικής επιτροπής του ιστορικοαρχαιολογικού περιοδικού «Αθωνικά Τετράδια». Αντικείμενο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων αποτελεί η έρευνα της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, κυρίως στο Αγιον Ορος και στο Πήλιο, ενώ επίσης ασχολείται και με θέματα αναφερόμενα στον μικρασιατικό ελληνισμό, τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και τους μεταπολεμικούς ποιητές της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο του «Το καθολικόν της μονής Ξηροποτάμου» (Αθήνα 1999) βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Υπό έκδοση είναι μελέτη του για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στο Πήλιο κατά την όψιμη τουρκοκρατία.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου γεν. γραμματέας της Εστίας «Ιωνες» θα παρουσιάσει με λόγο και εικόνα το θέμα «Η Αλωση της Πόλης στο τραγούδι του λαού μας». Η λαϊκή μούσα, η οποία τόσο αριστοτεχνικά αποτυπώνει πτυχές από την ιστορία του έθνους μας, δεν ήταν δυνατόν να μείνει ασυγκίνητη από τον χαλασμό της Πόλης. Το ότι επιβιώνουν τόσοι θρήνοι για την Αλωση, αν και έχουν περάσει από τότε περισσότερα από 500 χρόνια, δείχνει πόσο βαθιά επηρέασε τον ελληνικό λαό το γεγονός.

Την αφήγηση θα συνοδέψουν με τον ταμπουρά τους οι μουσικοί Χαρίλαος και Παναγιώτης Καραγκούνης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Βάσσα Παρασκευά αντιπρόεδρος της Εστίας «Ιωνες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου