Στο Βόλο η Φωτεινή Τομαή

Τελευταία ενημέρωση: 2019-05-05, 17:20:59
Στο Βόλο η Φωτεινή Τομαή

Την Τετάρτη 8 Μαΐου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στο Public

Το βιβλίο της Φωτεινής Τομαή «Κωδικός Γκάντερ - Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου» παρουσιάζεται την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 19.30 στο Public Βόλου (Ογλ 28 &Ι. Κονταράτου 9, Βόλος). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ και ο Κώστας Στεργίου βουλευτής ΚΚΕ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σωτήρης Πολύζος δημοσιογράφος και διοργανωτές είναι ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη, τα Public και το περιοδικό «wish».

O Αλέξανδρος Γεωργιάδης, γεννημένος στον Οθο της Καρπάθου, βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, απόφοιτος του Κάρνεγκι, κατατάχτηκε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, την OSS (Office of Strategic Services).

Με έδρα την Αδριανούπολη οργάνωσε πράξεις δολιοφθοράς των συμμάχων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι γέφυρες τροφοδοσίας του άξονα από την Τουρκία. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού. Τιμήθηκε με τον Χάλκινο Αστέρα Ανδρείας του αμερικανικού στρατού και έλαβε τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής για την αποκάλυψη του δικτύου διπλών πρακτόρων «Ντόκγουντ». Η άρνησή του να δουλέψει για τη CIA μετά το τέλος του πολέμου και η συνεργασία του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ τον έφεραν στο μάτι του κυκλώνα, όταν στην Αμερική μεσουρανούσε το άστρο του Μακάρθι, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ψυχολογικές και άλλες διώξεις.

Μέλος της ΑΧΕΠΑ από την ίδρυσή της, παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1976, φλογερός Δωδεκανήσιος και λάτρης της πατρίδας του, της Καρπάθου.

Η Κωνσταντινούπολη τότε ήταν η κατεξοχήν πόλη - θερμοκήπιο πρακτόρων κάθε προέλευσης εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και του ρόλου της Τουρκίας, που φαινομενικά παρέμενε μεν ουδέτερη, αλλά στήριζε τον άξονα.

Μέσα σε αυτό το καζάνι που έβραζε και οι πάντες, υπολογίζεται πως πάνω από διακόσιοι πράκτορες ζούσαν στην πόλη εκείνη την περίοδο, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να κρύβουν τον ρόλο τους, έχοντας ως προκάλυμμα άλλοι την ιδιότητα του δημοσιογράφου, άλλοι του καθηγητή και άλλοι του επιχειρηματία στις δεκάδες νέες επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει ξαφνικά στην πόλη, ο Μακ Φάρλαντ, γνωστός περισσότερο με το παρατσούκλι «Πάκι», κυκλοφορούσε ντυμένος κατάσκοπος λες και ήταν κάθε μέρα Απόκριες. Οταν έμπαινε στο σαλόνι του ξενοδοχείου Παρκ, ο πιανίστας σταματούσε να παίζει και ξεκινούσε να χτυπά στα πλήκτρα το αγαπημένο τραγουδάκι της εποχής «Μπου μπου μπέιμπι, είμαι ένας κατάσκοπος».

Η Φωτεινή Τομαή σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham. Πρέσβης α’, με μακρά θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών και σειρά διακρίσεων για το έργο της στο εξωτερικό. Εχει συγγράψει και επιμεληθεί σειρά εκδόσεων και άρθρων, μεταξύ άλλων σχετικά με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο και την κατάσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας, την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το σχέδιο Marshall, τις αναμνήσεις του Γκράτσι για την ιταλική επίθεση, τους Ελληνες στο Αουσβιτς, τη διάσωση των Εβραίων από τους Ελληνες Δικαίους των Εθνών. Εχει επίσης αξιόλογο λογοτεχνικό έργο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=