Βίντεο κλιπ στον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2019-04-25, 12:53:42
Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα, που συμμετείχε ο Γιώργος Νταλάρας [Φωτογραφία: Στέλλα Κωνσταντή]
Βίντεο κλιπ στον Βόλο

Οπτικοποιήθηκε σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη με πρωτοβουλία των «Ιώνων»

 

Τα γυρίσματα για την οπτικοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Εμβατήριο του Ωκεανού», σε μελωποίηση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο το Σάββατο 20 Απριλίου.

Μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» συντέλεσε να βρεθούν στην πόλη του Βόλου, για τις ανάγκες του γυρίσματος, ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης και ο ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας.

Στο «Εμβατήριο του Ωκεανού» ο ποιητής αποτυπώνει με νοσταλγία μνήμες από τη θάλασσα, όπου κοντά της έζησε τα παιδικά του χρόνια και τις συμβολίζει με τη μουσική (εμβατήριο). Ενα εμβληματικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, που περιγράφει τη συναισθηματική φόρτιση του ανθρώπου, η απόφαση για ένα ταξίδι μακρινό, που δεν έχει προορισμό, η φυγή από τη στυγνή πραγματικότητα και η επιστροφή στην αγνότητα των παιδικών χρόνων. Ο ήλιος και η θάλασσα κυριαρχούν ως μοτίβο στο φανταστικό ταξίδι της αποδημίας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα και την ελληνικότητα του ποιήματος.

Ενα ποίημα που γράφτηκε πριν 80 χρόνια, αλλά είναι τόσο επίκαιρο. Η φυγή, η αποδημία, η αναγκαστική μετανάστευση στο άγνωστο αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Το «Εμβατήριο του Ωκεανού» αποτελεί προπομπό μιας πολύ σπουδαίας πρωτοβουλίας των «Ιώνων», να συλλέξουν όλα τα προσωπικά αρχεία των Μικρασιατών, απανταχού του Ελληνισμού, σε ένα σύγχρονο κτίριο στην καρδιά της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, έχοντας ως πρεσβευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο παλιό λιμάνι του Βόλου σε σκηνοθεσία Πάνου Ζενίδη με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Φωτογραφίες Στέλλα Κωνσταντή.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
7
=