ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύλλογος που τιμά το παρελθόν έχοντας στόχο το μέλλον

σύλλογος-που-τιμά-το-παρελθόν-έχοντας-559443

Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Η Νέα Αγχίαλος»: Ενεργή συνάντηση παράδοσης και δράσης

Με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού της αλησμόνητης πατρίδας των προγόνων τους και την ταυτόχρονη διαφύλαξη και διάδοσή του ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Η Νέα Αγχίαλος» εισπράττει την ικανοποίηση της επίτευξης στόχων και δεδομένων που κάθε αντίστοιχη κοινωνική ομάδα θα επιδίωκε. Εκδηλώσεις και δράσεις, συμμετοχές σε φεστιβάλ, διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων και κυρίως εκμάθηση παραδοσιακών χορών με παράλληλη λειτουργία τμημάτων ενόργανης γυμναστικής συνθέτουν το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος».

Ενεργό παρόν με σεβασμό στο παρελθόν

Οι στόχοι ήταν υψηλοί και οι προσδοκίες υψηλότερες καθώς η πρόθεση ήταν σαφής και δεδομένη, να μη ξεχαστεί τίποτα και τίποτα να μην παραμεριστεί από όσα οι πρόγονοί τους από την Ανατολική Ρωμυλία με σεβασμό μετέφεραν στη νέα γη που έγινε η πατρίδα τους. Η σκέψη και η πρόθεση έγινε γρήγορα πράξη χάρη στην ενεργή και άμεση ανταπόκριση όσων πίστεψαν στην υλοποίηση των ονείρων τους, να γίνει ο τόπος τους η βάση για δράσεις και συνεργασίες, για να ακουστεί η Νέα Αγχίαλος και να δώσει συνέχεια αλλά και νέα ενδιαφέροντα σε μικρούς και μεγάλους. Η ίδρυση του Συλλόγου επετεύχθη το 2012 και η λειτουργία τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών απέδειξε την ανταπόκριση και την υποστήριξη του εγχειρήματος. Μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια πλαισίωσαν ομάδες και έδωσαν από την πρώτη στιγμή την ταυτότητα που αναλογεί σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου τους.

Πίστη και δράση για την παράδοση

Ο Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης, απόφοιτος του τμήματος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, από τους πρώτους που έλαβαν τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, πίστεψε στο όνειρο των Αγχιαλιτών και ενίσχυσε την πρόθεσή τους με την ενεργή συμμετοχή του. Από την πρώτη στιγμή και με την ουσιαστική ανάθεση των προσδοκιών όλων των μελών του Συλλόγου αλλά και της διοίκησης ο Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης κατόρθωσε να ενεργοποιήσει τις ομάδες, καθιστώντας το μάθημα επιδιωκόμενη συνάντηση. Κι αυτό ήταν πού έγινε ευκρινές και κατανοητό, όλοι να συνευρίσκονται και να χαίρονται, να μαθαίνουν και να επιδιώκουν την επόμενη φορά, την επόμενη συνάντηση που στην ουσία είναι μάθημα.

Μικροί και μεγάλοι χορευτές απέδειξαν πολύ γρήγορα ότι ο κόπος δεν πήγε χαμένος καθώς κάθε παράσταση στεφόταν με επιτυχία, κάθε συμμετοχή σε φεστιβάλ συνοδευόταν με βραβεύσεις όπου υπήρχε διαγωνιστικός τομέας και επαινετικά σχόλια από όλους.

Παραστάσεις, φεστιβάλ, εκδηλώσεις

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος» αναφερόμενη στις δράσεις όλων των ετών δεν παραλείπει να τονίσει ότι όλα γίνονται με πίστη και προσήλωση στις παραδόσεις αλλά και με συνεχή διάθεση προσέγγισης νέων μελών. Οι εκδηλώσεις είναι πολλές και οι δράσεις περισσότερες ενώ η πρόθεση όλων είναι να μην σταματήσουν να συμμετέχουν σε κάθε διοργάνωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κυρίως να συνεχίσουν όσα με επιτυχία πραγματοποιούνται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενεργή συμμετοχή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος» ενεργά στη διοργάνωση για το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών, καθώς αποτελεί μέλος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ., και συμμετείχε στις οργανωτικές επιτροπές διοργάνωσης του ανταμώματος. Ήταν μια αξέχαστη βραδιά με 500 και πλέον χορευτές και πλέον των 20 μουσικών των απανταχού Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας και 4.000 θεατές που κατέκλυσαν τη Νέα Αγχίαλο. Με επιτυχία διοργανώθηκε και το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Νέα Αγχίαλο ενώ από τότε έως σήμερα συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και εκτός ορίων της χώρας.

Συμμετέχει κάθε χρόνο στη γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου προσδίδοντας στη διοργάνωση την τοπική παρουσία και την υποστήριξη κάθε τοπικής δράσης. Επιπλέον με επιτυχία διοργανώνει ετήσιο χορό με κοπή πίτας που περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με φημισμένους μουσικούς και την εμφάνιση χορευτικών τμημάτων. Επιπλέον αποτελεί θεσμό η γιορτή που σηματοδοτεί τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς και πραγματοποιείται στην πλατεία της Νέας Αγχιάλου όπως και η εορταστική εκδήλωση των Χριστουγέννων και η ενεργή συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεων άλλων Δήμων της χώρας.

Στόχοι, σχέδια, όνειρα Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος

«Η Νέα Αγχίαλος» με επιτυχίες και κυρίως με την αγάπη μελών και συμπολιτών δεν σταματά να προγραμματίζει νέες δράσεις και καινούργια προγράμματα με στόχο τη συνεχή ανέλιξη. Ο προγραμματισμός τμημάτων γίνεται κάθε χρόνο από τον χοροδιδάσκαλο Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη υπεύθυνο των τμημάτων παραδοσιακών χορών και την υπεύθυνη των τμημάτων γυμναστικής Δέσποινα Μωραϊτου έως τον περασμένο Ιανουάριο και στη συνέχεια από την Αναστασία Τσέλιου. Η αποδοχή και εφαρμογή των προτάσεων και των προγραμμάτων επικυρώνεται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και υλοποιείται από τα μέλη των ομάδων που προσμονή και χαρά βιώνουν την προετοιμασία, την εκμάθηση αλλά και την παρουσίαση όσων ζούνε και μαθαίνουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου