ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης

διεθνές-φεστιβάλ-αφήγησης-435564

Προ των πυλών βρίσκεται το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου που θα πραγματοποιηθεί από αύριο Παρασκευή 29 Απριλίου έως την Κυριακή 8 Μαΐου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στην Κοζάνη. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, το οποίο έχει ως θέμα «Προσφυγιά, Μετανάστευση, Διασπορά», είναι ο συμπολίτης αφηγητής Δρ. Στέλιος Πελασγός και επίτιμοι καλεσμένοι οι συγγραφείς:

Βασίλης Αλεξάκης και Γκαζμέντ Καπλάνι. Συμμετέχουν αφηγητές, συγγραφείς και επιστήμονες από την Κύπρο, την Αλβανία, την Γαλλία, τον Λίβανο, την Ινδία, την Μεγάλη Βρετανία, Ρομά – Τσιγγάνοι, την Αρμενία, το Κουρδικό Ιράν και την Ελλάδα. Πνευματικός πατέρας του Φεστιβάλ είναι ο Μπρουνό ντε λα Σαλ. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Κοζάνη, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης με Πρόεδρο την Κούλα Καλογερίδου, Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον σκηνοθέτη Γιάννη Καραχισαρίδη και τον Στέλιο Πελασγό Δρ, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, σε συνεργασία την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου σίγουρο για τις γερές ρίζες, που άπλωσε στην Κοζάνη, άμεσο και επίκαιρο, περιπλανάται στον κόσμο και ακούει τις ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν την πρώτη τους πατρίδα και βρήκαν ή ψάχνουν μια καινούρια. Τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τραγούδια και τις μαρτυρίες των προσφύγων και των μεταναστών. Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Δρ. Στέλιος Πελασγός Δρ: «Η Κοζάνη, η πόλη σταυροδρόμι, που έστελνε τα καλύτερα παιδιά της στους δρόμους για να προκόψουν, ακούει φέτος τις ιστορίες των Αρμενίων, των Τσιγγάνων, των Κούρδων και των Αράβων. Η Κοζάνη που πλούτισε κι ομόρφυνε από τους ξεριζωμένους Πόντιους ακούει τους Κυπρίους και τους Ινδούς. Η Κοζάνη που αγκάλιασε τους μετανάστες των τελευταίων δεκαετιών ακούει τις ιστορίες των βαλκάνιων, ευρωπαίων κι ασιατών που πότισαν με τον ιδρώτα τους τη γη της Ελλάδας. Η πόλη που έχει δισέγγονα σε όλο τον κόσμο θα ακούσει τις ιστορίες της ελληνικής διασποράς. Η ελληνική γλώσσα θα λάμψει πολύχρωμη χωρώντας στις λέξεις της, χαρές και καημούς από καρδιές που γεννήθηκαν μακριά».

Τιμώμενοι προσκεκλημένοι, φέτος, είναι ο βραβευμένος από την Γαλλική Ακαδημία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης που γράφει με τέχνη και στις δύο γλώσσες –πατρίδες. Επίσης, ο Αλβανός – Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκαζμέντ Καπλάνι που μας βοηθά να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με την ψύχραιμη ματιά των «άλλων» ελλήνων. «Οι λαϊκές ιστορίες και η προφορική λογοτεχνία, ευτυχώς, ποτέ δεν σεβάστηκαν σύνορα της γης και σύνορα της γλώσσας και άνθισαν μπολιασμένες σε ξένα δέντρα, σε άγνωστα χώματα» υπογραμμίζει ο Στέλιος Πελασγός.

Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ, που απλώνεται στην πόλη της Κοζάνης και σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της, έχουν προσκληθεί οι αφηγητές: Τζιχάντ Νταρβίς (Λίβανος), Αρμέλ Οντιγκάν και Πέπο (Γάλλοι τσιγγάνοι), Πήτερ Τσαντ (Αγγλία -Ινδία), Κουήν Μινασιάν (Αρμενία), Μπρουνό ντε λα Σαλ (Γαλλία), Μάγδα Κοσσίδα (Γαλλία – Ελλάδα) Στέλιος Πελασγός (Ελλάδα), η ποιήτρια Χίβα Παναχί (Ιρανικό Κουρδιστάν), οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης (Γαλλία – Ελλάδα), και Γκάζι Καπλάνι (Αλβανία), ο καραγκιοζοπαίχτης Θωμάς Αγραφιώτης, η μουσικός Δομνίκη Μαυρίδου, οι επιστήμονες Θ. Καράβατος, Α. Μαστρογιάννη και Π. Γιούλης κ.α.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου