ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρία Αρφέ: «Σε κάθε βιβλίο υπάρχει ένα κομμάτι από τη ζωή μου»

μαρία-αρφέ-σε-κάθε-βιβλίο-υπάρχει-ένα-567572

Η αγαπημένη συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το καινούργιο της βιβλίο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, τις προθήκες των βιβλιοπωλείων κοσμεί το νέο βιβλίο της εκδότριας και συγγραφέως κ. Μαρίας Αρφέ «Ο Νικολάκης και το πασχαλινό αυγό» από την «Ηρα Εκδοτική». Πρόκειται για μια τρυφερή, πασχαλινή ιστορία γεμάτη όμορφες εικόνες και πλούσια σε λαογραφικά στοιχεία. Οι μικροί αναγνώστες, μέσα από τις περιπέτειες του Νικολάκη, θα βιώσουν τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας! Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στο Public το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, συνομιλούμε με την αγαπημένη συγγραφέα στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας για παιδιά «Ο Νικολάκης και το πασχαλινό αυγό» από την «Ηρα Εκδοτική». Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία.

Είναι ένα παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά 5 – 9 ετών. Τονίζεται η παράδοση χωρίς όμως να βγάζει το παιδί από τον κόσμο της φαντασίας που τόσο τον έχει ανάγκη. Η κυρία Αργυρώ ζωγραφίζει τα πασχαλιάτικα αυγουλάκια και τα παιδιά προσπαθούν να τη βοηθήσουν. Ο Νικολάκης, ο μικρότερος της παρέας και ο πιο σκανδαλιάρης, έχει μια ιδέα!!! Βγαίνει έξω στην αυλή και πηγαίνει κατευθείαν στο κοτέτσι. Ανάμεσα στα άχυρα βρίσκει πέντε αυγουλάκια, τέσσερα σκούρα και ένα κάτασπρο. Χωρίς να χάσει στιγμή, απλώνει το χεράκι του και παίρνει το άσπρο αυγουλάκι. Τρέχει καταχαρούμενος μέσα στο σπίτι και το δίνει στην κυρία Αργυρώ για να το ζωγραφίσει. Κανείς δεν κατάλαβε ότι το αυγό δεν ήταν βρασμένο, ότι μόλις το είχε πάρει από το κοτέτσι. Στη λειτουργία του Μεγάλου Σάββατου τους περιμένει μια έκπληξη που αφήνει όλους με το στόμα ανοιχτό.

Ποιο ήταν τα πιο αγαπημένο σας Πάσχα που θυμάστε από την παιδική σας ηλικία; Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο εορτασμού μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας;

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης που γιορτάζουμε την Aνάσταση του Σωτήρα. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά για το βράδυ της Ανάστασης βιώνονται με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ομολογώ, όμως, ότι η πιο ωραία ανάμνηση που έχω για το Πάσχα, δηλαδή τη συγκίνηση που ένιωσα ως χριστιανή για το Πάσχα, ήταν στην Ελλάδα όταν ακολούθησα για πρώτη φορά την περιφορά του Επιταφίου στο κοιμητήριο.

Είστε εκδότρια της «Ηρα Εκδοτική». Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την έκδοση βιβλίων;

Ηταν μια απόφαση που πήραμε από κοινού με τον γιο μου. Αρχίσαμε με μικρά βιβλία, διηγήματα, ποιήματα. Δεν γνωρίζαμε βέβαια το πόσο περίπλοκη και δύσκολη θα ήταν αυτή η δουλειά. Και πρέπει να πω, ευτυχώς που δεν το γνωρίζαμε, διαφορετικά πολύ πιθανόν να μην μπαίναμε σε αυτόν τον φανταστικό εκδοτικό κόσμο. Μια δουλειά δύσκολη που αρχίσαμε σε μια περίοδο ακόμα πιο δύσκολη. Αλλά μας γέμιζε σαν άτομα, μαθαίναμε πολλά και κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο.

Είστε συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αλλά και βιβλίων για ενήλικες. Ποιο είδος θεωρείτε πιο δύσκολο;

Αρχισα να γράψω από μικρή ποιήματα. Τα ποιήματά μου έχουν διακριθεί σε διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εχω λάβει διάφορα βραβεία, ανάμεσά τους το 1ο βραβείο «Moscardelli» Capestrano (Aquila). Θεωρώ πιο δύσκολο να γράφεις ποιήματα, να περιγράφεις και να εκφράζεις μέσα σε λίγους στοίχους ψυχικές καταστάσεις, βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, χρησιμοποιώντας πολλές φορές συμβολισμούς, για να είναι ακόμα πιο κατανοητό το νόημα.

Θεωρείτε το παιδικό κοινό πιο απαιτητικό από εκείνο των ενηλίκων;

Οχι δεν το βρίσκω απαιτητικό, αλλά σίγουρα είναι το πιο φανταστικό κοινό. Μαζί τους απολαμβάνεις μεγάλη ικανοποίηση σαν συγγραφέας και χαρά σαν άτομο. Λυπούνται αν συμβεί κάτι και χαίρονται όταν στο τέλος όλα είναι καλά. Όταν τελειώνεις το αφήγημα σε αγκαλιάζουν, σε φιλάνε, σου λένε ευχαριστώ σαν να τους έχεις κάνει ένα ξεχωριστό και προσωπικό δώρο. Είναι μία όμορφη στιγμή ζεστασιάς.

Πώς «γεννιέται» ένα βιβλίο σας και ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Οταν γράφω ένα ποίημα η ψυχή μου είναι γυμνή, εκφράζω τη δική μου ψυχική κατάσταση, μελαγχολίες, νοσταλγίες, θυμό, χαρά, παράπονο. Εκεί οι λέξεις πάνω σε μια άσπρη σελίδα ενεργούν λυτρωτικά. Οταν γράφω παιδικά, παρακολουθώ τα παιδιά, την έκφραση της αθωότητας τους, την ανάγκη να ελπίζω σε έναν κόσμο μαγικό, χαρούμενο. Οταν γράφω για ενήλικες είναι επειδή κάποια ιστορία που διάβασα η άκουσα γέννησε μέσα μου κάποιες ερωτήσεις. Συνήθως ο κύριος πρωταγωνιστής των βιβλίων μου είναι μια γυναίκα. Μου αρέσει να εκφράζω την ψυχική της κατάσταση, πως ζει μια τραγωδία, πόσο έντονα ζει τα πάθη της, μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι θυσίες της. Στο τέλος, όμως, προσφέρω στον αναγνώστη, ίσως εξαιτίας του αισιόδοξου και ρεαλιστικού χαρακτήρα μου, μια εκτονωτική και ανακουφιστική διέξοδο χαρίζοντας πάντα την ελπίδα για τη ζωή.

Ποιο βιβλίο σας έχει ξεχωριστή θέση στη καρδιά σας και γιατί;

Σε κάθε βιβλίο υπάρχει ένα κομμάτι από τη ζωή μου και το καθένα έχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου. Τη «Νεφέλη» όμως την έγραψα με πόνο. Μεγάλος αριθμός παιδιών πέφτουν καθημερινά θύματα κακοποίησης και γράφοντας αυτό το βιβλίο προσπάθησα να στείλω ένα μήνυμα, να μην είμαστε αδιάφοροι και ελπίζω ότι όποιος το έχει διαβάσει μπορεί να καταλάβει ότι η αδιαφορία μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για το θύμα, για αυτό πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά με κάθε τρόπο. Έχουμε την υποχρέωση. Θεωρώ ότι κάθε παιδί είναι και δικό μας παιδί.

Περιγράψτε τη καθημερινότητα μιας εκδότριας – συγγραφέως.

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πόσο σύνθετη διαδικασία είναι η έκδοση ενός βιβλίου. Εμπλέκονται δεκάδες επαγγελματίες του χώρου, μέχρι να φτάσει ένα βιβλίο στα χέρια των αναγνωστών. Κάθε μέρα έχω μία λίστα με πράγματα που πρέπει να έχουν γίνει έως τις 13.00, να φροντίζω την αλληλογραφία ηλεκτρονική και μη, και για αυτό ξεκινώ την ημέρα πολύ πρωί. Μιλάμε σχεδόν καθημερινά με τους σύμβουλους, με τους διορθωτές ή επιμελητές, με τους σελιδοποιητές, με τους σχεδιαστές εξωφύλλου και μακέτας, με τους τυπογράφους, με τον λογιστή, ζητάμε συμβουλές από τον δικηγόρο για τα συμφωνητικά. Εάν υπάρχουν παραγγελίες, ετοιμάζουμε τα τιμολόγια και τα καταγράφουμε, δίνουμε εντολή για την αποθήκη ετοιμάζουμε τις κούτες με τα βιβλία και τα στέλνουμε στα βιβλιοπωλεία ή σε διαφορές εταιρίες μεταφορών, εάν προορίζονται για πόλεις εκτός Βόλου. Το απόγευμα εάν μας έχουν στείλει κείμενα, ρίχνω μια ματιά και αναλόγως του θέματος τα στέλνω σε άτομα για αξιολόγηση. Ετοιμάζουμε παρουσιάσεις, προσκλητήρια, αφίσες. Προσπαθούμε να κάνουμε ή να διατηρήσουμε δημόσιες σχέσεις. Επικοινωνούμε με σχολεία, για να παρουσιάσουμε συγγραφείς η ζητάμε άδεια για μια έκθεση βιβλίου. Ασχολούμαστε με τα τιμολόγια, δελτία αποστολής, πιστωτικά για επιστροφές και χίλια άλλα πράγματα ακόμα. Μην ξεχνάμε ότι εκτός όλων των προαναφερόμενων ο εκδότης είναι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για την βιωσιμότητα της επιχείρησης, φροντίζοντας παράλληλα για την προώθηση του πολιτισμού και τη διάδοση του βιβλίου.

Ως συγγραφέας, προτιμώ να γράψω το βράδυ αργά, είναι κάτι που με χαλαρώνει. Το μεσημέρι ξεκουράζομαι δυο ώρες συνήθως με ένα βιβλίο στο χέρι από άλλο εκδοτικό οίκο για να σχηματίζω κάποια διαφορετική άποψη.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να κάνει τα πρώτα του βήματα στη συγγραφή παιδικού βιβλίου;

Αναλόγως σε ποια ηλικία απευθύνεται το βιβλίο, για παράδειγμα για τις μικρές ηλικίες θα πρότεινα να προσέχουν το κείμενο να είναι μικρό με μεγάλα γράμματα και πολλές εικόνες.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παρουσίαση του βιβλίου σας στο Public του Βόλου.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Public Βόλου το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12.00. Θα είναι μαζί μου η β’ τάξη του Ελληνογαλλικού Δημοτικού Σχολείου «Αγιος Ιωσήφ» Βόλου με τις εκπαιδευτικούς Ελενα Νταβλαμάνου και Αθανασία Ελευθερούλη. Θα συμμετάσχει, επίσης, ο Δημήτρης Ελευθερούλης, καλλιτέχνης με εργαστήριο σχεδίασης και ζωγραφικής αβγών, ο οποίος, ακολουθώντας μια ασιατική και κινέζικη παράδοση «κεντά» αυγά με οδοντιατρικά τρυπανάκια. Θα έχουμε τη χαρά να θαυμάσουμε από κοντά τα έργα τέχνης του, αβγά πολύχρωμα με ευφάνταστα σχέδια, κεντημένα όλα στο χέρι.

Ποια είναι τα άμεσα και ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Εγραψα ήδη ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο και η εικονογράφος μου ετοιμάζει τις εικόνες. Φέτος παρόλο τις δυσκολίες της δουλειάς μπορώ να πω ότι ήμουν πολύ δημιουργική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου