ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θερμοπωλείο: Στο φως το… fast food της Πομπηίας μετά από 2.000 χρόνια

θερμοπωλείο-στο-φως-το-fast-food-της-πομπηία-569488

Ένα καλοδιατηρημένο θερμοπωλείο, ηλικίας 2.000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη της Πομπηίας.

Η ρωμαϊκή Πομπηία διέθετε συνολικά 150 θερμοπωλεία, τα fast food της εποχής, τα οποία εξυπηρετούσαν κατά κύριο λόγο τους φτωχότερους κατοίκους της πόλης, που δεν διέθεταν μαγειρείο στο σπίτι τους αλλά και για ταξιδιώτες που ήθελαν να γευματίσουν.

Το μενού δεν ήταν και ιδιαίτερα πλούσιο και περιείχε συνήθως παστό ψάρι με ψωμί, ψημένο τυρί, φακές και κρασί.

Μια φωτογραφία ενός τέτοιου θερμοπωλείου δόθηκε στη δημοσιότητα από τον διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας Μάσιμο Οσάνα.

Δεκάδες θερμοπωλεία έχουν έρθει στο φως στην Πομπηία. Το σημείο Regio V, όπου και βρέθηκε το τελευταίο και στο οποίο γίνεται ανασκαφή από το 1960, δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την ρωμαϊκή πόλη.

Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές. Πολλοί όμως άλλαξαν γνώμη και ξαναγύριζαν αλλά τους έπιανε παραλυσία από τον πανικό.

Η παλαιά πόλη είχε ξεχαστεί και κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή της. Πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά.

Τότε βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακάλυψαν σε κατοπινές ανασκαφές αποτελούν σήμερα έναν θησαυρό τέχνης.

CNN Greece

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου