ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια διαφορετική επετειακή εκδήλωση στη Βιέννη, στα ίχνη του Ανθίμου Γαζή

μια-διαφορετική-επετειακή-εκδήλωση-σ-569757

Τα μέλη της αποστολής του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» επέστρεψαν από τη Βιέννη, όπου είχαν μεταβεί, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου των Ελλήνων της Βιέννης και στην πνευματική εκδήλωση -αφιέρωμα στο συντοπίτη μας Άνθιμο Γαζή.

Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821 Α.Γαζή, η παραμονή του οποίου στη Βιέννη (1796-1817) είναι στενά συνδεδεμένη με τη δραστηριότητά του εκεί, τόσο ως κληρικός και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου αλλά και ως διδάσκαλος, προετοιμάζοντας την προεπαναστατική του δράση.

Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού, η Iερά Μητρόπολη της Αυστρίας, η Ελληνική Σχολή της Βιέννης, το σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» με τη συνεργασία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι συναισθημάτων και ένα προσκύνημα σε μια πόλη που κουβαλά βαρύ φορτίο ιστορίας αιώνων.

Για σημαντική πολιτιστικής σημασίας παρουσία της βολιώτικης αποστολής, μίλησε ενώπιον πλήθους Ελλήνων της Βιέννης, ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιος υποδεχόμενος τα μέλη της ομάδας στον Ελληνοορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου και χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που τελέστηκε, ενώ με τον πνευματικό του λόγο αναφέρθηκε στα μεγάλα οράματα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και στη συμβολή των Ελλήνων που έζησαν στη Βιέννη, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής και Άνθιμος Γαζής και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο, στην Εθνεγερσία του 1821. Το μήνυμα της Επετείου ανέπτυξε και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη κ. Σ. Μανδαλίδης.

Αμέσως μετά, το εκκλησίασμα μετέβη στην παρακείμενη προτομή του Ρήγα Βελεστινλή, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές της Ελληνικής Κοινότητας της Βιέννης, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του Φίλων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, Κερασία Μπαρζιώκα.

Στη συνέχεια, όλοι οι παραβρισκόμενοι εισήλθαν στον όμορο ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου ο Άνθιμος Γαζής υπηρέτησε, επί πολλά χρόνια.

Εντός του ναού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στην ιστορική προσωπικότητα του Άνθιμου Γαζή. Η εκδήλωση περιλάμβανε τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη κ.κ. Αρσενίου, που τόνισε τη σύνδεση του Α. Γαζή με τη Βιέννη και το Πήλιο και της προέδρου του Σωματείου Κερασία Μπαρτζιώκα, η οποία μιλώντας για τη σημειολογία της εκδήλωσης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς ερχόμαστε από τη γη του Ρήγα Βελεστινλή και του Ανθιμου Γαζή, δυο κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας, με διεθνή εμβέλεια. Ερχόμαστε τη μεγάλη και ιστορική σημερινή ημέρα, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και με όλες τις εκδηλώσεις τιμής, να προσπαθήσουμε να αναμοχλεύσουμε την κληρονομιά μας, συνειδητοποιώντας το ιερό μας χρέος. Τις ημέρες αυτές ανακαλούμε στη μνήμη μας τις μορφές των αγωνιστών που, με την ψυχή και το αίμα τους, πάλεψαν και έδωσαν στον ελληνικό λαό το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Ένα φωτεινό σημάδι στους διαρκείς αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη».

Χαιρετισμό είχε αποστείλει επίσης ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Βαγγέλης Νασιόπουλος, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για την τιμητική αυτή επετειακή εκδήλωση και τονίζοντας τον βαθύτατο πνευματικό σύνδεσμο που συνδέει τη Βιέννη με τη γενέτειρα του μεγάλου αυτού εθνεγέρτη, τις Μηλιές, εκφράζοντας την ελπίδα να παραμένουν αναλλοίωτες οι παρακαταθήκες και τα οράματα του Μηλιώτη διαφωτιστή και αγωνιστή Ανθίμου Γαζή.

Παράλληλα, η Κ. Μπαρτζιώκα παρουσίασε το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και πτυχές του σύγχρονου Βόλου, μέσα από ένα εξαιρετικά καλαίσθητο video, το οποίο επιμελήθηκαν οι Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Ακολούθησε η ομιλία της ιστορικής ερευνήτριας και προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, Μαρίας Σπανού με θέμα «Άνθιμος Γαζής: «O πρωτοπόρος ρασοφόρος Πηλιορείτης στον ελληνικό Διαφωτισμό», που ταξίδεψε τους παραβρισκόμενους σ’ ένα πνευματικό ταξίδι στο παρελθόν της πολυκύμαντης διαδρομής του Α. Γαζή. Του ανθρώπου, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πνευματικού και του επαναστατικού, κατόπιν, αγώνα. Του δικού μας ανθρώπου, που με αφετηρία τη γενέτειρά του τις Μηλιές, διέγραψε μια πολυκύμαντη διαδρομή υπέρ του αναγεννώμενου ελληνισμού, ως ένας επιφανής εκπρόσωπος του Ελληνικού Διαφωτισμού, ως Κληρικός, ως Δάσκαλος, και ως Συγγραφέας.

Η ομιλία διανθίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων από δυο μικρούς μαθητές της Ελληνικής Σχολής της Βιέννης, ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα επίκαιρο μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασε και παρουσίασε ο γνωστός μουσικός, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Βασίλης Αγροκώστας. Ξεδιπλώνοντας τα ηχοχρώματά του συνοδεία της κιθάρας του ο Β. Αγροκώστας, μέσα σε μια έντονη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, γεμάτη από μηνύματα, οι Έλληνες της Βιέννης τραγούδησαν μαζί του τραγούδια αγαπημένα, όπως τον «Θούριο» του Ρήγα, «Νάτανε το 21», «Κλέφτικη ζωή», «Τσάμικος» για να ψάλλουν στο τέλος, όλοι μαζί, τον Εθνικό Ύμνο.

Κατά γενική ομολογία, η εκδήλωση εκτός από το ότι ανέδειξε τον τόπο μας και την ιστορία του, ένωσε τους πάντες σε μια συνάντηση χαράς και υπερηφάνειας για την καταγωγή και την πατρίδα τους. Με κάθε τρόπο, οι ομογενείς της Βιέννης, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Βολιώτες, αυτό εξέφρασαν.

Εγκάρδια, υπήρξε στη συνέχεια, η συνάντηση της αποστολής στη Μητρόπολη και η υποδοχή της από τον Μητροπολίτη κ.κ. Αρσένιο, όπου δόθηκε η υπόσχεση να υπάρξει και συνέχεια συνεργασίας μεταξύ των φορέων που συνεργάστηκαν στην εν λόγω εκδήλωση και στο μέλλον.

Προηγουμένως, ο Πρωτοσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου π. Ιωάννης Νικολίτσης ο οποίος παρουσίασε και την εκδήλωση, ξενάγησε τους βολιώτες στην έκθεση που εγκαινιάστηκε την ίδια ημέρα του ζωγράφου Αλεξάντερ Λάντουχοβ, με θέμα «στα ίχνη των Ελλήνων της Βιέννης» και αφηγήθηκε την διαχρονική παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας στη Βιέννη, ζωντανεύοντας όψεις από τη γεμάτη φως ζωή μεγάλων Ελλήνων ευεργετών που έζησαν και έδρασαν στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ήταν ένα αξέχαστο οδοιπορικό, έντονα φορτισμένο από Ελλάδα. Γιατί μπορεί η Βιέννη μπορεί να είναι τα βαλς, τα παλάτια, οι χώροι πρασίνου και ο Δούναβης, είναι όμως και η ανεπανάληπτη ελληνική γειτονιά. Μπορεί να κυριαρχεί ο Γιόχαν Στράους, ο Έγκον Σίλε και ο Γκούσταβ Μάλερ, κυριαρχεί όμως και ο Έλληνας Νικόλαος Δούμπας που βρίσκεται πίσω από όλα σχεδόν τα γλυπτά των μουσικών που βρίσκονται στα πάρκα και σε εμβληματικά κτήρια της άλλοτε αυτοκρατορικής πρωτεύουσας.

Εξίσου σχεδόν κυριαρχεί και ο Γεώργιος Σίνας, μέγας επίσης ευεργέτης και πατέρας των σιδηροδρόμων των νοτίων του Δούναβη χωρών της Βαλκανικής. Κυριαρχεί ακόμη ο ελληνικής καταγωγής ο διάσημος αρχιμουσικός Χέμπερτ Φον Κάραγιαν και άλλοι πολλοί. Eίναι η ιστορία της και ο πολιτισμός της αυτής της πόλης, που κάνουν την παρουσία τους αισθητή σε κάθε γωνιά της, από τον πιο μεγάλο δρόμο έως το πιο μικρό σοκάκι της. Σημεία, που ανακάλυψε η ομάδα των επισκεπτών στο διάστημα της παραμονής της, όπως τα μικρά υπαίθρια κονσέρτα, τους ποδηλάτες του πάρκου Prater και το μεγάλο πεζόδρομο από την Όπερα, όπου τα βράδια παιζόταν η μονόπρακτη όπερα του 1889 «Καβαλερία Ρουστικάνα» ως τον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου.

Και από εκεί μια μεγάλη βόλτα, που περνά από τις εμβληματικές πλατείες Michaelerplatz και Heldenplatz, μπροστά στο Ανάκτορο των Αψβούργων, που συνεχίζει στο ωραιότερο βουλεβάρτο του κόσμου, την κυκλική Ringstrasse, και από εκεί στο Δημαρχείο και το Εθνικό Θέατρο (Burgtheater).

Το πιο δύσκολο κομμάτι της περιήγησης ήταν ίσως να ξεχωρίσει τα μουσεία που έμοιαζαν εξωτερικά. Αν έπρεπε να διαλέξουν τρία, θα λέγαν ότι είναι το «Leopold» για την πλέον αντιπροσωπευτική συλλογή του με έργα αυστριακής τέχνης, το «Ιστορίας της Τέχνης» για τα αριστουργήματα του Ραφαήλ, του Βερμέερ, του Μπρίγκελ, του Καραβάτζιο και το «Albertina».

Η ομάδα γεύτηκε τα ασυναγώνιστα αρωματικά χαρμάνια βιεννουά, συνοδεία λαχταριστών γλυκών στρούντελ και σοκολάτας -μέρος της τοπικής της κουλτούρας- στα ιστορικά καφενεία, Cafe Central και Cafe Mozart και δεν αντιστάθηκε στους 120 πάγκους με κάθε λογής καλούδια της αγοράς τροφίμων Naschmarkt, μια αγορά που παραμένει στην ίδια περίπου θέση από τα τέλη του 18ου αιώνα, διαθέτοντας εξαιρετική γκάμα παραδοσιακών και εξωτικών προϊόντων.

Και βέβαια απόλαυσαν όλοι τη βόλτα στη Maria-Theresien Platz, ανάμεσα στα δίδυμα μουσεία, εκεί όπου λιάζονταν ακούγοντας κλασική μουσική εκατοντάδες Βιεννέζοι και εκεί όπου είναι το σημείο εκκίνησης της βιεννέζικης περιήγησης για αναρίθμητους καθημερινά επισκέπτες, Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το ταξίδι έζησαν ομολογουμένως ανεπανάληπτες στιγμές, που είναι βέβαιο ότι δεν θα τις ξεχάσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου