ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίκαιρα ιστορικά μηνύματα στο βιβλίο του Γιώργου Σούρλα

επίκαιρα-ιστορικά-μηνύματα-στο-βιβλί-571330

Παρουσιάστηκε προχθές το βιβλίο του Γιώργου Σούρλα «Ιωάννης Καρατζάς – Ο Κύπριος Συμμάρτυρας» στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε προχθές στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας το βιβλίο «Ιωάννης Καρατζάς – Ο Κύπριος Συμμάρτυρας του Ρήγα», διά χειρός του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα.

Οπως τόνισε ο κ. Σούρλας, το βιβλίο ουσιαστικά είναι μια έρευνα που κράτησε για πάνω από 4 χρόνια και η οποία είχε στόχο να αναδείξει τη σπάνια δράση του Ρήγα, αλλά και εκείνων που τον ακολούθησαν μέχρι τον θάνατο, όπως ο λόγιος Ιωάννης Καρατζάς.

«Οι σύντροφοί του ήταν εφτά, μεταξύ αυτών και ο Ιωάννης Καρατζάς. Αναζητώντας και ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία για τους συνεργάτες, τα ελάχιστα βρήκα να υπάρχουν για τον Καρατζά. Θεώρησα υποχρέωση και καθήκον ως Βελεστινιώτης και ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» να ανατρέξω σε πηγές, να επισκεφτώ περιοχές, να αναζητήσω στοιχεία για να βρω τη διαδρομή, την προσωπικότητα και τη δράση του Καρατζά, που αναμφίβολα ήταν σπουδαία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο συγγραφές.

Ο λαογράφος και ερευνητής Παναγιώτης Καμηλάκης, αφού εξήρε τον συγγραφέα, επισήμανε πως είναι σημαντικό ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα ελάχιστα που έχουν γραφτεί για τους συντρόφους του Ρήγα, διότι όλα περιστρέφονται γύρω από τον Ρήγα και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη δράση του Ιωάννη Καρατζά και στα κείμενα που έχει αφήσει πίσω, τα οποία έχουν παιδαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της Παιδείας εκείνης της εποχής.

Ο Αδάμος Μουζούρης, πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως τέτοια βιβλία βοηθούν στον διαφωτισμό, την ενημέρωση και κρατούν την ιστορική μνήμη ζωντανή, ενώ άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Κύπρο τονίζοντας: «Στην Κύπρο δοκιμάζονται η αρετή και η αντοχή του Εθνους, οι αξίες και τα ιδανικά του, δοκιμάζεται μοίρα του! Γιατί η Κύπρος αγκαλιάζει το Καστελόριζο (τη ναυαρχίδα μας) και η Ελλάδα γίνεται Μέση Ανατολή και ακουμπά φιλικά στην Αφρική, στον αραβικό κόσμο (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και στην Ασία (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και γίνεται ουσιαστικά η Ελλάδα μας ενοποιός δύναμη τριών Ηπείρων! Και φράζει τα επεκτατικά σχέδια του σουλτά’νου. Μονόδρομος η εμμονή μας σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική! Λύση που να τερματίζει την κατοχή, να ενώνει το νησί μας και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Βάσω Κυριαζή, αρχισυντάκτρια του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, απηύθυναν χαιρετισμό η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, ο εκδότης Ηλίας Επιφανίου, καθώς και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, που αναφέρθηκαν στα μηνύματα που εκπέμπει το περιεχόμενο του βιβλίου.

Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου «Το Αρκάδι», του Συλλόγου Θρακών Βόλου, του Συλλόγου Μακεδόνων «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου