ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας

βιωματική-προσέγγιση-της-ιστορίας-577044

Στον απόηχο της εκπαιδευτικής επίσκεψης του Λυκείου Αγριάς στα ΓΑΚ Μαγνησίας

Η επαφή με τους μαθητές είναι μια εμπειρία μοναδική και ευτυχώς στα Γενικά Αρχεία του Κράτους έχουμε πολλές αφορμές να δοκιμάζουμε αυτή τη χαρά. Αυτή την εβδομάδα η επίσκεψη των δύο Τμημάτων των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Αγριάς με τις φιλολόγους τους Αλέκα Μούρτζη και Μαρία Λαλιά επιφύλαξε πολύ δυνατές συγκινήσεις. Σκοπός της επίσκεψης η μελέτη μέσα από τις πηγές δύο πολύ ευαίσθητων θεμάτων της Τοπικής Ιστορίας, τα οποία συμπεριλαμβάνονται και στην ύλη της τάξης τους, οι πρόσφυγες στον μεσοπόλεμο και η δεκαετία του ’40, θέματα που έχουν σημαδέψει τη μνήμη της πρώτης γενιάς, αλλά και των επόμενων, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές.

Οι 18 μαθήτριες και 8 μαθητές, παρά τον φόρτο και την πίεση των μαθημάτων τους ιδιαίτερα αυτή την εποχή που πλησιάζουν οι πανελλήνιες, είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ωραίο ταξίδι στο παρελθόν του τόπου μας μέσα από πρωτογενές αρχειακό υλικό βιώνοντας μοναδικές συγκινήσεις. Το πρωινό αυτό το αναγνωστήριο των ΓΑΚ μετατράπηκε σε εργαστήρι ιστορικής έρευνας. Μέσα από γραπτά τεκμήρια, φωτογραφίες και προφορική μαρτυρία, η μελέτη της Ιστορίας έγινε για τους μαθητές μία βιωματική εμπειρία, με στόχο να μυηθούν στις αρχές της ιστορικής έρευνας, να κατανοήσουν πώς κατασκευάζεται η ιστορική γνώση, να διασταυρώνουν διαφορετικές θέσεις, να αποκτήσουν παρατηρητικότητα και κριτική ικανότητα, να μάθουν να προχωρούν σε δεύτερη ανάγνωση των πηγών και να μη στέκονται στο πρώτο επίπεδο.

Η ωριμότητα, η ομαδικότητα, οι ευαισθησίες τους, οι ερωτήσεις τους, οι προβληματισμοί τους μας άγγιξαν ιδιαίτερα και το πρωινό της 19ης Μαρτίου ήταν και για μας τους εργαζόμενους (Αννίτα Πρασσά, Αγγελική Νικολάου, Αλκηστη Σανιδά) μία εξαιρετική εμπειρία και μας έδειξε τις δυνατότητες των μαθητών όταν εμπνευσμένοι καθηγητές τούς δίνουν τα κατάλληλα κίνητρα και ανοίγουν τη σχολική διαδικασία στον κοινωνικό χώρο. Ετσι συνδιαμορφώνονται οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου