ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικά εικαστικά μοτίβα

ελληνικά-εικαστικά-μοτίβα-444375

Εγκαινιάζεται στις 3 Μαΐου στον Εκθεσιακό Χώρο Αχίλλειον Ιάσονος-Κουμουνδούρου του Δήμου Βόλου, η νέα έκθεση ζωγραφικής της Έρρικας Γκουτενσβάγκερ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου. Αναφερόμενη στην νέα ενότητα έργων που θα παρουσιάσει, η γνωστή ζωγράφος αναφέρει ότι: «Στη νέα αυτή σειρά με το τίτλο «Ελληνικά μοτίβα» έχω ασχοληθεί αποκλειστικά με το μοτίβο ως ενότητα. Το μοτίβο, είτε διακοσμητικό, είτε συμβολικό είναι η απλοποίηση μιας φόρμας σε γεωμετρικό η γραμμικό σχέδιο».

Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν και παραμένει για μένα η κύρια και αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Η ανάγκη μου να αναζητήσω την πρωτόγονη σχέση μεταξύ τέχνης και καλλιτέχνη, και να αφαιρέσω οτιδήποτε περιττό, με οδήγησε στην δημιουργία ενός «ρυθμού» που επαναλαμβάνεται μέσα από γεωμετρικά και γραμμικά σχήματα – μοτίβα. Θεωρώ δε μάλιστα πως η διακοσμητικότητα είναι από τις πρώτες-αν όχι η πρώτη-εικαστική ανάγκη του πρώιμου ανθρώπου, και που στις μέρες μας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Μέσα λοιπόν από την αναθεώρηση, την αναμόρφωση, ακόμη και το ανακάτεμα αναζητώ να δημιουργήσω το πρώτο στάδιο της διακοσμητικής τέχνης, μιας αληθινής κ δυνατής τέχνης από τις πρώτες στην ιστορία του ανθρώπου. Το ζήτημα για μένα δεν είναι ο καλλιτέχνης να επινοήσει ή να δημιουργήσει κάτι «νέο» η «πρωτογενές» αλλά να μελετήσει την ίδια φόρμα σε πολλαπλές απόψεις κ από διαφορετικό πρίσμα κάθε φορά, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι έχει δημιουργήσει μια νέα μορφή.

Βέβαια οι παραλλαγές της έκφρασης των ελληνικών μοτίβων είναι πολυάριθμες. «Πολλά από αυτά τα μοτίβα που χρησιμοποιώ, εξηγεί η ζωγράφος, έχουν περάσει από ένα ιστορικό φίλτρο που τα καθιστά διαχρονικά και γρήγορα αναγνωρίσιμα. Αυτά είναι γνωστά ως «πολιτιστικά μοτίβα». Προέρχονται κυρίως από τη φύση και καθώς έχουν περάσει από έναν πολιτιστικό ή θρησκευτικό μετασχηματισμό, έχουν υποστεί μια αφαίρεση ή μια διαστρέβλωση είτε για συμβολικούς είτε πρακτικούς λόγους. Αυτά τα μοτίβα που προέρχονται από φυσικά σχήματα τα χαρακτηρίζει η οικειότητα και μια αίσθηση απλότητας.

«Στα «Ελληνικά μοτίβα» χρησιμοποιώ όλα αυτά τα σχήματα για να δημιουργήσω μια γνώριμη αισθητική, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Αισθητική που είναι κομμάτι της ελληνικής ψυχής που τη κουβαλούμε εντός μας χωρίς πολλές φορές να το πολυγνωρίζουμε. Κάθε μοτίβο είναι χαραγμένο σε λινόλεουμ και τυπωμένο σε μια επιφάνεια τύπου νωπογραφίας που δέχεται πολλαπλές επεξεργασίες, για να δημιουργηθεί τελικώς η αίσθηση της χρονικής φθοράς αλλά και της ρυθμικής ενότητας» προσθέτει η δημιουργός.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου