ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιήγηση στο διάστημα

περιήγηση-στο-διάστημα-435564

Απονέμονται σήμερα Σάββατο 16η Απριλίου στις 8 μ.μ. οι τίτλοι σπουδών στους μαθητές και τις μαθήτριες οι οποίοι παρακολούθησαν την 1η Σχολή Αστρονομίας της Ελλάδος. Την απονομή στους μαθητές του Γυμνασίου και έκτης τάξης του Δημοτικού, θα πραγματοποιήσει ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.

Η Σχολή ιδρύθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, τον Ιανουάριο και λειτούργησε κάθε Σάββατο τις δυο απογευματινές ώρες καθ’ όλο το τετράμηνο. Η διδασκαλία γινόταν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ευγενώς προσφερθέν για το σκοπό αυτό και αποτελούσε τον 1ο κύκλο σπουδών, που περιλάμβανε το ηλιακό μας σύστημα, δηλ. τους πλανήτες με τους δορυφόρους τους, τον Ήλιο τη Σελήνη τα μετέωρα τους αστεροειδείς και τους κομήτες.

Για την αρτιότερη κατάρτιση των μαθητών εκτυπώθηκε ειδικό βιβλίο, ενώ η διδασκαλία περιλάμβανε επίσης δυο αστροβραδιές στην ύπαιθρο, εκ των οποίων έγινε μόνον η μία λόγω ακαταλληλότητας του καιρού, καθώς και μια δίωρη εργαστηριακή άσκηση, με κατ’ οίκον εργασία που ήταν σχετική με τη φασματοσκοπία και τα φάσματα. Στη Σχολή γράφτηκαν κατ’ αρχήν 83 μαθητές, εκ των οποίων οι 62 παρακολούθησαν ανελλιπώς και κανονικά τα μαθήματα, ενώ συμμετείχαν στα δυο γραπτά επαναληπτικά τεστ, που δόθηκαν και σ’ αυτούς πλέον θα απονεμηθούν οι τίτλοι σπουδών.

Δίδαξαν ως βασικοί καθηγητές οι: Κωνσταντίνος Μουτσιάρας, μαθηματικός – αντιπρόεδρος της Εταιρείας και Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης, φυσικός, μέλος της Εταιρείας και καθηγητής Δ.Ε. Μαθήματα έκαναν και οι: Χρήστος Ξενάκης, Δρ. φυσικός, επίτιμος σύμβουλος φυσικών, Σεραφείμ Σπανός, Δρ. μετεωρολόγος, προϊστάμενος του ΕΚΦΕ Μαγνησίας και Δημήτριος Μαυρομμάτης, φυσικός καθηγητής του μαθήματος της αστρονομίας στο Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου.

Οι απόφοιτοι του 1ου αυτού κύκλου σπουδών της Σχολής, θα έχουν το δικαίωμα το επόμενο έτος να παρακολουθήσουν το δεύτερο κύκλο σπουδών, που θα περιλαμβάνει και μαθητές του Λυκείου. Ο κύκλος αυτός θα αρχίσει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά του 2012 και θα περιλαμβάνει πλέον μαθήματα για το Σύμπαν (Αστέρες, Γαλαξίας, οι άλλοι γαλαξίες και Ουράνια Σφαίρα) Προγραμματίζονται δε να λειτουργήσουν πλέον και οι δύο κύκλοι σπουδών. Η μεγάλη επιτυχία της Σχολής αποδεικνύει ότι οι μαθητές έχουν στρέψει ζωηρά το ενδιαφέρον τους προς την αστρονομία και θα είναι κρίμα να καταργηθεί το μάθημα αυτό από τα Λύκεια της χώρας, όπως ανακοινώθηκε τελευταία από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου