LIFE STYLE

Οσκαρ 2019: Οι προβλέψεις και το γράμμα των κινηματογραφιστών στον Λάνθιμο

οσκαρ-2019-οι-προβλέψεις-και-το-γράμμα-των-610587

Θα σαρώσει ο Γιώργος Λάνθιμος τα φετινά ΄Οσκαρ; Η ώρα σχεδόν έχει φτάσει.

Αύριο, Κυριακή, 17.00 τοπική ώρα (03.00 Δευτέρας ώρα Ελλάδας) θα μάθουμε την επιλογή των σχεδόν 7.900 μελών της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που κλήθηκαν να ψηφίσουν που θα δοθούν τα φετινά βραβεία Η τελετή θα διεξαχθεί στο κέντρο του Χόλιγουντ, στο Dolby Theater και θα αναμεταδοθεί απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου, ενώ δεν θα έχει οικοδεσπότη για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι προβλέψεις του Δημήτρη Δανίκα

Το Οσκαρ καλύτερης ταινίας θα παιχτεί μεταξύ «Πράσινου βιβλίου», «Bohemian Rhapsody» και «Ρόμα». Αν το κερδίσει ο Λάνθιμος θα γίνει επανάσταση. Γιατί ποτέ, στην ιστορία του θεσμού, δεν κέρδισε την ανώτατη διάκριση ταινία χωρίς «καλούς» χαρακτήρες και χωρίς οι θεατές να ταυτίζονται μ αυτούς.

Το Οσκαρ σκηνοθεσίας μάλλον θα καταλήξει στον Αλφόνσο Κουάρον του “Ρόμα”. Ο Μεξικάνος έχει στοιχειώσει τον ύπνο του Λάνθιμου. Ο μεγάλος ανταγωνιστής του.

Για το ΄Οσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου περισσότερες πιθανότητες διατηρεί η Αγγλίδα πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν που υποδύεται την ευτραφή, βουλημική, αξιοθρήνητη και βιτσιόζα βασίλισσα Αννα. Ομως και αυτή η υποψηφιότητα πέφτει πάνω στην Γκλεν Κλόουζ. Που, με την ερμηνεία της στο οικογενειακό δράμα “Η σύζυγος” (The Wife), διεκδικεί το ίδιο Οσκαρ.

Λέγεται, μάλιστα, ότι οι «ακαδημαϊκοί» που ψηφίζουν για τα Οσκαρ (περίπου έξι χιλιάδες επαγγελματίες) πιστεύουν πως επιτέλους ήρθε η ώρα για την Γκλεν Κλόουζ. «Της το χρωστάμε» λένε. Αλλωστε η μεγάλη κυρία του Χόλιγουντ, σήμερα 72 ετών, έχει ήδη στο ενεργητικό της εφτά υποψηφιότητες αλλά κανένα αγαλματίδιο.

Πιθανότητες έχουν και οι δύο άλλες πρωταγωνιστρίες της «Ευνοούμενης» για το Οσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. Η Ρέιτσελ Βάις (Αγγλία) και η Εμμα Στόουν (ΗΠΑ). Αμφότερες είναι υποψήφιες

Περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν έχουν όσοι διεκδικούν Οσκαρ κοστουμιών, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και μοντάζ. Μάλιστα το περίτεχνο και καλοκουρδισμένο μοντάζ της «Ευνοούμενης» έχει γίνει από τον Γιώργο Μαυροψαρίδη

Κι ο Δημήτρης Δανίκας καταλήγει στο protothema.gr: Χωρίς να θέλω να σας προσγειώσω, πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων δεν καταλήγει και σε μεγάλο αριθμό αγαλματιδίων. Αφθονα παραδείγματα. Οπως, ας πούμε, συνέβη με την «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» του Ντέιβιντ Φίντσερ με πρωταγωνιστή τον Μπράντ Πιτ. Στο τέλος και μετά βίας έλαβε τρία Οσκαρ. Και τα τρία μόνο για τις τεχνικές επιτεύξεις.

Εν τω μεταξύ, οι ΄Ελληνες κινηματογραφιστές «στέλνουν γράμμα» στο Γιώργο Λάνθιμο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ομάδα «Δώσε Λίγη Αγάπη στον Ελληνικό Κινηματογράφο» και, εκτός από τη στήριξη προς τον Γιώργο Λάνθιμο, στέλνει και μηνύματα προς το… εσωτερικό μέτωπο. Στην προσπάθεια συνδράμει και η ηθοποιός Μαργαρίτα Τσολάκη, ενώ η μουσική είναι το Μίμη Πλέσσα.

«Όσο εσύ δοξάζεις το ελληνικό σινεμά εμείς θα θυμόμαστε όλους τους λόγους που σε κρατούν μακριά μας» σημειώνεται με νόημα στο «γράμμα».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου