ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απεβίωσε η διαπρεπής φιλόλογος Μαρία Καραβολάνη –Χουρμουζιάδη

απεβίωσε-η-διαπρεπής-φιλόλογος-μαρία-624243

Διαπρεπής φιλόλογος, συγγραφέας, ερευνήτρια, υπέρμαχη της ειρήνης υπήρξε η Μαρία Καραβολάνη – Χουρμουζιάδη, σύζυγος του επίσης αείμνηστου Γιώργου Χουρμουζιάδη, διευθυντή της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου.

Η εκλιπούσα, η οποία δίδαξε ως φιλόλογος στο 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο Βόλου και σε άλλα Λύκεια της περιοχής, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, σκορπώντας θλίψη σε όσους την είχαν γνωρίσει.

Καλλιεργημένη, φιλοσοφημένη, ευφυής, ευγενής, μειλίχια, σεμνή. Με πλούτο γνώσεων, αλλά αθόρυβη, δίκαιη, με μεγάλη ευαισθησία και προσφορά στα κοινωνικά δρώμενα, ήξερε να δέχεται τα μηνύματα της ομορφιάς, της χαράς, της φιλίας.

Εξέδωσε το βιβλίο «Η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης: Ραδιοφωνικές συζητήσεις με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον Τόλη Καζαντζή και τον Πρόδρομο Μάρκογλου» από τις εκδόσεις «Βάνιας» το 1993, ενώ το 2003 δημοσίευσε το κείμενο «Η γυναίκα στην ελληνική λογοτεχνία» στο περιοδικό λόγου και τέχνης «Φιλόλογος» τεύχος 111 και συμμετείχε σε μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών στο ραδιόφωνο του «904 Αριστερά στα FM».

Η Μαρία Καραβολάνη – Χουρμουζιάδη υπήρξε έως το τέλος της ζωής της ενεργό μέλος συλλόγων, στους οποίους συνεισέφερε ενεργά, σταθερά και με επιμονή από πολλές θέσεις, ιδίως σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η επιμονή και η σταθερή συμπαράσταση στην περίπτωση της Μαρίας Καραβολάνη – Χουρμουζιάδη συνδυάζονταν αρμονικά με έμφυτη ευγένεια, προσήνεια και αξιοπρέπεια. Για όλους αυτούς τους λόγους ενέπνεε τον σεβασμό και την αναγνώριση στους νεότερους συναδέλφους της.

Η Μαρία Καραβολάνη – Χουρμουζιάδη τίμησε την επιστήμη της, πρόσφερε δε κι έξω από τις σχολικές αίθουσες, καθώς είχε πλούσια κοινωνική προσφορά και δράση με βαθιά πίστη στον ανθρωπισμό. Είχε δραστήρια συμμετοχή στο αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης ως μέλος της ΕΕΔΥΕ και για αρκετά χρόνια υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τούμπας και της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου