ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρέσβειρα τουρισμού η γαστρονομία

πρέσβειρα-τουρισμού-η-γαστρονομία-632413

Οι γεύσεις ταξιδεύουν κάθε τόπο υπογραμμίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Νέζου

Η σημασία των τοπικών παραδοσιακών γεύσεων, ως πρέσβειρες τουριστικής ανάπτυξης κάθε τόπου, υπογραμμίστηκε παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Νέζου στο «Domotel Xenia» Βόλου.

Το βιβλίο γαστρονομικής περιήγησης στη Νάξο με τίτλο «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες» αποτέλεσε το εφαλτήριο για ενδοσκόπηση στις φυσικές ομορφιές της Μαγνησίας και τη δύναμη της τοπικής γαστρονομίας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός δημοσιογράφος «πρέπει να γίνει άνοιγμα της περιοχής με επίκεντρο τις τοπικές γεύσεις, να επισκέπτονται εκπρόσωποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και food bloggers τη Μαγνησία, τον Βόλο και το Πήλιο για να διαδώσουν ακόμη περισσότερο τις γεύσεις του κάθε τόπου».

Παράλληλα εξήρε την πρωτοβουλία της Μητρόπολης Δημητριάδος να αναδείξει τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα των αγροτικών συνεταιρισμών μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι η Μαγνησία έχει πολλές δυνατότητες και ξεχωριστές γεύσεις, που «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ενθουσιώδη σχόλια όσων τις έχουν γευτεί. Ο Χρήστος Νέζος υπογράμμισε ότι οι γεύσεις είναι η ταυτότητα του κάθε τόπου και λειτουργούν ενισχυτικά σε κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Σωτήρης Πολύζος δημοσιογράφος, Αθηνά Μπέη πλαστική χειρουργός, Ροσσάνα Πώποτα δημοσιογράφος και η γνωστή ερμηνεύτρια Στέλλα Κονιτοπούλου. Με δήλωσή της στους δημοσιογράφους η κ. Κονιτοπούλου αναφέρθηκε στη δύναμη της μνήμης και των γεύσεων που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες σε γηγενείς και επισκέπτες κάθε τόπου. Η γνωστή ερμηνεύτρια, η οποία συμμετέχει στο βιβλίο του Χρήστου Νέζου παρουσιάζοντας μια παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, επισήμανε ότι «οι γεύσεις και ο πολιτισμός ταξιδεύουν κάθε περιοχή στα πέρατα του κόσμου».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη γραβιέρα Νάξου, τις γεύσεις του Πηλίου με πρεσβευτές τα γλυκά του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, τα μήλα «Ζαγορίν», το «Θεσσαλικό» τσίπουρο και τα κρασιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου Γιάννης Κίτσιος ανέφερε ότι «η ταυτότητα της Μαγνησίας είναι οι Συνεταιρισμοί, είναι τα κρασιά, τα μήλα «Ζαγορίν», η ποιότητα, οι οργανώσεις που στηρίζουν σήμερα τον αγροτικό κόσμο, τον αγρότη, διότι χωρίς τους Συνεταιρισμούς δεν θα υπήρχε αγροτική δραστηριότητα» είπε. Παράλληλα τόνισε ότι τα προϊόντα της «Δήμητρας» έχουν κάνει γνωστή την περιοχή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασε ο Κυριαζής Παπούλος μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ο οποίος ανέφερε ότι «η Μαγνησία έχει πολύ δυνατούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που έχουν «ταξιδέψει» όχι μόνο τη Μαγνησία, αλλά και την Ελλάδα στο εξωτερικό. Εχουμε επεκταθεί στη μεταποίηση, έχουμε καινούργιο προϊόν το πετιμέζι που ταξιδεύει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όπως άλλωστε και τα μήλα «Ζαγορίν» και είμαστε κοντά σε αυτές τις εκδηλώσεις, που είναι άξιες συγχαρητηρίων» είπε.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου