ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρικό αφιέρωμα μνήμης

θεατρικό-αφιέρωμα-μνήμης-435564

«…Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό…Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» τιτλοφορείται η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 25 Μαρτίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Μία από τις ελάχιστες παραστάσεις όπου ένας θεατρικός οργανισμός «τολμά» να συνδυάσει το έργο δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της ελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται από την Παρασκευή 25 Μαρτίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Πρόκειται για την παράσταση «…Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό …Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», στην οποία παρουσιάζονται δραματοποιημένα, το ποίημα «Το όραμα του Λάμπρου» του Δ. Σολωμού και τα διηγήματα «Χωρίς Στεφάνι», «Μία Ψυχή» και «Αμαρτίας Φάντασμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε μία ενιαία παράσταση.

Η επιλογή των κειμένων προέκυψε μέσα από μία κοινή θεματική που συνδέει τα λογοτεχνικά αυτά κείμενα μεταξύ τους και η οποία αφορά, τη γέννηση, το θάνατο, την αμαρτία και την κάθαρση. Ο θάνατος, η αδιάσειστη αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης, παρουσιάζεται μέσα από τα συγκεκριμένα κείμενα σε διάφορες από τις εκφάνσεις της. Ως λύτρωση, ως κάθαρση, ως διάβαση σε μία άλλη διάσταση, ως τραγικό γεγονός. Το βάρος της αμαρτίας, η ένοχη συνείδηση για εκούσιες και ακούσιες αμαρτίες, η ανάγκη ή το μοιραίο της κάθαρσης, χαρακτηρίζουν επίσης τα κείμενα, ξεπερνώντας το χωροχρόνο και χαρακτηρίζοντάς τα απόλυτα διαχρονικά. Αν και οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους τους στη γλώσσα του Σολωμού και του Παπαδιαμάντη, η διαχρονικότητα αυτή δεν είναι δυνατό να ακυρωθεί. Ο λόγος «ρέει» στην εποχή του, το συναίσθημα καθρεφτίζεται στο σήμερα.

Στα τρία από τα κείμενα, στο «Λάμπρο» του Σολωμού και τα «Μία Ψυχή» και «Αμαρτίας Φάντασμα» του Παπαδιαμάντη, είναι έντονη μία μεταφυσική διάσταση που διακατέχει τους δημιουργούς. Στο «Χωρίς Στεφάνι», αν και πρόκειται για κείμενο ηθογραφικό, υπάρχει και εκεί μία άλλη διάσταση, ο Παπαδιαμάντης προβλέπει τις εξελίξεις που 100 και πλέον χρόνια αργότερα θα βιώσει η ελληνική κοινωνία. Ο «κοσμοκαλόγερος» τολμά και προβλέπει τον πολιτικό γάμο, αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά σε σχέση με τους πολιτικούς της εποχής του : «Ελλείψει όμως άλλης προνοίας, χριστιανικής και ηθικής, δια να είναι τουλάχιστον συνεπείς προς εαυτούς και λογικοί, οφείλουσι να ψηφίσωσι τον πολιτικόν γάμον».

Η σχέση ανάμεσα στους Σολωμό – Παπαδιαμάντη, είναι πολυδιάστατη, βαθιά και ουσιαστική. Χαρακτηριστικά, ο Φ. Πολίτης αναφέρει : «Μόνο ο Παπαδιαμάντης και ο Σολωμός μας έδωσαν έργα με συνολική σύλληψη ζωής, λυτρωμένα από το τυχαίο και το επεισοδιακό». Και αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μεν Σολωμός μας έχει δώσει ένα έργο σαν τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και ο Παπαδιαμάντης ένα έργο όπως οι «Έμποροι των Εθνών».

Η παράσταση ανεβαίνει σε σύνθεση κειμένων και Σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, Μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, Σκηνικά – Κοστούμια Ιωάννας Τουλούπη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου. Παίζουν οι ηθοποιοί : Θανάσης Ζέρβας, Μαρίνη Καγιά, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νιόβη Κωστοπούλου, Σπύρος Μαβίδης, Απόστολος Συρταριώτης, Περικλής Τσαμαντάνης, Μαρία Χαϊντούτη και ο μικρός Αλέξανδρος Ζαχαρούδης. Τραγούδι : Αντωνία Λάππα. Οι παραστάσεις ξεκινούν την Παρασκευή 25 Μαρτίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή έως τα μέσα Απριλίου. Εισιτήρια, προπωλούνται καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από το Ταμείο του Αχίλλειου, 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Κατά τις ημέρες των παραστάσεων, η προπώληση πραγματοποιείται τα πρωινά 11-1 από το ταμείο του Αχίλλειου, τηλέφωνο24210 32818, ενώ τα απογεύματα 6-9, εισιτήρια προπωλούνται από το ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής, τηλέφωνο 24210 78164. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου