ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστοριογραφία Σοφάδων, συνέχεια: «Ημερολόγιο 2019 – Από τον κάμπο στο Πήλιο…»

ιστοριογραφία-σοφάδων-συνέχεια-ημε-650252

Του ΤΑΚΗ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τις πολύ καλές σχέσεις Σοφαδιτών – κατοίκων Βόλου – και Βολιωτών, την αμφίδρομη πολιτιστική προσφορά, τον σεβασμό και την αναγνώριση στο έργο που επιτελούν, καθώς και τα αίτια αυτής της συγκατοίκησης αποτυπώνει το νέο εκδοτικό πόνημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας.

Ο λόγος για το ημερολόγιο 2019 του Συλλόγου Σοφαδιτών που κυκλοφόρησε και την επίσημη παρουσίασή του χαρήκαμε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 στο κατάμεστο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή του σημερινού μας σημειώματος. Μια έκδοση που διεκδικεί τα εύσημα τόσο για την καλαίσθητη εξωτερική του εμφάνιση, όσο και το πλούσιο περιεχόμενο, το οποίο στις 60 σελίδες του καταχωρούνται ιστορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία των Σοφάδων, που προκαλούν τον αναγνώστη, όχι μόνο να το διαβάσει, αλλά και να στοχαστεί, κάνοντας ωφέλιμες συγκρίσεις θέτοντας, συνειρμικά, πνευματικούς προβληματισμούς.

Τα ειλικρινή και επαινετικά σύντομα σχόλια, που ακολουθούν, πιστώνονται οι άνθρωποι του άξιου Συλλόγου Σοφαδιτών, που τόλμησαν και καταπιάστηκαν αυτό το εγχείρημα, διαθέτοντας χρόνο πολύ, κόπο έντονο, ερευνητική και συγγραφική αξιοσύνη και το κυριότερο πάθος και αγάπη για τις πατρογονικές τους καταβολές. Ξεχωρίζουμε τις κ.κ. Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα, φιλόλογο και πρόεδρο του Συλλόγου και Εβη Γκιζάνη – Σταφυλά, φιλόλογο και τ. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι οποίες θεωρούνται αρχιτέκτονες της έκδοσης. Εμπνεύσθηκαν το θέμα, ερεύνησαν, επέλεξαν, μέσα από μια πλούσια γκάμα κειμένων και μαρτυριών (γραπτών και προφορικών) και κατέγραψαν όσα θεώρησαν ουσιώδη για να αποτυπώσουν τους σκοπούς αυτού του θεματικού ιστορήματος. Τη γραφική προσαρμογή είχε η Βασιλική Τσέργα και την τεχνική κάλυψη εκτύπωσης η Εκδοτική Hellas Print του Βόλου.

Την ιδέα μοιράστηκαν και με άλλους συμπατριώτες τους, ζήτησαν τη βοήθειά τους συνεργάστηκαν και όλοι μαζί δημιούργησαν το ημερολόγιο – βιβλίο του 2019,το οποίο μας συντροφεύει ευχάριστα στον ελεύθερο χρόνο μας. Τα ονόματά τους, που είναι δεκάδες, αναγράφονται στις πρώτες σελίδες, τα οποία παραλείπουμε για ευνόητους λόγους – θεμιτή οικονομία χώρου. Με ευχές και την ευγενική προσλαλιά στον πολυπράγμονα πνευματικό δημιουργό, συμπατριώτη τους Νίκο Μπαζιάνα στον οποίον αφιερώνουν αυτή την έκδοση, αρχίζει η περιήγηση.

Προηγούνται οι απαραίτητες σελίδες μηνών και ημερών του 2019 και ακολουθεί το εισαγωγικό σημείωμα, που στις δύο σελίδες, εμπεριστατωμένα και συνοπτικά περιέχονται οι εννοιολογικές πτυχές του περιεχομένου. Στο σημείο που γίνεται λόγος για τα αίτια της μετακίνησης των Σοφαδιτών προς τον Βόλο διαβάζουμε: «Αλλοτε για να γλιτώσουν τη ζωή τους από τις μυλόπετρες του πολέμου, άλλοτε για να σωθούν από την πείνα κι άλλοτε για να’ χουν το καθημερινό τους πιο χορταστικό, να μορφώσουν τα παιδιά τους, να ζήσουν μια καλύτερη ζωή… Αλλοι δυνατοί και άγριοι αέρηδες γεννημένοι από τις ανάγκες του πολέμου και της επιβίωσης κι άλλοι, πιο ήπιοι, από τη δίψα μας, για μια καλύτερη ζωή, μάς έφεραν εδώ, για να βρούμε απάγκιο και παρηγοριά…». Μια διακριτική ομολογία, που τιμά ιδιαίτερα τους αγαπητούς Σοφαδίτες, για την παιδεία και τον πολιτισμό τους. Το ίδιο πνεύμα για την πόλη μας αποτυπώνεται και στο εξώφυλλο, όπου στη λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Βόλου αναγράφεται: « Βόλος, το Παρίσι της Θεσσαλίας» χαρακτηρισμός του Βλάση Γαβριηλίδη. Συνταξιδιώτες σ’ αυτό το ταξίδι ακολουθούμε τους επιμελητές της έκδοσης και σταθμεύουμε στις στάσεις, που αποτελούν τις ενότητες του περιεχομένου, που μέσα από τις καλογραμμένες σελίδες τους, ξεδιπλώνουμε ενδιαφέρουσες πτυχές της πολύχρονης πορείας των Σοφαδιτών του Βόλου, σ’ όλα τα χρόνια της συγκατοίκησης με τους γηγενείς Βολιώτες. Τις παρουσιάζουμε, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, όπως καταγράφονται με τους ευρηματικούς τίτλους: 1) Η αποδοχή μας από την κοινότητα του Βόλου. 2) Η προσφορά μας στη δεύτερη πατρίδα μας. 3) Οι εν Βόλω Σοφαδίτες, (με ιδιότητες και επαγγέλματα ). 4) Απρίλης 1981: Συγκροτήσαμε τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο. 5) Η αφομοίωση των Σοφαδιτών από την κοινωνία του Βόλου. 6) Δύο τελευταίες κουβέντες. Ενότητες που αποτελούν το ιστοριογράφημα που σχηματίζει με τεκμηριωμένη πληροφόρηση και κοινωνική αντίληψη, τους λόγους που οδήγησαν τους πολιτογραφούμενους στον Βόλο Σοφαδίτες, χαράζοντας κοινή πορεία ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής διαδρομής με τους νέους συμπατριώτες τους στον Βόλο.

Ετσι έγραψαν ιστορία, που αναδεικνύει χαρακτηριστικά αγαστής συνεργασίας, αμοιβαίας αγάπης και αλληλοσεβασμού. Το ημερολόγιο κλείνει με τρία ιδιαίτερα κεφάλαια: α) Δραστηριότητες του Συλλόγου μας το 2018. β) Βιβλιογραφία γ) Τα μέλη μας(κατάλογος με τα 150 μέλη), αριθμός που εντυπωσιάζει. Οσα περιέχονται σ’ αυτό το ξεχωριστό εκδοτικό δημιούργημα, διατυπώνουν εμφαντικά το στίγμα αυτής της αρμονικής συγκατοίκησης και συντείνουν στην καλλιέργεια μιας υγιούς και αμφίδρομης συναισθηματικής σχέσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα και την εγγενή αξία αυτής της συμβίωσης, από κατοίκους δύο διαφορετικών πατρίδων, αλλά κοινής παιδείας και πολιτιστικής κουλτούρας. Τους συγχαίρουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου