ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Πιατάς: «Δεν έχω καλλιτεχνικά απωθημένα»

δημήτρης-πιατάς-δεν-έχω-καλλιτεχνικ-674476

Ο διακεκριμένος ηθοποιός και συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το βιβλίο του «Σινέ Λαύκος»

O Δημήτρης Πιατάς, εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός τον οποίο φέτος απολαμβάνουμε στην παράσταση «Η Παναγιά των Παρισίων» κρατώντας τον ρόλο του Κουασιμόδου, έχει και χέρι συγγραφικό. Με το βιβλίο του «Σινέ Λαύκος» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», μας ανοίγει την πόρτα στον κόσμο των αναμνήσεων και των ονείρων. Ενα οδοιπορικό επιστροφής σ’ ένα εξοχικό σπίτι του 1875 στον Λαύκο Μαγνησίας, σ’ ένα χωριό μέσα στα χιόνια του χειμώνα. Ριπές μνήμης, αποτυπώματα που χάνονται, επεισόδια ανολοκλήρωτα, ήχοι που σβήνουν. Μυθικά ονόματα με σημερινά επώνυμα. Σήμερα, η όμορφη συζήτησή μας στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τον τίτλο «Σινέ Λαύκος» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Είναι ένα οδοιπορικό επιστροφής στο εξοχικό σπίτι του ήρωα στον Λαύκο Πηλίου, χτισμένο το 1875, μαζί με έναν άγριο χειμώνα που εισβάλλει με γεγονότα, πρόσωπα και μύθους της περιοχής. Ο τίτλος είναι απευθείας αναφορά στην ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τορνατόρε. Εξάλλου η γραφή παραπέμπει σε πλάνα, σκηνές κινηματογραφικής ταινίας.

Το βιβλίο διαπνέεται από χιούμορ. Τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή του Δημήτρη Πιατά;

Είναι αλήθεια ότι το βιβλίο είναι διασκεδαστικό, έχει χιούμορ, είναι το μισό – γεμάτο και όχι το μισό – άδειο ποτήρι. Το χιούμορ είναι κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας μου, μόνο έτσι ξορκίζω την κακή ενέργεια.

Πρόσφατα πολιτογραφηθήκατε Λαυκιώτης. Ποια η σχέση σας με το Πήλιο και ιδιαίτερα με τον Λαύκο;

Δεν νομίζω ότι πρόσφατα πολιτογραφήθηκα, αφού αυτή η κολόνια βαστά πολλά χρόνια, αφού πρέπει να ήταν ένας χειμώνας του 1983, που συνάντησα και με συνάντησε αυτό το χωριό.

Πού οφείλεται η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;

Εχει σχέση με τη θεατρική δουλειά μου που είναι να δείχνει… τα συναισθήματα. Οταν προσπάθησα να τα καταγράψω, βγήκε αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

Η διαδικασία της συγγραφής δυσκολεύει ή λυτρώνει;

Επειδή η συγγραφή για μένα δεν είναι επάγγελμα… αλλά διάλειμμα, καταλαβαίνετε ότι όχι μόνο δεν με δυσκολεύει, αλλά αντίθετα ως διάλειμμα με διασκεδάζει.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι αισθάνεστε… «αιχμάλωτος πολέμου». Γιατί;

Ζούμε ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουμε βομβαρδισμούς οικονομικούς, πολιτικούς, σωστές ή όχι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής… ερήμην μας. Ως αδύναμος κρίκος έχουμε παραδοθεί…, ζητάμε να ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες της Γενεύης. Και να αναγνωριστούμε… «αιχμάλωτοι πολέμου».

Εχετε δηλώσει ότι σημαντικό στοιχείο στην καριέρα σας αποτέλεσαν και τα «όχι» που έχετε πει. Σε τι λέτε «όχι» σήμερα;

Στην έλλειψη αισθητικής, στον συμβιβασμό, στην αναξιοκρατία, στον ωχαδελφισμό…, πείτε μου πού να σταματήσω!!! Γενικά σε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μου.

Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Η Παναγία των Παρισίων» στον ρόλο του Κουασιμόδου. Το έργο πραγματεύεται πάρα πολλές θεματικές και ζητήματα που παραμένουν καίρια και άλυτα από το 1831 μέχρι σήμερα. Ποια ξεχωρίζετε εσείς;

Ξεχωρίζω την κακή συμπεριφορά στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες (βλέπε τους ανθρώπους εναντίον του Κουασιμόδου), τη βία της εξουσίας στις περιθωριοποιημένες ομάδες, τσιγγάνους, καλλιτέχνες, κλοσάρ. Μέχρι που άνοιξα τηλεόραση και είδα ειδήσεις. Παρίσι, «κίτρινα γιλέκα», μονάδες καταστολής, Μακρόν, στη Γαλλία. «Η Παναγία των Παρισίων» και ο Βίκτωρ Ουγκό είναι εδώ.

Μετρώντας 45 χρόνια καριέρας στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ποια θεωρείτε την πιο κορυφαία σας στιγμή;

Την παρουσία μου στο Σεράγεβο με τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» το 1996, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Η αποχαιρετιστήρια παράσταση έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου το 1998. Ηταν σε σκηνοθεσία δική μου και του Βαγγέλη Σειληνού, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο; Μια συνεργασία ή ένα θεατρικό έργο που φωλιάζει στα όνειρά σας;

Δεν έχω απωθημένα καλλιτεχνικά.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Δεν έχω απωθημένα συγγραφικά, οπότε απολαμβάνω από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» το βιβλίο μου «Σινέ Λαύκος».

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι έναν πλούσιο καλλιτεχνικά χειμώνα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου