ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κλώθοντας και υφαίνοντας…»

κλώθοντας-και-υφαίνοντας-678324

Tο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λ.Ε.Β. – Η εμπειρία του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Ενα καινούργιο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για την εκπαιδευτική κοινότητα. Το εν λόγω πρόγραμμα, που ξεκίνησε λίγο μετά την έναρξη της φετινής εκπαιδευτικής περιόδου, προκαλώντας σημαντικό ενδιαφέρον με τίτλο «Κλώθοντας και υφαίνοντας…», αφορά στην υφαντική, την αρχαιότερη των τεχνών. Υλοποιείται στην αίθουσα «Μ. Γκέκου» των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών του Λ.Ε.Β. (Ρήγα Φεραίου – Δον Δαλεζίου). Ο χώρος αποτελεί ίσως ένα από τα μοναδικά παραδείγματα της περιφέρειας ενός καλά οργανωμένου εργαστηρίου υφαντικής με μεγάλο αριθμό αργαλειών. Απευθύνεται στους μαθητές και των δύο βαθμίδων της Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), προσαρμοσμένο πάντα στο εξελικτικό και γνωστικό επίπεδο των μαθητών.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την υφαντική, την «ξεχασμένη» λαϊκή τέχνη, που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς με αρχέγονες καταβολές. Οι επιμέρους στόχοι του είναι να διατρέξει την ιστορία της υφαντικής, πότε περίπου ξεκίνησε και πώς, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν και η χρήση τους έως σήμερα. Επίσης, να γνωρίσει στα παιδιά την ιστορία της κλωστής (ιδιαίτερα αυτής του μαλλιού), περιηγούμενα μέσα σε ένα ζωντανό «μουσειακό» περιβάλλον με αυθεντικά υλικά και παλιά κλωστικά εργαλεία, που κυριαρχούν οι αργαλειοί. Έτσι οι συμμετέχοντες, εν μέσω των έντεκα στημένων αργαλειών, μαθαίνουν για τα είδη τους και την τυπολογία τους, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως τους χρησιμοποιούσαν διαχρονικά οι υφαντές και οι υφάντριες και έτσι συνεχίζεται από τις σύγχρονες γυναίκες που επιλέγουν να ξαναζωντανέψουν τη λαϊκή αυτή τέχνη.

Έτσι τα παιδιά γνωρίζουν τον αργαλειό «το εργαλείο δίχως όνομα» όπως αποκαλείται, το οποίο παλιά διέθετε σχεδόν κάθε σπίτι, αποτελώντας βασικό τμήμα της οικιακής οικοτεχνίας. Βλέπουν και αγγίζουν τα προϊόντα του αργαλειού, κάθε είδους υφαντά που το εργαστήρι διαθέτει και συνεχίζει καθημερινά έως και σήμερα να δημιουργεί από τις υφάντρες του. Τέλος, τους επιφυλάσσεται μια έκπληξη, καθώς όλα τα παιδιά κάθονται στον αργαλειό και πειραματίζονται στην ύφανση ενός απλού υφαντού, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται και στην τεχνική του τελάρου, φτιάχνοντας μικρά έργα που συναποτελούν ένα ομαδικό, το οποίο παίρνουν μαζί τους ως ενθύμιο στην τάξη τους.

Αυτή την έκπληξη απόλαυσαν προχθές και οι μαθητές του τμήματος α1 Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βόλου που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της ερευνητικής τους εργασίας με θέμα «Η ιστορία του μαλλιού και της κλωστής από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα» με την εποπτεία της καθηγήτριάς τους κ. Ιλεάνας Μάρδα. Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων του προγράμματος ύφαναν μόνοι τους στον αργαλειό και στα τελάρα μετατρέποντας την ενδιαφέρουσα αυτή εναλλακτική εκπαίδευση σε μια ευχάριστη βιωματική εμπειρία.

Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος του Λ.Ε.Β. Αποστολία Αρμπελιά μουσειοπαιδαγωγός με συνεργάτιδα για το τμήμα του αργαλειού την Κερασία Καρκαλά εκπαιδεύτρια υφαντικής του ΛΕΒ. Πληροφορίες στη γραμματεία του ΛΕΒ καθημερινά, τηλ.24210-33938.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου