ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ποτάμι ανάμεσα

το-ποτάμι-ανάμεσα-452785

Με την ταινία «Το ποτάμι ανάμεσα» σε σκηνοθεσία Ρασίντ Μπουσαρέμπ συνεχίζονται την Παρασκευή 4 Μαρτίου οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Ν. Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ. Η διάθεση εισιτηρίων ξεκινάει στις 8:30 μ.μ. «Το ποτάμι ανάμεσα» (London River), συμπαραγωγής Γαλλίας, Αλγερίας και Βρετανίας, του 2009, παρουσιάζεται σκηνοθεσία: Ρασίντ Μπουσαρέμπ και σενάριο των Ρασίντ Μουσαρέμπ, Ζόε Γκαλερόν, Ολιβιέ Λορέ. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μπρέντα Μπλέθιν, Σοτίγκι Κουγιατέ, Ρσντί Ζεμ.

Η τρομοκρατική επίθεση του 2005 στο Λονδίνο φέρνει κοντά μια Αγγλίδα χήρα κι έναν Αφρικανό, σ’ ένα συγκινητικό, δοσμένο με ρεαλισμό δράμα, με πολύ καλές ερμηνείες.

O άνθρωπος είναι παντού ίδιος, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου. Αν καταργήσεις τα σύνορα, τις διαφορετικές γλώσσες, τις αλλιώτικες παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα, τότε τα ίδια συναισθήματα κυριαρχούν σε όλα τα ανθρώπινα πλάσματα της Γης: αγάπη, πόνος, μίσος, ελπίδα, αγώνας για επιβίωση, δίνοντας όλη τη ζωή τους στα παιδιά τους, τους απογόνους τους. Ακριβώς αυτό σκηνοθετεί με ρεαλισμό α λα «φρι σίνεμα» ο Ραχίντ Μπουχάρεμπ στο φιλμ «Ποτάμι ανάμεσα» (London river).

Μεταφερόμαστε στο Λονδίνο 2005, για να παρακολουθήσουμε την ιστορία του Ουσνάμε και της κυρίας Σόμερς, δύο ταπεινών ανθρώπων που ζουν συνηθισμένες ζωές, στη Γαλλία και στα Νησιά Τσάνελ αντίστοιχα. Εκείνος έχει έναν γιο και αυτή μία κόρη. Τα παιδιά και των δύο σπουδάζουν στο Λονδίνο. Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 και μη έχοντας κανένα νέο από τα παιδιά τους αποφασίζουν να αρχίσουν ένα ταξίδι αναζήτησης των δύο νέων. Έτσι, αρχίζει η ιστορία της ταινίας του Ραχίντ Μπουχάρεμπ. Παρ΄ ότι οι ήρωες έχουν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις- ο Ουσνάμε είναι μουσουλμάνος και η κυρία Σόμερς χριστιανή- μοιράζονται την ίδια ελπίδα να βρεθούν τα παιδιά τους ζωντανά. Παραμερίζοντας τις πολιτισμικές διαφορές τους, στηρίζουν ο ένας τον άλλον, με δύναμη και πίστη ώστε να συνεχίσουν την αναζήτηση.

Και όπως πάντα, η Μπρέντα Μπλέθιν, που ερμηνεύει τη μητέρα της εξαφανισμένης κοπέλας, είναι μοναδική. Παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα κάθε σύσπαση του προσώπου της. Έκπληξη προξενεί και ο Σοτιγκί Κουγιατέ, που κέρδισε Ασημένια Άρκτο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ του Βερολίνου του 2009. Εκεί τιμήθηκε η ταινία και με το Ειδικό Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Το φιλμ προσφέρει βαθιά συγκίνηση και συγκλονιστικές ερμηνείες. Η εκμετάλλευση των θρησκειών, των διαφορετικών πολιτισμών και εθνών κάνει εχθρούς τούς ανθρώπους, όχι η φύση τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου