ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στη Μελίνα

αφιέρωμα-στη-μελίνα-453170

Μελωδικό αφιέρωμα στην Μελίνα θα πραγματοποιήσει ο «Ίαμβος» την Τρίτη 8 Μαρτίου, ανήμερα του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, στις 9 μ.μ. στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη. Το μουσικό σύνολο απαρτίζουν οι:

Κωνσταντίνος Γράβος (τρομπέτα), Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη (πιάνο) και Ζαφειρούλα Χαντή (βιολοντσέλο), θα παρουσιάσουν μια βραδιά με παράλληλη προβολή οπτικό-ακουστικού υλικού, που εμπιστεύτηκε και παραχώρησε στον «Ίαμβο» το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην αξέχαστη Μελίνα (το Σάββατο 6 Μαρτίου 2011 συμπληρώνονται 17 χρόνια από το θάνατό της), με αγαπημένες μελωδίες που η ίδια ερμήνευσε, με τίτλο «Μελίνα: τα τραγούδια που αγάπησα».

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ταινιών Λονδίνου στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου(Αγγλία) στην περιοχή West End που στιγμιότυπα είναι καταχωρημένα στο δικτυακό χώρο του φεστιβάλ (www.londongreekfilmfestival.com), στην Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας (Ιταλία) όπου και εμφανίστηκε στη διάσημη Sala del Capitolo του Φλαγγιανού Κολλεγίου (έδρα των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Σπουδών) στη Βενετία με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Ανάπτυξης, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) στην Αθήνα με την παρουσία του αδερφού της Μελίνας κ. Σπύρου Μερκούρη, στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πρωταρχικός στόχος αυτής της εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να παρουσιαστεί ακουστικά, αλλά και οπτικά το σημαντικότερο έργο, αυτής της μοναδικής περσόνας, αυτής της μοναδικής Ελληνίδας, ώστε να δώσουμε στο ευρύ κοινό και περισσότερο στους νέους, μια σφαιρική εικόνα των πτυχών της ζωής της. Όπως αναφέρουν τα μέλη του συνόλου «θα προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε μια εμπνευσμένη πορεία ζωής σχεδόν 60 χρόνων, διαμορφώνοντας μια «μουσική αφήγηση» γύρω από τη προσωπικότητα της Μελίνας που σφράγισε το πρόσφατο παρελθόν μας, αλλά και το παρόν και μέλλον του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Παιδείας μας». Θα ακουστούν αγαπημένες μελωδίες των George Moustaki, Mάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Μίκη Θεοδωράκη κ.α., που η ίδια ερμήνευσε στον κινηματογράφο και το θέατρο. Έργα που υπέγραψαν σκηνοθετικά οι Jules Dassin, Μιχάλης Κακογιάννης, Κάρολος Κουν, Νίκος Κούνδουρος, Ηλίας Καζάν, Αλέξης Σολωμός κα. Θα ακουστούν επίσης μουσικά έργα από τις ταινίες «Φαίδρα», «Στέλλα», «Ποτέ την Κυριακή», «Ζορμπάς», «America-America» και τα θεατρικά «Λεωφορείο ο Πόθος», «Οδός ονείρων», «Μαγική Πόλη» κα. Η τιμή εισόδου είναι 5 ευρώ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου