ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Παπαδιαμάντης εμπνέει

o-παπαδιαμάντης-εμπνέει-454273

Τα επτά αγαπητικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον πυκνού ακροατηρίου στην «Χάρτα», αναδεικνύοντας το πολύπλευρο έργο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου. Το βιβλίο με τίτλο «Να είχεν ο έρωτας σαΐτες» το οποίο επιμελήθηκε ο Κώστας Ακρίβος και φέρει την εικαστική σφραγίδα του Δημήτρη Μοράρου, παρουσιάστηκε από τους συγγραφείς και φιλολόγους Κώστα Ακρίβο και Διονύσης Λεϊμονή, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ζωντανή γλώσσα του Παπαδιαμάντη και τον λυρισμό των εικόνων που μεταφέρει.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον χώρο όπου φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μοράρου με τα έργα της έκδοσης καθώς και άλλα πρωτότυπα έργα με θέμα τον Παπαδιαμάντη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου και πλαισιώθηκε από την προβολή της ταινίας του Γιάννη Μάγγου

«Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Μια πρωτότυπη οπτικοακουστική προσέγγιση».

Στο μεταξύ συνεχίζεται στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο η έκθεση με έργα ζωγραφικής, σχέδια και χαρακτικά, που έχουν αφορμή διηγήματα του Παπαδιαμάντη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου. Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται και το Ημερολόγιο 2011 με έργα του ζωγράφου που κυκλοφορεί από το Μουσείο – Σπίτι Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο και τις εκδόσεις Μυγδονία.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες από το Στέκι Παιδιού του Κ.Ο. ΔΗΠΕΘΕ και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του ΔΟΥΚ Δήμου Βόλου. Επίσης λειτουργεί κινητή έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με θέμα τον Παπαδιαμάντη. Παράλληλα, για την ίδια χρονική περίοδο, στο βιβλιοπωλείο – καφενείο «Χάρτα» εκτίθενται, όπως προαναφέρθηκε, έργα ζωγραφικής από τις εικονογραφήσεις που έκανε ο ζωγράφος σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη καθώς και άλλα πρωτότυπα έργα από τον ίδιο κύκλο.

Θα ακολουθήσει προβολή της εργασίας του Γιάννη Μάγγου «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη: μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου