ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναδεικνύει μία μεγάλη κληρονομιά

αναδεικνύει-μία-μεγάλη-κληρονομιά-707002

Εικόνες της Σκοπέλου στα έργα της Βιολέττας Σοφικίτου που παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Εικόνες, μνημεία και άρωμα Σκοπέλου αποτυπώνονται με τη δροσιά της λαϊκής τέχνης στην πολύτιμη παρακαταθήκη της Βιολέττας Σοφικίτου, που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Η ευαισθησία της αυτοδίδακτης Σκοπελίτισσας ζωγράφου αποτυπώνεται με ταλέντο και μεράκι στα έργα της, που «ταξίδεψαν» στον Βόλο για να αφηγηθούν τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση ενός νησιού με διεθνή παρουσία.

Την παρουσίαση του έργου της έκαναν η Βάσσα Παρασκευά διδάκτωρ Θεολογίας και η Μαρία Τσούπη φιλόλογος, διδάκτωρ Λαογραφίας, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ελενα Νικηφόρου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, ο οποίος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «στο πρόσωπο της Βιολέττας και των λαϊκών παραδοσιακών καλλιτεχνών του νησιού, αποτυπώνεται όλη η πολιτιστική κληρονομιά της Σκοπέλου. Μέσα από τα έργα της απεικονίζονται η Σκόπελος, η φύση και τα τοπία του νησιού, το περιβάλλον, η κληρονομιά μας», είπε.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δήλωσε από την πλευρά του ότι «η έκθεση που ήρθε από τη Σκόπελο είναι δημιουργία μιας απλής, πιστής γυναίκας, που όμως διάβασε την ιστορία, βρήκε ταλέντο να εκφραστεί, δείχνει τι σημαίνει ελληνική ψυχή. Η ορθόδοξη ελληνική ψυχή είναι αυτή τελικά που σώζει και την πίστη μας και την παράδοσή μας και τον Ελληνισμό μας», υπογράμμισε.

Η σεμνή δημιουργός, ιδιαίτερα αγαπητή στη Σκόπελο, επισήμανε ότι εργάζεται 53 χρόνια, δημιουργώντας τα έργα που αποκαλεί «παιδιά της». Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την αποδοχή του Βόλου στο πρόσωπό της, ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι «πρέπει να γίνει καταγραφή των έργων και να δοθούν, παράλληλα, ερεθίσματα και στα παιδιά να συνεχίσουν».

Την εκδήλωση συντόνισε η Βασιλική Τράκη αρχιτέκτων, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης η «Μαγνήτων Κιβωτός» συνεργάστηκε με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» και τον Σύλλογο Απανταχού Γλωσσιωτών Βόλου, πάντοτε με την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι 2 Δεκεμβρίου και θα παραβρίσκεται η ίδια η λαϊκή καλλιτέχνιδα για να υποδέχεται και να ξεναγεί τους επισκέπτες.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου