ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο

αφιέρωμα-στον-νίκο-γκάτσο-456000

Αφιέρωμα τιμής στον ποιητή Ν. Γκάτσο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου μας ποιητή και στιχουργού Ν. Γκάτσου. Η αποψινή συναυλία διοργανώνεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. –Κ.Ο. Δήμου Βόλου, τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας (υπό την αιγίδα του Δικτύου «Περραιβία») και την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Ελασσόνας, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του κ. Δημ. Τσιαβέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στίχους του Ν. Γκάτσου μελοποίησαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες συνθέτες όπως είναι ο Μ. Θεοδωράκης, ο Μ. Χατζιδάκις, ο Στ. Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκ. Κηλαηδόνης κ.ά, τραγούδια των οποίων θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της σημαντικής, και ιδιαίτερης αισθητικής αποψινής εκδήλωσης, από εξαιρετικούς σολίστ.

Συγκεκριμένα, πέρα από φωτογραφικό οδοιπορικό στη ζωή και το έργο του Ν. Γκάτσου (Επιμέλεια Βιντεοπροβολής: Γ. Τζήκας), ο αφηγητής της εκδήλωσης κ. Π. Χατζήνας (πρώην Δήμαρχος Ελασσόνας) θα παρουσιάσει στοιχεία για τον μεγάλο μας ποιητή, ενώ θα ακουστούν 25 από τα καλύτερα μελοποιημένα ποιήματα του Ν. Γκάτσου ,όπως «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Άσπρο περιστέρι», «Μίλησε μου», «Ο Γιάννης ο φονιάς», «Πήρες τον μεγάλο δρόμο», «Σε πότισα ροδόσταμο», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», «Σπίτι μου», «θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», «Με τι καρδιά», «ο Μαύρος ήλιος», «το δίχτυ», «Μάνα μου η Ελλάς» και πολλά άλλα. Σολίστ της βραδιάς είναι οι: Θηρίμαχος Πάκας, Θάλεια Γκόλτσιου, Βαγγέλης Χριστόδουλος. Μουσικοί είναι: Δημ. Μήτσιος, πιάνο, Τάσος Μήτσιος, κιθάρα κλασική, Αντώνης Βλαχογιώργος, κιθάρα ακουστική, Κώστας Αντωνίου, ακκορντεόν, Γιάννης Γκόγκος, μπουζούκι, Παναγιώτης Ζιώγας, μπουζούκι, Χρήστος Γελαδάρης, μπάσο, Παντ. Γεγγενίδης -Ι. Μακρυγιάννης, κρουστά, Δημ. Τσιαβές, πνευστά. Επιμέλεια Βιντεοπροβολής: Γ. Τζήκας

Ο Ν. Γκάτσος που γεννήθηκε στην Ασέα της Αρκαδίας το 1911, ήταν ο συνεχιστής μιας λησμονημένης παράδοσης ,που ήθελε τον ποιητικό λόγο να απαγγέλλεται ή να τραγουδιέται. Αφού δημιούργησε την εμβληματική για τη σύγχρονη λογοτεχνία «Αμοργό», έγινε εκείνος που πρώτος έβαλε την ποίηση στο τραγούδι ,ανανεώνοντας με αυτόν τον τρόπο, παράλληλα και τα δύο εκφραστικά μέσα. Η συγκεκριμένη συναυλία αυτή είναι η δεύτερη μιας σειράς μεγάλων και ποιοτικών συναυλιών αφιερωμένων στο Ν. Γκάτσο, που θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις, σε συνεργασία με το Δίκτυο «Περραιβία» και τους δεκάδες Συλλόγους-Μέλη του σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα, σε ένα κατάμεστο θέατρο 500 θέσεων ενώ μετά τον Βόλο, θα παρουσιαστεί και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την 1η Μαρτίου, δεδομένης της ιδιαίτερης ποιότητάς της.

Η συμβολική τιμή εισόδου στην αποψινή συναυλία είναι 6 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το πρωί εισιτήρια από το ταμείο του Αχίλλειου, τηλ. 2421032818, 11-1 και το απόγευμα από το ταμείο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου