ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Περπατώντας στην Αθήνα»

περπατώντας-στην-αθήνα-836902

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου στην Εξωραϊστική

Η ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε βάθος χρόνου υπογραμμίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα», στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» και παραβρέθηκαν αρκετοί φίλοι του πολιτισμού.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συγγραφέας, δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και αρχισυντάκτης των πολιτιστικών, υπογράμμισε ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης αναγνωρίζει και ιχνηλατεί τη δική του πόλη. «Ολοένα και περισσότερο γυρνώ στις ξεχασμένες γειτονιές της Αθήνας και εκεί αναζητώ πάντα τις σιωπηρές ιστορίες. Ακόμη κι αν δεν τις ξέρω, τις φαντάζομαι, βλέποντας τα ερειπωμένα σπιτάκια από διάφορες περιόδους» είπε μεταξύ άλλων και προσέθεσε «δεν ήρθα εδώ απλώς να μιλήσω για ένα βιβλίο για την Αθήνα, αλλά για ένα βιβλίο για τις πόλεις».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Αδαμάκης αρχιτέκτονας, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με συντονίστρια την Ροσσάνα Πώποτα. Ο κ. Αδαμάκης επισήμανε από την πλευρά του ότι «το βιβλίο απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Οχι μόνο ενημερώνει, αλλά και διαπαιδαγωγεί και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα». Ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε αντίστοιχα ότι «μπορεί κανείς να το δει και ως έναν ταξιδιωτικό οδηγό ανακάλυψης μιας Αθήνας, που δεν είναι ορατή σε όλους».

Κείμενα του συγγραφέα για γειτονιές της Αθήνας, για σπίτια της Αθήνας, για την αρχιτεκτονική της πόλης δημοσιεύονται στην «Καθημερινή». Το βιβλίο είναι μια επιλογή τέτοιων κειμένων με τις αντίστοιχες φωτογραφίες, που αφυπνίζουν το αίσθημα της νοσταλγίας και οδηγούν, τελικά, τον αναγνώστη σε μια νοερή διαδρομή στον χώρο, τον χρόνο και την ιστορία.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου