ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πάλη των τάξεων

η-πάλη-των-τάξεων-456861

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Θανάση Βογιατζή με τίτλο «1936- η πάλη των τάξεων» θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από την γραμματεία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Κώστας Στεργίου, μηχανουργός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», στέλεχος του ΠΑΜΕ, Απόστολος Ριζόπουλος, δάσκαλος-συνδικαλιστής και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Κώστας Τσάμης, άνεργος και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Βογιατζής, δημοσιογράφος.

Το 1936 είναι το σημείο τομής για την πάλη των τάξεων στην περιοχή του Βόλου, αφού το επαναστατικό ταξικό εργατικό κίνημα ξεκάθαρα ως προς τις θεωρητικές, πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του, συγκρούεται με τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Είναι η κορύφωση της ταξικής αντιπαράθεσης.

Η ίδρυση των συνδικάτων και στιγμές της ταξικής πάλης από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τις πρώτες ημέρες της Κατοχής, τα ονόματα των πρωτεργατών του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στο Βόλο και την δράση τους, η στάση του αστικού πολιτικού κόσμου απέναντι στο ταξικό εργατικό κίνημα και την αντιπαράθεση των δύο γραμμών στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, καταγράφονται στις σελίδες του βιβλίου. Η καπιταλιστική ανάπτυξη στο Βόλο και γενικότερα στη Θεσσαλία, η πρώτη καπιταλιστική κρίση του 1929, οι επιπτώσεις της στην εργατική τάξη και στην φτωχιά αγροτιά, οι διώξεις, το ιδιώνυμο του Βενιζέλου για την αναχαίτιση του επαναστατικού κινήματος, οι αξίες και οι μορφές δράσης του κινήματος, η συνεισφορά των γυναικών στην ανάπτυξη του ταξικού εργατικού κινήματος, οι εξεγέρσεις του 1909 και του 1921 και η κορύφωση της ταξικής πάλης το 1936, η Μικρασιατική Καταστροφή, οι πρώτες ημέρες των προσφύγων στο Βόλο, η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των αγώνων, το κίνημα των παλαιών πολεμιστών, είναι μόνον μερικά από τα γεγονότα που συγκροτούν την ιστορική περιδιάβαση.

Μέσα από τις 384 σελίδες του βιβλίου «παρελαύνουν» όλοι οι άνθρωποι που διαμορφώνουν τις εξελίξεις από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας με την πρωταρχική κεφαλαιακή συσσώρευση, την δημιουργία των πρώτων επαναστατικών πυρήνων που οδηγούν στους μεγάλους ταξικούς αγώνες με αποκορύφωμα αυτούς, του 1909, του 1921, του 1936, το Εφεδροπολεμιστικό κίνημα με τον Μήτσο Παπαρήγα, οι μάχες των επαγγελματοβιοτεχνών. Επίσης γίνεται αναφορά στην καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής και η παρουσία της αστικής τάξης, την εξέγερση των ανθρακεργατών της Μακρινίτσας, την παρουσία του Νίκου Ζαχαριάδη στο Βόλο, τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που στέλνονται στους βαλτότοπους του Ξηρόκαμπου, τις διώξεις αγωνιστών και των ταξικών συνδικάτων τους, τις εργατικές Πρωτομαγιές του Μεσοπολέμου, την καπιταλιστική κρίση του 1929-1933 και τις επιπτώσεις της, τους σκληρούς ταξικούς αγώνες, τους ηγέτες, την δικτατορία του Μεταξά.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου