ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο φωτογράφος της Κωνσταντινούπολης [εικόνες]

πέθανε-ο-φωτογράφος-της-κωνσταντινού-732701

Ο θρυλικός Τούρκος φωτογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Τον αποκαλούσαν “Eye of Istanbul”, έτσι ήταν γνωστός στον κόσμο του φωτορεπορτάζ, επειδή κατόρθωσε να συλλάβει με το φακό του την καθημερινή ζωή της Κωνσταντινούπολης μέσα από τα ασπρόμαυρα πορτραίτα του. Η κληρονομιά του Γκιουλέρ αποτυπώνει την Τουρκία από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του ’70, ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη.

Ο Αρά Γκιουλέρ παρομοίαζε τον εαυτό του ως ιστορικό που έχει απαθανατίσει τη ζωή των ανθρώπων και τα σημαντικότερα γεγονότα για περισσότερο από μισό αιώνα.

Σύνθετος χαρακτήρας οξυδερκής και πνευματώδης παρατηρητής, αν και έγινε γνωστός από την αποτύπωση της ζωής των ανθρώπων και των σημαντικών ιστορικών γεγονότων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, έκανε διεθνή καριέρα για περισσότερα από εξήντα χρόνια και έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες.

Το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του.

Ο Γκιουλέρ λάτρεψε τους απλούς ανθρώπους της Κωνσταντινούπολης και τους φωτογράφισε με ένα μοναδικό τρόπο.

“Το να είσαι κάτοικος της Κωνσταντινούπολης είναι ένας τρόπος ζωής. Γιατί η Κωνσταντινούπολη υπήρξε το κέντρο και το χωνευτήρι τριών αληθινών αυτοκρατοριών. Δε μοιάζει με καμία άλλη πόλη του κόσμου. Είναι κρίμα που οι νεότερες γενιές δεν μπορούν να νιώσουν αυτόν τον τρόπο ζωής που έχει χαθεί” έλεγε.

Η καριέρα του Γκιουλέρ ως φωτορεπόρτερ ξεκίνησε το 1950 στην ημερήσια εφημερίδα Yeni ενώ συνέχισε την καριέρα του στην Hürriyet. Το 1958 έγινε ανταποκριτής στην Τουρκία για το περιοδικό Time-Life και στη συνέχεια συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες όπως το Stern, το Paris March και οι Sunday Times του Λονδίνου.

Το 1961, έγινε επικεφαλής του τμήματος φωτογραφίας του αραβικού περιοδικού Hayat. Την ίδια χρονιά προσλήφθηκε για την Magnum Agency, ένα από τα σημαντικότερα φωτογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως. Ο Αρά Γκιουλέρ ήταν ο πιο γνωστός Τούρκος φωτογράφος και ο πρώτος Τούρκος που έγινε μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Φωτογράφων.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου