ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοντά στην παράδοση

κοντά-στην-παράδοση-733849

Ξεκίνησαν τα μαθήματα της νέας εκπαιδευτικής περιόδου του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που θα ταξιδέψουν παλιούς και νέους χορευτές, κάθε ηλικίας στην εκφραστική και αρμονική τέχνη του λαϊκού χορού.

Η παραδοσιακή μουσική, τα χορευτικά βήματα που τη συνοδεύουν, οι αξιοθαύμαστες παραδοσιακές φορεσιές είναι κατά κύριο λόγο το τρίπτυχο που προσεγγίζει τη συγκεκριμένη δράση και αποτελεί ενδιαφέρουσα ενασχόληση για μικρούς και μεγάλους. Στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις προτρέπεται η εκπαίδευση του παιδιού μέσω των αισθήσεων, που αναπτύσσονται η δημιουργική φαντασία και η μουσικότητα. Ο χορός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει το παιδί τον ρυθμό και να ελέγξει την ενστικτώδη διάθεσή του να κινηθεί. Η κίνηση και ο λόγος που σιγά-σιγά συνοδεύονται από νόηση δίνουν τις πρώτες βάσεις για την αρμονία και τη μουσικοκινητική διαίσθηση που θα συντροφεύει την προσωπικότητά του σε όλη του τη ζωή.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με εμπειρία από το 1965, που ίδρυσε την πρώτη χορευτική ομάδα, συνεχίζει με ανερχόμενη δράση την πορεία του, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό μελών στις χορευτικές του ομάδες στον Βόλο και τον Αλμυρό. Υποστηρίζεται από στελέχη -εμψυχωτές και αξιόλογους εκπαιδευτές, γνώστες του ελληνικού χορού. Οργανώνει με σεβασμό χορευτικές και μουσικές παραστάσεις που υμνούν και αναδεικνύουν τον πλούτο του πολιτισμού μας, συνδέοντάς τον με τη σημερινή πραγματικότητα, αφού ο χορός αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο στοιχείο στη ζωή των Ελλήνων.

Τα τμήματα των χορευτικών ομάδων συγκροτήθηκαν. Για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν την εγγραφή τους μπορούν να εγγραφούν έως τέλους Οκτωβρίου. Στα τμήματα χορού μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά. Επίσης λειτουργεί και τμήμα για μικρά παιδιά (από έξι ετών) με ειδικές εκπτώσεις. H διεύθυνση είναι Αχιλλοπούλου – Κύπρου.

Επίσης ξεκίνησε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «νταούλια και ζουρνάδες». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και νέους με στόχο τη γνωριμία και την ανάδειξη της τοπικής μουσικής μας παράδοσης. Η φιλόδοξη και τολμηρή σκέψη του ΛΕΒ, που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο με τη συμπαράσταση και συνεργασία της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελεί και χρέος προς τη διάσωση της πηλιορείτικης παράδοσης με τη δημιουργία μιας μουσικής ομάδας παιδιών και νέων με ζουρνάδες και νταούλια.

Δυνατοί ήχοι, κρούσεις, ρυθμοί, ένταση και χαρά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της πρωτότυπης ενασχόλησης, αφού πρόκειται για όργανα ομαδικής επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος σε διαρκή χρήση από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το τμήμα θα λειτουργήσει κάθε Σάββατο από τις 6 έως τις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα χορού του Λ.Ε.Β. Κύπρου – Αχιλλοπούλου. Δάσκαλοι και εμψυχωτές της ομάδας Λαυρέντης Νίτης στον ζουρνά και Φώτης Σκαμαγκούλης στο νταούλι.

Πληροφορίες στη γραμματεία του ΛΕΒ καθημερινά 11.00 – 14.30, Κοραή 79 και στα τηλέφωνα 2421033938 και 2421305753.

Για το περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λ.Ε.Β. πληροφορίες τις απογευματινές ώρες (18.00-20.00) και στα τηλέφωνα 6981834938 και 6973448897.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου