ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανατρεπτικό μιούζικαλ στο Βόλο

ανατρεπτικό-μιούζικαλ-στο-βόλο-458562

 

Ενα ανατρεπτικό μιούζικαλ «τσέπης» που τιτλοφορείται «Χωρίς μουσική» θα απολαύσουν οι θεατρόφιλοι του Βόλου αύριο Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ στην Παλιά Ηλεκτρική. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, στα πλαίσια της θεατρικής του δραστηριότητας για την φετινή περίοδο, φιλοξενεί μερικές από τις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις της Αθήνας, οι οποίες διακρίνονται για την πρωτοτυπία σε σχέση με το θέμα και τον τρόπο απόδοσης. Η αυριανή παρουσίαση της παράστασης «Χωρίς Μουσική» στον Βόλο, εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος «Με δύναμη… στην Ελλάδα», το οποίο υποστηρίζεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο αφ’ ενός να μηδενίσει την απόσταση της περιφέρειας από το κέντρο, παρουσιάζοντας παραστάσεις που παίζονται την ίδια στιγμή και στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των νέων τάσεων και αφ’ ετέρου να στηρίξει τον πολιτισμό δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι όλα τα στάδια της παραγωγής.

Το κείμενο του έργου συνυπογράφουν οι: Ιωάννα Αγγελίδη, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Κώστας Γάκης, Γεωργία Γεωργόνη, Μαρία-Δάφνη Καμμένου. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κώστας Γάκης, τα σκηνικά-κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκορού, την μουσική και τα τραγούδια ο Κώστας Γάκης, την επιμέλεια κίνησης και τις χορογραφίες η Ελενα Γεροδήμου, τον φωτισμό και τον ήχο ανέλαβε ο Δημήτρης Στίγγας, τις φωτογραφίες ο Κωστής Καλλιβρετάκης, την κατασκευή σκηνικού ο Γκάϋ Στεφάνου, τις αφίσες και το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Θοδωρής Κουλεδάκης και γραφίστας είναι ο Νίκος Καρανικόλας. Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι : Ιωάννα Αγγελίδη, Μαρία-Δάφνη Καμμένου, Ελίτα Κουνάδη και Θανάσης Χαλκιάς.

Ανατρέχοντας στην κοινή δημιουργική πορεία, οι συντελεστές της παράστασης αναφέρουν από κοινού «όταν ξεκινούσαμε την περιπέτεια αυτής της παράστασης όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Στην πορεία όμως των συναντήσεων και των προβών, μας δημιουργήθηκε η επιθυμία να πειραματιστούμε πάνω στη σχέση πρόζας και μουσικής. Χρησιμοποιήσαμε τα δύο υλικά ισότιμα στην κατασκευή του έργου. Έτσι εντάχθηκε ο κόσμος του καμπαρέ, των τραγουδιών και της ρυθμικής πρόζας και έτσι γεννήθηκε ένα έργο το οποίο αντιφάσκει με το όνομα του γιατί ενώ ονομάζεται «Χωρίς μουσική», η μουσική βρίσκεται στον πυρήνα του και αποτελεί κινητήρια δύναμή του. Επίσης θέλαμε να νιώσουμε τη χαρά της συλλογικής δημιουργίας τόσο στη συγγραφή του κειμένου όσο και στην εύρεση ενός αισθητικού κώδικα που να περιλαμβάνει τις ανάγκες όλων μας».

«Με αφετηρία αυτές τις σκέψεις δημιουργήσαμε από κοινού μέσω αυτοσχεδιασμών την ιστορία ενός πιανίστα ο οποίος αποκόπτεται ξαφνικά, με βίαιο τρόπο από την τέχνη του και εκτοπίζεται από ένα αυταρχικό καθεστώς σε ένα ερημονήσι. Το «Χωρίς μουσική» μιλάει για τις δυσκολίες που συναντάει ένας καλλιτέχνης στην εξάσκηση της τέχνης του, δυσκολίες που προέρχονται όχι μόνο από το εξωτερικό περιβάλλον και την πολιτική εξουσία που συχνά θέτει εμπόδια αλλά και από τις προσωπικές αντιφάσεις και ανασχέσεις του ίδιου του καλλιτέχνη».

Ακόμα, το έργο μιλάει για την αξία της μοναχικότητας και της σιωπής. Αποτραβηγμένος στο ερημονήσι, μέσα σε ένα φάρο ο πιανίστας μπορεί να ατενίσει τη ζωή του από μακριά, να κάνει την αυτοκριτική του, να βρει μια ηρεμία πρωτόγνωρη, μια διαφορετικού τύπου ισορροπία και ένα αλλόκοτο αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Στον αντίποδα αυτής της μοναχικότητας βρίσκεται η ίδρυση ενός υπόγειου απαγορευμένου καμπαρέ που κοροϊδεύει την πολιτική εξουσία και τραγουδάει με παιγνιώδη διάθεση τραγούδια για τη ζωή και την ελευθερία που έχουν μπει σε γύψο.

Μία λεπτή γραμμή ενώνει τους δύο κόσμους, τον πολύβουο κόσμο του καμπαρέ όπου οι μελωδίες της μπάντας και οι ομιλίες των θαμώνων μπερδεύονται γλυκά και τον σιωπηλό κόσμο του φάρου όπου ο πιανίστας αναγκάστηκε να ζει χωρίς μουσική.

Μετά από μία πετυχημένη διαδρομή, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2008, στη Θύρα Τέχνης και συνεχίστηκε το 2009 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, η παράσταση Χωρίς μουσική θα επιχειρήσει αυτόν τον… σκληρό χειμώνα του 2011, να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, για να συναντηθεί με καινούργιους φίλους, δίνοντας συνωμοτικά ραντεβού στο περιπλανώμενο καμπαρέ… με πολύ μουσική. Άλλωστε παρά τους δύσκολους καιρούς ή και κόντρα σ’ αυτούς: Η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχοντας υπ’ όψιν την γενικότερη δυσχερή οικονομική κατάσταση, καλύπτει μεγάλο μέρος των εξόδων των παραστάσεων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους θεατές να τις παρακολουθήσουν με πολύ χαμηλή τιμή εισιτηρίου, 10 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ταμείο του Αχίλλειου, τηλέφωνο 2421032818, 10-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου