ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρώτος ιπποτοξότης ο Κένταυρος

πρώτος-ιπποτοξότης-ο-κένταυρος-742948

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, αλλά και ιστορικά στοιχεία που ακουμπούν στον μύθο των Κενταύρων, αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στην αίθουσα του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, στο παλαιό Γυμνάσιο Καναλίων.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου αποτελούν την ταυτότητα του, την αφετηρία για την εξέλιξη και την πρόοδο του, γι’ αυτό όλοι μας οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με ήθος και σεβασμό», είπε. Παράλληλα σημείωσε ότι «είναι χαρά μου που σας καλωσορίζω στα Κανάλια, σε μια τόσο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα, καθώς συνδυάζει την ιστορία με την πολιτιστική κληρονομιά και τη γνώση μέσα από τη θεωρία και την πράξη».

Η ημερίδα που είχε ως θέμα την παραδοσιακή τοξοβολία, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση του Θοδωρή Σδρούλια, ο οποίος αναπτύσσει ποικίλες δράσεις στο πλαίσιο της πειραματικής αρχαιολογίας, με φορείς διοργάνωσης τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Φορέα διαχείρισης Κάρλας. Ο ίδιος ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι έφιπποι ιπποτοξότες ανάγονται από το 1.300 πΧ, ενώ τόνισε ότι ο πρώτος τοξοβόλος πάνω σε ίππο, ήταν ο Κένταυρος. Παράλληλα αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα της πειραματικής αρχαιολογίας, που επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα στις ιστορικές πηγές.

Ενδιαφέροντα αρχαιολογικά στοιχεία παρέθεσε, επίσης, η Ελσα Νικολάου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, περιγράφοντας τα αντίστοιχα ευρήματα που κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Η κ. Νικολάου, έχοντας ως αφετηρία την νεολιθική εποχή, αναφέρθηκε στην αμυντική χρήση των όπλων, τονίζοντας ότι ο οπλισμός που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις, αλλά και άμυνα, χρονολογείται κυρίως από την μυκηναϊκή περίοδο, από τον 16ο αιώνα πΧ. Παράλληλα αναφέρθηκε στα αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν στις συλλογές του Μουσείου και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την χρήση των όπλων στην αρχαιότητα, ενώ σημείωσε ότι έμμεσο στοιχείο του πολεμικού εξοπλισμού, θεωρούνταν το άρμα εναντίον των εχθρών για τον πόλεμο στην ξηρά, καθώς και το πλοίο για τις ναυτικές επιχειρήσεις.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου