ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δίαυλος» καλλιτεχνικής έκφρασης

δίαυλος-καλλιτεχνικής-έκφρασης-749945

Το τμήμα δημιουργικής απασχόλησης νέων και ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, στη συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων των προηγούμενων χρόνων, συνεχίζει με διευρυμένο κύκλο δραστηριοτήτων για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά που αφορά και στον τομέα των εκπαιδευτικών –ενημερωτικών προγραμμάτων, όπως και στον τομέα των παραλλήλων εκδηλώσεων λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του κοινού, καθώς και τις νέες τάσεις στον χώρο της δημιουργικής απασχόλησης.

Τα τμήματα, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, αφορούν στις τέχνες, τη γλώσσα και τον πολιτισμό άλλων χωρών, τον λόγο και το θέατρο, καθώς και την πληροφορική.

Εντός του έτους θα ανακοινώνονται και νέες δράσεις με καταξιωμένους προσκεκλημένους, ειδικούς σε διάφορους χώρους έκφρασης και δημιουργίας.

Πιο συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

Πολιτιστικό πρόγραμμα ισπανικής γλώσσας. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό «ταξίδι» στον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής, την ιστορία και την κουλτούρα των ισπανόφωνων χωρών μέσα από τη διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας. Θα λειτουργήσουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων.

Δημιουργική γραφή. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, νααναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αφηγούνταιιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στα είδη του έντεχνου καιοργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Θα λειτουργήσουν τμήματα δημιουργικής γραφής (α΄, β΄ και γ΄ κύκλου), εφήβων και ενηλίκων, εργαστήρι ποίησης, ταξιδιωτικής αφήγησης και δημιουργίας ταξιδιωτικών οδηγών, αστυνομικής λογοτεχνίας και κινηματογραφικού σεναρίου. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Φωτογραφία. Η φιλοσοφία του μαθήματος περιλαμβάνει την τεχνική γνώση με την αισθητική και πρακτική εφαρμογή αυτών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια γενική γνώση για τη φωτογραφία, στο πλαίσιο ενός δίωρου εβδομαδιαίου προγράμματος, με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης. Θα λειτουργήσουν τμήματα α΄, β΄ και γ΄ κύκλου αντίστοιχα (μόνο για ενήλικες).

Photoshop. Είναι ένα ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, με υπάρχουσες φωτογραφίες ή ζωγραφικής με πρωτότυπο υλικό ή και σχεδίου με ανυσματικά εργαλεία όπως το πενάκι. Είναι εύχρηστο και ευέλικτο πρόγραμμα μιας και χρησιμοποιείται από πολλά λειτουργικά συστήματα, όπως το Mac, τα Windows, το Unix. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Εργαστήρι ψηφιδωτού α΄ κύκλος, η συνάντηση με την τέχνη του αρχαίου ψηφιδωτού. Πρόκειται για εργαστήρι εκμάθησης της τέχνης του ψηφιδωτού το οποίο θα λειτουργήσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Οι συμμετέχοντες αρχικά θα ασχοληθούν με τη τέχνη του κλασικού ψηφιδωτού και στη συνέχεια με το σύγχρονο ψηφιδωτό. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Κεραμική. Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι στο οποίο οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη τέχνη της πηλοπλαστικής, δημιουργώντας με τον πηλό διάφορα χειροποίητα αντικείμενα, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και πολλές τεχνοτροπίες. Ακολουθεί η αγγειογραφία, δηλαδή η διακοσμητική αποτύπωση λεπτομερειών πάνω στα αντικείμενα. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Κόμικ, η 9η τέχνη. Πρόκειται για έναν πραγματικά ενδιαφέρων κύκλο συναντήσεων που ξεκινά στον «Δίαυλο» και βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι οι ενδιαφερόμενοι να καταφέρουν να δημιουργήσουν το δικό τους κόμικ ή να εικονογραφήσουν ένα παραμύθι, με το δικό τους μοναδικό στιλ. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως σχεδιαστικής εμπειρίας. Θα λειτουργήσουν τμήματα εφήβων και ενηλίκων. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα δίωρο την εβδομάδα.

Εργαστήρι εικαστικών κατασκευών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν διάφορες εικαστικές διακοσμητικές συνθέσεις στο πλαίσιο μιας καλλιτεχνικής έμπνευσης και αναζήτησης εξωτερικεύοντας και εκφράζοντας πτυχές της προσωπικότητάς τους. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Υπολογιστές. Προγραμματίζονται σεμιναριακά προγράμματα Η/Υ που περιλαμβάνουν τα τμήματα αρχαρίων. Μαθήματα για εξοικείωση και εκμάθηση υπολογιστή, απευθύνονται σε άτομα που δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν ελάχιστα τη χρήση υπολογιστή. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Τμήμα εκμάθησης της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι παρακάτω ενότητες: 1. Microsoft Word, 2. Microsoft Εxcel, 3. Internet Outlook. Το μάθημα θα πραγματοποιείται δύο τρίωρα την εβδομάδα.

Εκμάθηση του Microsoft Access. Το σεμινάριο απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις βάσεις δεδομένων. Εκμάθηση με πίνακες, εργασία με δεδομένα και φόρμες. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Εκμάθηση του Microsoft PowerPoint. Το σεμινάριο απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις παρουσιάσεις. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Δημιουργία ιστοσελίδας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο περιβάλλον wordpress και μαθαίνουμε πώς να διαχειριστούμε την πλατφόρμα. Εγκατάσταση plugin αλλά και παραμετροποίηση του θέματος που έχει η ιστοσελίδα. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Εκμάθηση και σωστή χρήση του συστήματος Android σε κινητά και σε tablet. Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών στο Android. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.

Προγραμματισμός Αndroid. Το σεμινάριο απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με το πώς φτιάχνουμε μια android εφαρμογή. Απαιτείται καλή γνώση γλώσσας Java. Τα μαθήματα θα γίνουν στο πρόγραμμα Android Studio. Το μάθημα θα πραγματοποιείται δύο τρίωρα την εβδομάδα.

Διαφήμιση στα socialmedia. Το σεμινάριο απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με την παρουσίασή τους στα κοινωνικά δίκτυα. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα. Θα λειτουργήσουν πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης νέων και ενηλίκων, Σκενδεράνη 11 ή να καλούν στα τηλέφωνα 24210.33692 και 24210.25363.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου