ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντονη πολιτιστική δράση

εντονη-πολιτιστική-δράση-461639

Την πίτα του θα κόψει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του «Παρκ». Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια της εκδήλωσης θα αποδοθεί τιμητικός έπαινος σε τρεις Βολιώτισσες, οι οποίες με το έργο τους συνέβαλαν στην πρόοδο των σκοπών του Λυκείου διαχρονικά και διακρίθηκαν στον τομέα της οικοτεχνίας και της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα θα τιμηθούν η Αντωνία Στρογγυλού-Αντωνοπούλου η οποία μαθήτευσε, μεταξύ των πρώτων εκπαιδευομένων μαθητριών, στα εργαστήρια οικοτεχνίας του Λυκείου στη δεκαετία του 1920, διακρίθηκε για τη δεξιότητά της στο κέντημα και ανέλαβε στη συνέχεια επικεφαλής του εργαστηρίου κεντήματος. Η Στρογγυλού είναι η τελευταία εν ζωή δασκάλα και υπεύθυνη του εργαστηρίου κεντήματος που λειτούργησε έως τον πόλεμο του 1940. Επί των ημερών της τα κεντήματα και τα ασπροκεντήματα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου έγιναν ονομαστά στο Βόλο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το εργαστήριο που απαρτίζονταν από 40 κορίτσια παρουσίαζε τις πιο λεπτές δημιουργίες σε κέντημα και ονομαστές ήταν οι προίκες των κοριτσιών που προερχόταν από τα χέρια των κοριτσιών του Λυκείου.

Επίσης θα τιμηθεί η Φιλίτσα Κωστοπούλου-Ζησιμάτου, από τις τελευταίες δασκάλες υφαντικής, που επί των ημερών της (δεκαετία του 1960) η υφαντική στο Λύκειο γνώρισε μεγάλες «δόξες» με μεγάλη απήχηση τόσο στο κοινό του Βόλου, όσο και σε μεγάλες εκθέσεις της Αθήνας και του εξωτερικού, όπου έλαβε πληθώρα βραβείων και τιμητικών διακρίσεων για την ποιότητα και την ποικιλία των ειδών υφαντικής. Το Λύκειο επί πολλές δεκαετίες συνέβαλε με το εργαστήριο της υφαντικής του στη διατήρηση της πανάρχαιας αυτής τέχνης, διασώζοντας πολύτιμους θησαυρούς και δημιουργώντας μεγάλο αριθμό φυτωρίου γυναικών που εκπαιδεύτηκαν σ’ αυτή την τέχνη και αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο των περασμένων γενεών με την εποχή τους.

Τέλος, θα τιμηθεί η Βέρα Μυτιληναίου, μια σημαντική και πολυσχιδής γυναικεία μορφή της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Η Βέρα Μυτιληναίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου στο διάστημα 1962-1965, επί προεδρίας Ειρ. Μπρισίμη συμπαραστάθηκε ενεργά στην προσπάθεια του Λυκείου σε θέματα προβολής του λαϊκού πολιτισμού και συνέβαλε ποικιλοτρόπως στην πρόοδό του, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο Λύκειο και σε άλλες περιόδους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου