ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μουσική βραδιά

μια-μουσική-βραδιά-462006

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η συναυλία «Μουσική για δύο βιολιά» στη Λέσχη Βόλου με συντελεστές τους Γιώργο Δεμερτζή και Δώρα Χατζηγεωργίου που διοργάνωσε το Τοπικό Τμήμα Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Οι δυο μουσικοί παρουσίασαν έργα του 20ου αιώνα που ανέδειξαν τις δεξιοτεχνικές ικανότητες και των δύο.
Το πρώτο έργο που παρουσιάστηκε,  το συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης ειδικά για τον Τάτση Αποστολίδη και τον Μάρκο Αυγέρη,  φίλους του στο Ωδείο Αθηνών. Το μουσικό επικό θέμα του χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον συνθέτη στα μεγάλα του συμφωνικά έργα. Το δεύτερο έργο που απόλαυσαν οι παριστάμενοι ήταν του συνθέτη Sergei Prokofiev και γράφτηκε και αυτό για τους βιολιστές Samuel Dushkin και Robert Soetans αλλά η πρεμιέρα του παρουσιάστηκε τελικά στη Ρωσία από τους Dimitri Tziganov Vassily Shirinsky στενούς φίλους του Shostakovitch και μέλη του κουαρτέτου «Beethoven».  Τα τρία μικρά κομμάτια για σόλο βιολί γράφτηκαν στο πανεπιστήμιο Yale από τον Σίμο Παπάνα και αφιερώθηκαν στον φίλο του βιολιστή Matthew Young και αποτελούν μια μουσική του προσωπογραφία.
Το τελευταίο έργο, η σονάτα του Eugene Ysaye, είναι ίσως το πιο απαιτητικό  και πυκνότερο έργο για δυο βιολιά, με έντονες εναλλαγές χαρακτήρα και την παρεμβολή φούγκας. Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε για την βασίλισσα Ελισάβετ του Βελγίου. Μετά από το παρατεταμένο χειροκρότημα των ακροατών,  οι δύο μουσικοί χάρισαν στο κοινό τους την πρώτη σπουδή-καπρίτσιο από το έργο 18 του Henryk Wieniawsky.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου