Στο επίκεντρο η Σκόπελος

Τελευταία ενημέρωση: 2018-08-26, 16:30:49
Στο επίκεντρο η Σκόπελος

Επιτυχία σημειώνει το 6ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»

Περισσότεροι από 600 χορευτές και πάνω από 7.500 θεατές δίνουν και φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στη Σκόπελο. Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» που διοργανώνεται για έκτη χρονιά, άνοιξε αυλαία χθες και θα διαρκέσει έως αύριο 27 Αυγούστου.

Η φετινή διοργάνωση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι «Η κληρονομιά μας, όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» είναι μια γιορτή πολιτισμού και παράδοσης, που ενώνει τους λαούς. Το πανέμορφο νησί των Βορείων Σποράδων υποδέχεται και φέτος χορευτικά συγκροτήματα από κάθε γωνία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αυτής γιορτής, η Σκόπελος συντονίζεται μουσικά και χορευτικά με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς προβάλλοντας την ποικιλομορφία τους, τον πλούτο και το βάθος τους μέσα από μία σειρά από χορευτικές παραστάσεις, αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως ημερίδες, σεμινάρια, εκθέσεις, ανοικτές πρόβες, γλέντια κ.λπ.

Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι μέλος του European και του Word Folklore Festival Association και πιστοποιημένο με το σήμα ποιότητας EFFE LABEL 2017-2018 από το European Festivals Association. Έχει διακριθεί στον διαγωνισμό Τourism Awards2017 (βραβείο SILVER στην κατηγορία «φεστιβάλ»), και στον διαγωνισμό Best City Awards 2016 (βραβείο SILVER στην κατηγορία «πολιτισμός»), έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και έχει παρουσιασθεί ως μελέτη περίπτωσης σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.

 

Φεστιβαλικές εκδηλώσεις

Σήμερα Κυριακή 26 Αυγούστου διοργανώνεται ξενάγηση στη Χώρα του νησιού στις 10.00 στο γραφείο φεστιβάλ, στο αρχοντικό Βακράτσα – Μουσείο Νιρβάνα και τον βυζαντινό παραδοσιακό οικισμό, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου. Επίσης διοργανώνεται Dance festival GRQuiz στις 12.00 στο Cocktail Bar «Βράχος» και σεμινάριο παραδοσιακών χορών στις 18.00 στον «Ορφέα» με χορούς από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουκρανία και τη Λιθουανία. Εισηγητές Danuta Stogidis και Panagiotis Stogiids.

Στις 19.30 στο γραφείο του φεστιβάλ διοργανώνονται αγγλόφωνα μαθήματα παραδοσιακών χορών.

Το πρόγραμμα παραστάσεων στις 21.00 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου, έχει ως εξής: Χορευτικό Τμήμα Μπεγουλακίου Πάτρας «Οι Άγιοι Απόστολοι: Πέτρος & Παύλος» με χορούς Πελοποννήσου, Σύλλογος Πολιτιστικός -Επιμορφωτικός «Απάμεια», Νέα Μουδανιά, με χορούς Βορειοανατολικού Αιγαίου, Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα» με χορούς Βόλακα και Δράμας, Σύλλογος «Διγενής Οροκλινής» Κύπρου, με χορούς Κύπρου, Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους & Καρία» με έθιμο Μεγάρων, ο Φιλανθρωπικός-Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Μακρυγιαλού «Η Στέγη της Αγάπης» με χορούς Κρήτης και Πόντου.

Αύριο Δευτέρα 27 Αυγούστου προγραμματίζεται εκδρομή στη Γλώσσα. Στις 09.30 αναχώρηση χορευτικών συγκροτημάτων από το λιμάνι, στις 11.00 παρουσίαση παραδοσιακή φορεσιάς Σκοπέλου, στην πλατεία Λούκι Γλώσσας. Εισηγητές Ουρανία Ορφανού, Χρήστος Παλαιολόγος. Μουσική επένδυση Μαριλένα Χρυσοχοϊδή.

Στις 14.30 σειρά έχει Beach Party στο Kastani Beach Bar. Στις 21.00 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου εμφανίζονται Θρακική Εστία Κιλκίς με χορούς από το Μ. Μοναστήρι και το έθιμο καμήλας, Λύκειο Ελληνίδων Σπάτων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης (Ν. Καβάλας) με χορούς Μακεδονίας, Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας με χορούς από το Μίστι και τα Φάρασα, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύγυρου με χορούς από τη Χαλκιδική και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Πετρούπολης με χορούς Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με παραδοσιακό γλέντι στις 23.30 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.dancefestival.gr και στο τηλέφωνο 6951004630.

Τη διοργάνωση ανέλαβε το www.plegma.gr.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=