ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανσέληνος Αυγούστου 2018: Την Κυριακή το ομορφότερο φεγγάρι του χρόνου

πανσέληνος-αυγούστου-2018-την-κυριακή-το-770604

Οι εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών) θα πραγματοποιηθούν σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία. Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πότε έχει πάλι Πανσέληνο:

  • 25 Σεπτεμβρίου 2018
  • 24 Οκτωβρίου
  • 23 Νοεμβρίου
  • 22 Δεκεμβρίου.

Πανσέληνος Αυγούστου 2018 – Εκδήλωση στην Ακρόπολη

Μια ξεχωριστή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ., το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα ταξιδέψει το αθηναϊκό κοινό, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, στο νοσταλγικό κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι θεατές θα απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας με μουσικές μεγάλων Ελλήνων συνθετών από επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η μουσική διεύθυνση είναι του Δημήτρη Μίχα, ενώ τη συναυλία οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης.

Η συναυλία θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης. Η πρόσβαση θα γίνεται από την κεντρική πύλη επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (πλησίον του σταθμού μετρό «Ακρόπολη»). Σημειώνεται επίσης ότι την ημέρα εκείνη, το Μουσείο θα λειτουργήσει από τις 8 πμ έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου.

Πανσέληνος Αυγούστου 2018 – Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Πιο συγκεκριμένα:

Πανσέληνος στη Χίο: Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού Χίου – Συναυλία με τη Μελίνα Κανά.

Βυζαντινό Μουσείο Χίου, το Παλάτι Ιουστινιάνι» και το κτήριο της «Σκοτεινής Φυλακής» στο Κάστρο της Χίου. Τα μνημεία και τα μουσεία θα είναι ανοιχτά για το κοινό και φωταγωγημένα από τις 21.00 έως την 01.00 πρωινή της επόμενης ημέρας.

Αρχαιολογικός Χώρος Αρχοντίκι Ψαρρών: Μουσική βραδιά με συγκρότημα έντεχνης μουσικής.

Σάμος: Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00 έως τις 24.00.

Ικαρία: Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Κηρύκου: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Πανσέληνος Αυγούστου 2018 και στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης στον δήμο Αλεξανδρούπολης και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, που θα ανοίξουν για το κοινό τις βραδινές ώρες της 26ης Αυγούστου. Και τα δύο σημεία θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 20.00 μέχρι τα μεσάνυχτα. Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Πολιτισμού για το αυγουστιάτικο φεγγάρι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έχει οριστεί το 2018.

Πανσέληνος Αυγούστου 2018 στον Μυστρά

Με συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Κάστρο του Μυστρά εορτάζουν την Κυριακή 26 Αυγούστου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κύριο μουσικό έργο, του προγράμματος που θα παρουσιασθεί, είναι «Ο Στράτης Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, το οποίο συνέθεσε ο Μαρκόπουλος το 1972 και θα ερμηνεύσει η σοπράνο Έλενα Κελεσίδη. Ο συνθέτης θα παρουσιάσει επίσης μέρη της πρόσφατης μουσικής του δημιουργίας από τα έργα «Εντεύθεν» και «Κρητικός Ορίζοντας», αλλά και παλαιότερα δημοφιλή τραγούδια και συνθέσεις από τα έργα του «Χρονικό», «Ιθαγένεια», «Θητεία», «Ήλιος ο Πρώτος», «Μετανάστες», «Σεργιάνι στον κόσμο», «Τα Τραγούδια του νέου πατέρα», «Ανεξάρτητα», «Who Pays the Ferryman».

Πανσέληνος στον Πύργο

Με, δωρεάν για το κοινό, συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου εορτάζει ο δήμος Πύργου την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο της Κυριακής 26 Αυγούστου. Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου θα παρουσιάσει τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου σε μια συναυλία στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου (Δημοτική Αγορά Πύργου), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, όπως έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου συναντά τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, έναν νέο συνθέτη θεατρικής και κινηματογραφικής μουσικής, σε μια μουσική σύμπραξη «για τη χαρά της δημιουργίας, για την ανακάλυψη μέσα από το παιχνίδι, για τη φλόγα που καίει, για τη στιγμή που περικλείει τα πάντα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Πύργου.

Πανσέληνος Αυγούστου 2018 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Πανσέληνος Αυγούστου 2018 θα… κρατήσει ανοιχτές τις πύλες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Μουσείο θα υποδεχθεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου την Κυριακή 26 Αυγούστου. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην έννοια του Ωραίου, προσεγγίζοντάς τη με ιδιαίτερες αφηγήσεις, μουσική και αναγνώσεις.

Από τις 20:15 έως τις 21:00, στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής «Δήλος» θα διαβάσουν αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μεταξύ των οποίων τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη, τον διάλογο της Διοτίμας και του Σωκράτη για τον Έρωτα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα και τα ήθη των νέων από τη Ρητορική του Αριστοτέλη. Πρόκειται για τη συνέχιση της επιτυχημένης δράσης «Οι πέτρες μιλούν», που γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Έφης Θεοδώρου και η μουσική του Νίκου Πλάτανου.

Από τις 21:00 έως τις 22:00 αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα οδηγήσουν τις ματιές και τα βήματα των επισκεπτών σε επιλεγμένα εκθέματα των μόνιμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να αναδείξουν και να αφηγηθούν τις αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη. Συγκεκριμένα:

– Κώστας Πασχαλίδης: Το αινιγματικό χαμόγελο της Μυκηναίας (Αίθ. 4)

– Δέσποινα Καλεσοπούλου: Κόρη Φρασίκλεια: ομορφιά στην αιωνιότητα (Αίθ. 11)

– Μαρία Λαγογιάννη, Σαπφώ Αθανασοπούλου: Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου (Αίθ. 43-45)

– Κάτια Μαντέλη: Γυμνά αρχέτυπα της προϊστορίας (Αίθ. 44)

– Μιμίκα Κρίγκα: Αναζητώντας το Ωραίο στην τέχνη της προϊστορικής Σαντορίνης (Αίθ. 48)

– Αριστοτέλης Κοσκινάς: O βασιλιάς Ακρότατος και η επικίνδυνη όψη του Ωραίου (Αίθ. 28)

– Κορίνα Μοσχίδη: Για την πιο ωραία (Αίθ. 30)

– Χρυσάνθη Τσούλη: Μια ωραία κοιμωμένη (Αίθ. 32)

Τέλος, από τις 22:15 ως τις 23:15 στο Αίθριο του Μουσείου, τo Nikea Guitar Ensemble – Κιθαριστικό Σύνολο Νίκαιας, ένα από τα τρία Κιθαριστικά Σύνολα του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και το πιο πολυβραβευμένο και διάσημο σύνολο της Ελλάδας, θα μας ταξιδέψει στη «Μαγεία της κιθάρας» με έργα γνωστών κλασικών συνθετών. Θα ακουστούν κιθαριστικά κομμάτια από την εποχή του μπαρόκ έως τις μέρες μας, τζαζ διασκευές, παραδοσιακές ισπανικές μελωδίες κ.ά. Υπεύθυνος διδασκαλίας και καλλιτεχνικής επιμέλειας του Συνόλου είναι ο καταξιωμένος κιθαριστής Αντώνης Μυτακίδης. Σολίστ: Γιώργος Γκόλγκαρης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων) και Ηλίας Διαμαντάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής).

Ώρα έναρξης (με ελεύθερη είσοδο): 20:00. Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 23:30. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα είναι επισκέψιμοι έως τις 23:45, χάρη στην εθελοντική προσφορά του προσωπικού φύλαξης.

Πανσέληνος Αυγούστου 2018 στις Κυκλάδες

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προσκαλεί όλους στα μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που θα παραμείνουν ανοιχτοί για να απολαύσουν το φως του τελευταίου φεγγαριού του καλοκαιριού, στην ‘Ανδρο, την Κύθνο, την Κίμωλο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σίφνο. Σημειώνεται, δε, ότι όλα τα μουσεία και οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα.

Συγκεκριμένα:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου θα φιλοξενήσει δύο παραστάσεις, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΑΠ και το ωδείο Μυθωδία. Στις 25/8 παράσταση της Αντιγόνης στα αρχαία Ελληνικά, με τους Ευ. Θαλασσινή, Γ. Καπετανάκο, Τ. Κάνδυλα. Έναρξη στις 21.00.

Στις 26/8 μουσική παράσταση «Γυναίκα Πανσέληνος- Εμβληματικές γυναικείες μορφές των μύθων και της Ιστορίας», με τους Ν. Στόκα, Α. Μουλάι, Α. Βαζάκα, Μ. Κοντού. Έναρξη στις 21.00. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με την Ε. Μάζη και τον Δ. Τσάκα. Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) και τον Δήμο Μυκόνου καθώς και την Ένωση των Φίλων Δήλου – Ρήνειας. Θα ακολουθήσει κέρασμα από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου. Έναρξη στις 20.30.

Στη Σίφνο, διοργανώνονται δύο εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου. Στις 26/08, εξωτερικά του περιβόλου του εκκλησιαστικού συγκροτήματος της Παναγίας Χρυσοπηγής θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη Φωτεινή Δάρρα με τίτλο «Από την Τζένη Βάνου στις μάγισσες της Σμύρνης». Έναρξη στις 21.00.

Στις 27/08 στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα μπορεί κανείς να απολαύσει μία εκδήλωση με αφήγηση παραμυθιών κατάλληλων για ενήλικες από την ομάδα αφηγητών «ΠαραμυθιάΖΩ». Ο αρχαιολογικός χώρος και το εκθετήριο θα παραμείνουν ανοικτά από τις 18.00 με ξεναγήσεις από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Έναρξη εκδήλωσης στις 21.30.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο στα Ύρια Νάξου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την ‘Α. Αναματερού. Έναρξη στις 21.30. Στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας Σωτήρας στην Κύθνο, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «Φεγγαρόφωτη Νύχτα» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου. Έναρξη στις 21.00.

Επιπλέον, ανοιχτά θα παραμείνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας ‘Ανδρου (όπου φιλοξενείται και η έκθεση «My sons, too young then» του Hope), το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου (όπου φιλοξενείται η έκθεση «Cultural Memory»), το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου, καθώς και ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια Τήνου.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου