ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φώτα, ήχος, η παράσταση αρχίζει…

φώτα-ήχος-η-παράσταση-αρχίζει-463993

Σειρά επιτυχημένων παραστάσεων συνθέτουν την μέχρι τώρα πορεία του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση. Η παραγωγή με τίτλο
«Παρακαλώ, φώτα και ήχος, η παράσταση αρχίζει» που θα παρουσιαστεί στο τέλος της Ακαδημαϊκής χρονιάς σε τοπικό θεατρικό χώρο, αναδεικνύει μια ακόμη πτυχή της συγκεκριμένης προσπάθειας, που στηρίζεται ένθερμα από το έμψυχο δυναμικό της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Η φετινή παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει έντονα πειραματική διάθεση, με στόχο να οδηγήσει τους συμμετέχοντες αλλά και τους θεατές, σε μια πορεία διερεύνησης του έργου σημαντικών συγγραφέων.
 
«Ψυχή» του εργαστηρίου είναι η Χριστίνα Στόγια, η οποία κάνει λόγο για «μια διαχρονική διαδρομή από τον Αριστοφάνη και τον Μπρεχτ, μέχρι τον Γιώργο Σκούρτη, η οποία περιλαμβάνει μονόπρακτα και αποσπάσματα από διαχρονικά έργα, όπως η «Λυσιστράτη», ο «Τρόμος και η αθλιότητα του τρίτου Ράιχ» και άλλα. Η φετινή παραγωγή είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες και εμπεριέχει νότες αισιοδοξίες, αλλά και δραματικές πινελιές, που εναλλάσσονται στα μάτια του θεατή. «Είναι ένα ταξίδι για τους φοιτητές – ηθοποιούς αλλά και τους θεατές, γεμάτο φαντασία, αλλά και γνώση, για την επανάληψη της κοινωνικοπολιτικής ιστορίας του κόσμου. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, καθώς η θεατρική οδός προσφέρει ψυχαγωγία, επικοινωνία, ενεργοποίηση συναισθημάτων και παράλληλα θέτει προβληματισμό στην τοπική κοινωνία» επισημαίνει η κ. Στόγια, η οποία προσθέτει «ευχαριστούμε τις Πρυτανικές αρχές για την συμπαράσταση και την ένθερμη υποστήριξή τους».
Ανάλογη είναι η συμμετοχή και η συμπαράσταση των φοιτητών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η συμμετοχή μας στο Θεατρικό Εργαστήρι μας έχει ωφελήσει πολύ, επηρέασε θετικά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μας, βοηθώντας μας να εξελιχθούμε ως άνθρωποι, καθώς βιώνουμε στην πράξη την επισήμανση της καθηγήτριάς μας, ότι το θέατρο έχει καταλυτική επίδραση σε όσους το προσεγγίζουν». Η φετινή παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλούς συγγραφείς, με σημαντικές περγαμηνές και διαχρονικό έργο. «Υπάρχουν αποσπάσματα από τον Αριστοφάνη, ένα μονόπρακτο του Τσέχωφ, αποσπάσματα του Μπρεχτ και του Λόρκα, του Γιώργου Σκούρτη, τον «Φονιά» του Μήτσου Ευθυμιάδη που είναι ένα καταπληκτικό έργο, καθώς και απόσπασμα από έργο του Κρίστοφερ Ντουράνκ» εξηγεί η Χριστίνα Στόγια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλα τα προαναφερθέντα μονόπρακτα και αποσπάσματα, παρουσιάζονται αυτόνομα στο πλαίσιο της ίδιας παράστασης.

Εντατικές πρόβες

Οι πρόβες ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου και συνεχίζονται με την ίδια πάντα προσήλωση, έχοντας ως στόχο την καλύτερη δυνατή προσέγγιση του θέματος. Την διδασκαλία και σκηνοθεσία υπογράφει η Χριστίνα Στόγια, την μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Νάππας, τα σκηνικά-κοστούμια η Χριστιάννα Καραμέρη και τις χορογραφίες η Δέσποινα Ακρίβου. Στην παράσταση δίνουν ερμηνευτικό «παρών» τριάντα δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι καταθέτουν πάνω στην σκηνή το μεράκι και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι φοιτητές : Χρισιάννα Καραμέρη, Ευτυχία Δαμιανού, Ειρήνη Αυγουστάκη, Φώτης Αναγνωστάκης, Σταύρος Ατματζίδης, Αφροδίτη Ξυνοπούλου, Ειρήνη Ανυφαντή, Κατερίνα Αδαμοπούλου, Αυγή Τηλεκερίδου, Νίκη Αντωνιάδου, Αμαλία Μαυροειδή, Δημήτρης Βεργάκης, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Μητρακάκης, Παντελής Μοσχίδης, Σίσσυ Παρασκευά, Γεωργία Μπαμπατσίκου, Αρης Καραμιτζιάς, Φώτης Στρατηγός, Δημήτρης Σκούρτης, Ράνια Κελεσίδου, Δημήτρης Βαπορίδης, Ματίνα Πετρίδου, Αννα Βισό, Ελευθερία Φίτικα, Μαρίνα Καρά, Μαρία Χριστίνα, Ασημίνα Ζησοπούλου, Ειρηναίος Χατζηλάρης, Σοφία Γιαννίρη, Λένα Ανθούλη, Σεραφείμ Χατζηηλιάδης, Μαριάνθη Κούρτη, Αναστασία Παμπουροπούλου, Νήρια Κουντούρη και Χρήστος Παπαδημητρίου.
Από το 2006 μέχρι σήμερα, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διανύει μια απολύτως δημιουργική διαδρομή, έχοντας ως στόχο να καλλιεργήσει την κριτική ματιά και την ευαισθησία των φοιτητών απέναντι στο θέατρο. «Στόχος είναι, τα παιδιά που συμμετέχουν στην παραγωγή του Εργαστηρίου, να γίνουν καλύτεροι θεατές και να αναπτύξουν κριτική ματιά παρακολουθώντας μια θεατρική παράσταση, προκειμένου να ξεχωρίζουν το καλό από το άσχημο» τονίζει η υπεύθυνη του Εργαστηρίου. Όπως εξηγεί παράλληλα η κ. Στόγια «επειδή πρόκειται για Θεατρικό Εργαστήρι, κάνουμε μια πειραματική προσπάθεια φέτος, προκειμένου να διευρυνθούν οι εκφραστικοί ορίζοντες των φοιτητών». Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το εκφραστικό «άνοιγμα» των φοιτητών και η καλύτερη προσέγγισή τους σε διάφορα θέματα, με επίκεντρο την γνώση, που απορρέει από σημαντικά συγγραφικά έργα και την τέχνη γενικότερα.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου