ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημεία «ανοίγουν» τις πόρτες τους στο φως της μαγευτικής πανσελήνου

μνημεία-ανοίγουν-τις-πόρτες-τους-στ-779657

Θεσμό με πολλαπλούς αποδέκτες και ιδιαίτερη σημασία είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσέληνου. Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα και τρεις στην Μαγνησία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις, που σημειώνουν πάντα επιτυχία, διοργανώνονται από το 2002 και αποτελούν θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια. Οι εκδηλώσεις της φετινής πανσέληνου, εξάλλου, έχουν ενταχθεί στις αντίστοιχες του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Ο εορτασμός της πανσελήνου του Αυγούστου θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου, βραδιά της πανσελήνου, με εκδηλώσεις που ξεκινούν από τις 24 Αυγούστου, συνεχίζονται στις 25 και ολοκληρώνονται στις 26 Αυγούστου.

Σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 95 εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών) ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Μαγνησία, το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 21.00 διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με τη χορωδία του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στη βασιλική του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών (Ν. Αγχιάλου). Η εκδήλωση διοργανώνεται κατόπιν συνεργασίας του Συλλόγου Γυναικών Νέας Αγχιάλου και του Συλλόγου Αγχιαλιτών της Αθήνας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Επίσης, το Σάββατο 25 Αυγούστου διοργανώνεται μουσική βραδιά στην ιστορική Ανω Κερασιά κατόπιν συνεργασίας της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 21.00 διοργανώνεται μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Οι εκδηλώσεις συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου και δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τα αρχαία μνημεία και τους ιστορικούς τόπους της Μαγνησίας, «λουσμένα» στο φως της πανσελήνου. Παράλληλα δίνεται στο κοινό η ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου Βόλου, να δει από κοντά τα εκθέματα που κοσμούν τις προθήκες και να ταξιδέψει νοερά στο μακρινό παρελθόν, που γοητεύει πολλούς επισκέπτες του Βόλου και της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου