ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινηματογραφικά «Σταυροδρόμια ζωής»

κινηματογραφικά-σταυροδρόμια-ζωής-466914

Με την ταινία «Σταυροδρόμια ζωής» σε σκηνοθεσία Σκαντάρ Κόπτι και Γιάρον Σάνι συνεχίζονται αύριο Παρασκευή 7 Ιανουαρίου οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας του Δήμου Ν. Ιωνίας. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Ν. Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ. Η διάθεση εισιτηρίων ξεκινάει στις 8:30 μ.μ. Τα «Σταυροδρόμια ζωής» συμπαραγωγή Ισραήλ και Γερμανίας παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία-σενάριο: Σκαντάρ Κόπτι και Γιάρον Σάνι. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σαχίρ Καμπαχά, Ιμπραΐμ Φρέγκε, Γιούσεφ Σαβάνι, Σκαντάρ Κόπτι.

Πέντε διαφορετικές ιστορίες, που διαδραματίζονται στην πολυεθνική συνοικία Ατζαμι της Γιάφας, σε μια δραματική, που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας ταινία, σκηνοθετημένη με δύναμη και ζωντάνια – υποψήφια για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Η γειτονιά Ajami στην Jaffa χαρακτηρίζεται από το έντονο πολυπολιτισμικό στοιχείο, που πολλές φορές οδηγεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Εβραίους, Άραβες και Χριστιανούς. Κινούμενη μπρος και πίσω στο χρόνο και μέσα από τα μάτια διαφόρων χαρακτήρων, γινόμαστε μάρτυρες του πόσο τελικά αδύνατη είναι πραγματικά η κατάσταση. Η τραγική ευθραυστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μελετάται στην περιφραγμένη κοινότητα Ajami, όπου οι εχθροί πρέπει να ζουν σαν γείτονες. Κανένας άλλος τόπος δεν μπορεί να εκφράσει καλύτερα τη δραματική σύγκρουση διαφορετικών κόσμων.

Εντυπωσιακή ταινία. Μέσα από την πολυχρωματική παρουσίαση χαρακτήρων τόσο στα παλαιστινιακά εδάφη, όσο και στα ισραηλινά, με Άραβες και Εβραίους, έχουμε ένα γεμάτο ένταση μοτίβο, διαρκώς μεταλλασσόμενο πάνω στην σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της περιοχής. Δοσμένο με ένα εξαιρετικό μοντάζ, πολύ δυνατές ερμηνείες και ένα σενάριο , που πλάι στη μοντέρνα μανιέρα της αφήγησης και της σκηνοθεσίας, απογειώνεται σταδιακά!

Ούτε στιγμή δεν σε αφήνει να επαναπαυτείς, ούτε στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Αντίθετα μια πραγματικότητα, συσσωρευμένου μίσους, δακρύων και υπόγειων σκοτεινών διαδρομών οδηγεί αργά αλλά σταθερά ένα-έναν τους ήρωες αυτού του ψηφιδωτού προς την αδιέξοδα «καταραμένη» κατάληξή τους. Από το πρώτο σκληρό πλάνο (ενός φόνου), μέχρι την πανοραμική τελική σύλληψη της γενικότερης απόγνωσης, από το ατομικό στο συλλογικό. Απόγνωση δυο λαών, ενός τόπου διχασμένου από τα πρώην και νυν παιδιά του. Μικρές προσωπικές ιστορίες που συντρίβονται μπροστά στη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί. Ένα λιτό κομψοτέχνημα!

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου