ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καταγράφοντας την τοπική ιστορία

καταγράφοντας-την-τοπική-ιστορία-472491

Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης των δύο βιβλίων που αποτυπώνουν την σημαντική πορεία του Διμηνίου και του Σέσκλου, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωΐ στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του δημαρχείου Αισωνίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Αισωνίας, προκειμένου να παρουσιάσει τα βιβλία που εκδόθηκαν για την καταγραφή και αποτύπωση της λαογραφίας και του πολιτισμού της περιοχής, με την συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνο τον κ. Ευάγγελο Αυδίκο. Πρόκειται για τα βιβλία με θέμα «Σέσκλο Μαγνησίας-Οικονομικές Κοινωνικές και Πολιτισμικές αντιθέσεις και αλλαγές» και «Διμήνι-Παλιούρι, χώρος και ταυτότητα». Την επιτυχημένη εκδήλωση συντόνισε ο Χρήστος Μπουκώρος, δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για δύο βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το πανίσχυρο και διαχρονικό πλέγμα των σχέσεων μεταξύ πολιτισμού, κοινωνίας και οικονομίας, στην περιοχή του Σέσκλου και του Διμηνίου».

Για τα βιβλία μίλησαν οι: Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Γούσιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων της Αβάθμιας εκπαίδευσης και Δημήτρης Πελεκούδας δημοσιογράφος. Οι εισηγητές χαρακτήρισαν «άρτια δουλειά» τις δύο εκδόσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι «παρουσιάζουν όλη την ιστορία της περιοχής και παράλληλα στοιχεία που συνθέτουν όλες τις εκφάνσεις της μακραίωνης διαδρομής του Διμηνίου και του Σέσκλου».

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο Δήμος Αισωνίας απένειμε τιμητικές πλακέτες σε δασκάλους που υπηρέτησαν στα σχολεία των δύο περιοχών. Για την προσφορά τους στο σχολείο του Διμηνίου τιμήθηκαν, ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Βραχνιάς και ο Σπύρος Μουμούρης, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής στο ίδιο σχολείο. Τις τιμητικές πλακέτες απένειμαν αντίστοιχα ο δήμαρχος Αισωνίας Δημήτρης Καντόλας και ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Λιβογιάννης. Ακολούθως τιμήθηκαν δύο εκπαιδευτικοί οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στο Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν ο Απόστολος Χύτας από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σέσκλου Χρήστο Τσαμήτα και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντάρας, από τον αντιδήμαρχο Αισωνίας Βασίλη Καραλή.

Κείμενα από το βιβλίο που αφορά στο Διμήνι διάβασε η φοιτήτρια Κατερίνα Κίσσα, ενώ η τελειόφοιτη Σταυρούλα Γκάγκα και μέλος της ερευνητικής ομάδας, διάβασε κείμενα από το βιβλίο που είναι αφιερωμένο στο Σέσκλο. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από την προβολή βίντεο με φωτογραφικό υλικό, από το προσωπικό αρχείο και φωτογραφικό λεύκωμα του αντιδημάρχου Αισωνίας, Βασίλη Καραλή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου