ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον αγωνιστή παπα-Νίκανδρο από την ανατολική Ρωμυλία

αφιέρωμα-στον-αγωνιστή-παπα-νίκανδρο-33811

Αφιερωμένη στον παπα-Νίκανδρο, τον Ανατολικορωμυλιώτη Αγωνιστή, είναι η μουσικοχορευτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, σήμερα Σάββατο 28 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα. Την εκδήλωση διοργανώνει η «Μαγνήτων Κιβωτός» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταγομένων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας νομού Μαγνησίας.

Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου θα παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας με αναφορά στα πολιτιστικά στοιχεία της Ανατολικής Ρωμυλίας, καθώς και παραστατική κατασκευή γάιντας (γκάιντας), καβάλας και φιόρας (φλογέρας), από τον λαϊκό τεχνίτη και μουσικό Νικόλαο Παπαδημητρίου. Στον ίδιο χώρο θα γίνεται αναπαράσταση ραψίματος ανατολικορωμυλιώτικης παραδοσιακής φορεσιάς από την Γκιζντημούδη Σουλτάνα, που έμαθε την τέχνη από τους προγόνους της.

Οι σύλλογοι καταγόμενων από την Ανατολική Ρωμυλία του νομού Μαγνησίας και των Καρυωτών Γιαννιτσών, θα παρουσιάσουν τους πλούσιους χορούς των προγόνων τους, που θα συνοδεύονται με αφήγηση και αντιπροσωπευτική μουσική. Την εκδήλωση θα κλείσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Ο παπα-Νίκανδρος, κατά κόσμο Αναστάσιος Παπαϊωάννου, γεννήθηκε στο χωριό Μεγάλο Μπογιαλίκι της Ανατολικής Ρωμυλίας (Β. Θράκη) το 1877 και εκεί μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα. Ήταν αγαπητός τόσο ως δάσκαλος όσο και ως άνθρωπος, που όταν έφυγε, οι μικροί μαθητές του αλλά και οι κάτοικοι του νησιού δεν μπορούσαν να τον ξεχάσουν. Το 1900 εγγράφεται στη Νομική των Αθηνών, που ήταν και η μεγάλη του επιθυμία να σπουδάσει νομικά, και παράλληλα δραστηριοποιείται στις αντιστασιακές οργανώσεις των Αθηνών και συγκεκριμένα στη «Μακεδονική άμυνα».

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς, μετά από προδοσία των Βουλγάρων, και ενώ πηγαίνουν να τον εκτελέσουν στα Γρεβενά απελευθερώνεται από τους άνδρες της Εθνικής Αντίστασης. Μετά τη λήξη του πολέμου ζει στα Γιαννιτσά, στον συνοικισμό των Καρυωτών, με την οικογένειά του μέχρι το τέλος του βίου του το 1966. Επιτέλεσε μέγιστο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου