ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο

αφιέρωμα-στο-ρεμπέτικο-35810

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο χθεσινό κάλεσμα των «Ιώνων», γεμίζοντας ασφυκτικά το θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Τον άγνωστο, μοναχικό αλλά εξαίρετο Σμυρνιό συνθέτη Σταύρο Παντελίδη τίμησε χθες η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησία «ΙΩΝΕΣ» με αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και ανέδειξε το συνθετικό έργο ενός δημιουργού, ο οποίος άφησε το στίγμα του στη μουσική και τον λαϊκό πολιτισμό.

Για το έργο του τροβαδούρου και τον ρόλο του στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου μίλησε ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον εξαίρετο Σμυρνιό συνθέτη, ο οποίος σφράγισε με την έμπνευσή του, δεκάδες επιτυχίες, αλλά και την προσπάθεια ανάδειξης δημιουργών που άφησαν εποχή.

Η πρόεδρος των «Ιώνων» Αννα Πετσιάβα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάδειξης του έργου δημιουργών και ανθρώπων του πολιτισμού, όπως ο Σταύρος Παντελίδης, ο οποίος έγραψε, όπως είπε, τη συνέχεια μιας μακράς μουσικής παράδοσης.

Στη συναυλία που ακολούθησε, συμμετείχαν οι μουσικοί: Βούλα Μπαντελά (τραγούδι και κρουστά), Σωτήρης Ζιργάνος (τραγούδι), Ζήσης Γεωργαλιός (κανονάκι), Κώστας Παπάς (κιθάρα), Ντόβας Περικλής (ούτι),Τάσος Λιλής (βιολί και μπουζούκι).

Συμμετείχε, επίσης, η Χορευτική Ομάδα της Εστίας «Ιωνες», με υπεύθυνη τη Μαρία Κατσιαρδάνη. Την εκδήλωση συντόνισε ο ταμίας της Εστίας, Πασχάλης Δήμου, ενώ το θερμό χειροκρότημα του πυκνού ακροατηρίου πλαισίωσε την επιτυχημένη διοργάνωση.

Γ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου