ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μηχανικός με ποιητικό ταλέντο

μηχανικός-με-ποιητικό-ταλέντο-65210

Βραδιά γεμάτη ποίηση και μουσική απόλαυσαν όσοι παραβρέθηκαν στη χθεσινή παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Παναγιώτη Γ. Παπαδέλλη, που πραγματοποιήθηκε στο καφέ – βιβλιοπωλείο «Χάρτα» του Βόλου.

Ο γνωστός Βολιώτης μηχανικός, εξέφρασε τις ποιητικές του ευαισθησίες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι ο πολιτισμός έχει θέση σε κάθε πεδίο. Τα «Ποιήματα» του κ. Παπαδέλλη αποτέλεσαν την αφορμή για διάλογο, εμβάθυνση στον έμμετρο λόγο, στην ευαισθησία του δημιουργού.

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης μίλησαν η Σοφία Παπαδοπούλου, συνταξιούχος φιλόλογος και η Χρύσα Δραντάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ενώ ποιήματα απήγγειλε η ηθοποιός Σύνθια Μπατσή, με τη συνοδεία του μουσικού Αλέξη Βαγενά.

Αναφερόμενος στο ποιητικό του έργο, ο Παναγιώτης Γ. Παπαδέλλης υπογράμμισε ότι δημοσίευσε σε ηλικία των 14 ετών το πρώτο του ποίημα, για να στραφεί, στη συνέχεια, σε διαφορετικά πεδία δράσης. Οι ανάγκες για επιβίωση αρχικά και οι κοινωνικές προτεραιότητες αργότερα, που ακουμπούν διαχρονικούς αγώνες για τη δημοκρατία, περιβαλλοντικές ανησυχίες και άλλες θέσεις ευθύνης, τον έστρεψαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με τη δουλειά του ως Τοπογράφος Μηχανικός σε Θεσσαλία και Μακεδονία, χαρακτηρίζοντάς την «συναρπαστική». Αφηνε χνάρια προόδου που του έδινε δύναμη συνέχειας. Του έδινε πεδίο εκσυγχρονισμού με τα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Κάποια στιγμή μετά από εικοσιοκτώ χρόνια βρέθηκε για πρώτη φορά μετέωρος στη δουλειά του και η ανάγκη για ποίηση ήλθε ως ανακούφιση της πρώτης ανθρώπινης αμφισβήτησης. Το σφάλμα διορθώθηκε σε σύντομο διάστημα αλλά η ρίμα έμεινε και συνεχίζεται. Ετσι η ρήση «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» βρήκε πάλι τη δικαίωσή της.

«Πολλά από τα ποιήματά μου είναι βιωματικά, άλλα γραμμένα με αφορμή την ελληνική κρίση, κοινωνικά ζητήματα, ερωτικά ποιήματα κ.λπ. Είναι μια κατάθεση ψυχής για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι ο χρυσός κόκκος που έψαξα στην αμμουδιά για να ζεστάνω πρώτα τη δική μου ψυχή, και αν μπορέσω να ακουμπήσω έστω και λίγο κάποιες ψυχές αναγνωστών μου», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου