ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγειρεύοντας με τα χρώματα

μαγειρεύοντας-με-τα-χρώματα-479207

Αφιερωμένος στις εποχές του χρόνου, τα χρώματά τους, τις μυρωδιές και τις γεύσεις είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν για έκτη χρονιά το «Στέκι Παιδιού» του Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης του ΔΟΥΚ Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του κύκλου «Παιχνίδια με την Τέχνη». Τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθεί ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Μαγειρεύοντας με τα χρώματα: Η κουζίνα του ζωγράφου και το εργαστήρι του μάγειρα» όπου θα είναι καλεσμένοι οι: Έρρικα Γκουτενσβάγκερ, ζωγράφος – χαράκτρια, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, ζωγράφος, Χριστίνα Κάκκου, μαγείρισσα–ζαχαροπλάστρια, Δημήτρης Μοράρος, ζωγράφος.

Σ’ ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου τριών ωρών τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον καλεσμένο, να γνωρίσουν τον καλλιτέχνη μέσα από τα έργα του και στο τέλος να δημιουργήσουν το δικό τους έργο που κάθε φορά είναι διαφορετικό ανάλογα με τα υλικά και τα μέσα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης στο προσωπικό του έργο. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών. Το πρώτο εργαστήρι με τίτλο «Η κουζίνα της Τερψιχόρης» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 6 μ.μ. στο «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλου, τηλέφωνο 24210 64336) θα το παρουσιάσει η ζωγράφος και χαράκτρια Έρρικα Γκουτενσβάγκερ. Στη διάρκεια του προγράμματος η καλλιτέχνιδα θα μιλήσει στα παιδιά για τα παιδικά της χρόνια και τις μνήμες από τη γιαγιά της Τερψιχόρη, στη συνέχεια θα τους παρουσιάσει το βιβλίο των συνταγών της γιαγιάς της που υπήρξε η έμπνευση για τη δημιουργία ενός εικαστικού βιβλίου συνταγών και θα μιλήσει για τη δική της τέχνη και ιδιαίτερα για την χαρακτική. Στο τέλος τα ίδια τα παιδιά παρατηρώντας τα φρούτα της εποχής θα δουλέψουν σε ένα πρωτότυπο εργαστήρι χαρακτικής δημιουργώντας το δικό τους έργο.

Η Έρρικα Γκουτενσβάγκερ γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Σαίντ Λούις του Μισσούρι της Αμερικής. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σαίντ Λούις και αποφοίτησε το 1990 με Bachelors of Fine Arts, έλαβε στην συνέχεια Masters στην χαρακτική από το Ινστιτούτο του Τάμαριντ στο Άλμπακέρκι του Νέου Μεξικού της Αμερικής και από το 1992 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 υπήρξε πρωτεργάτης στο στήσιμο του Κέντρου Χαρακτικής «Ήλιος» στο Δήμο Νεάπολης ως Μaster Printer, και μέχρι το 2003 συνεργάζονταν με το Κέντρο Χαρακτικής σε διάφορα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Από το 1999 μέχρι και σήμερα διδάσκει εικαστικά στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το χειμερινό εξάμηνο του 2007 διδάσκει μη-τοξική χαρακτική ως μάθημα επιλογής.

Ο φετινός κύκλος θα ολοκληρωθεί με ένα ανοιχτό εργαστήρι για παιδιά που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο σε συνεργασία με διδάσκοντες και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα γίνει με συντονίστρια την Ελένη Ψυχούλη, δημοσιογράφο γεύσης. Στην εκδήλωση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής ενός εδέσματος και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τα ίδια τα δικά τους έργα εικαστικών σε συνεργασία με τους διδάσκοντες του Τμήματος και τους φοιτητές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου