ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτης με Οσκαρ

βολιώτης-με-οσκαρ-94901

Ο διεθνής συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά, με ρίζες από τον Βόλο, απέσπασε το δεύτερο Οσκαρ της καριέρας του στην προχθεσινή απονομή των χρυσών αγαλματιδίων, αφιερώνοντας στη μητέρα του τη μεγάλη διάκριση.

Το πρώτο του Οσκαρ το κέρδισε το 2014, με τη δουλειά του στο Ξενοδοχείο Grand Budapest. Επίσης, υπήρξε οκτώ φορές υποψήφιος για César, κερδίζοντας τρεις, επτά φορές υποψήφιος για BAFTA, κερδίζοντας μία, και έξι φορές υποψήφιος για Grammy, κερδίζοντας τελικά δύο.

Μόλις παρέλαβε το δεύτερο χρυσό αγαλματίδιο της καριέρας του για τη μουσική του στη «Μορφή του Νερού», ο Αλεξάντρ Ντεσπλά είπε: «Η μητέρα μου γίνεται επίσης 90 φέτος, νομίζω θα είναι πολύ χαρούμενη απόψε. Είναι Ελληνίδα, παρεμπιπτόντως». Ο πατέρας του είναι Γάλλος, η μητέρα του από τον Βόλο ενώ ο παππούς του, Αλέξανδρος Λαδόπουλος, πατέρας της μητέρας του, ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη.

Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων που έχει συνθέσει, περισσότερο δημοφιλή είναι στις ταινίες «Χάρι Πότερ: Οι Κλήροι του Θανάτου» – Μέρος 1 και «Οι Κλήροι του Θανάτου 2». Εχει γράψει επίσης τη μουσική για τις ταινίες «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Ο λόγος του βασιλιά», το «Επιχείρηση: Argo» και «Το παιχνίδι της μίμησης».

Οι γονείς του γνωρίστηκαν ως σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Μετά τον γάμο τους μετακόμισαν στο Παρίσι, όπου γεννήθηκε ο Αλεξάντρ. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο στα πέντε του, ενώ μελέτησε επίσης τρομπέτα και φλάουτο. Στη Γαλλία σπούδασε μουσική με δασκάλους τον Ιάννη Ξενάκη και τον Κλοντ Μπαλίφ και στις ΗΠΑ με τον Τζακ Χέιζ.

Εγινε ιδιαίτερα ικανός σολίστας και συνθέτης, με μουσικά ενδιαφέροντα που ξεκινούσαν από τον Ντεμπισί και τον Ραβέλ και έφταναν μέχρι την τζαζ και τη world music. Επηρεάστηκε επίσης από Λατινοαμερικάνους και Αφρικάνους συνθέτες, ενώ από νεαρός είχε αποφασίσει ότι θα ασχοληθεί με τη μουσική για κινηματογράφο.

Συνέθεσε το πρώτο του σάουντρακ για τη γαλλική παραγωγή «Ki Lo Sa» το 1986. Στην ηχογράφησή του γνώρισε τη σύζυγό του, τη βιολονίστα Ντομινίκ Λεμονιέ. Συνέθεσε τη μουσική για περίπου 80 ταινίες και σειρές μέχρι να του δοθεί η πρώτη του ευκαιρία στο Χόλιγουντ με το «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» το 2003. Η ταινία του χάρισε τις πρώτες του υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA.

Εχει συγκεντρώσει 201 υποψηφιότητες στη μέχρι τώρα καριέρα του και έχει κερδίσει 86 βραβεία. Εχει φύγει νικητής από τα Οσκαρ, τις Χρυσές Σφαίρες, τα BAFTA, τα Grammy, τα Σεζάρ, τα Φεστιβάλ Βερολίνου και Βενετίας.

Για το φετινό βραβείο Οσκαρ ήταν επίσης υποψήφιοι ο Κάρτερ Μπέργουελ, για τη μουσική στην ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο «Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, ο Χανς Τσίμερ για τη «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν, ο Τζόνι Γκρίνγουντ για τη μουσική στην «Αόρατη κλωστή» του Πολ Τόμας Αντερσον και ο Τζον Γουίλιαμς για το Star Wars «Οι τελευταίοι Jedi» του Ράιαν Τζόνσον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου