ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συλλεκτικό Ημερολόγιο 2018 Εγγλεζονησιωτών

συλλεκτικό-ημερολόγιο-2018-εγγλεζονησιω-105201

«1988-2018» 30 Χρόνια Εγγλεζονήσι

Του Γιάννη Δ. Πατρίκου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι» εξέδωσε για το 2018, όπως κάθε χρόνο, συλλεκτικό Ημερολόγιο τιτλοφορούμενο: «1988-2018. 30 χρόνια Εγγλεζονήσι. 30 χρόνια δράσης και πολιτιστικής δημιουργίας» με την επιμέλεια των Ουρανίας Σταματιάδου και Γιάννη Παπανικολάου, σχ. 18Χ17,50εκ. και 110 σελ., παραχθέν από το τυπογραφείο «Καλοστύπης Ο.Ε».

Αντί Προλόγου καταχωρίζεται το συγκινητικό ποίημα για την αλησμόνητη πατρίδα της Ευγενίας Δημάκη (Κραμερίνας): «Εγγλεζονήσι έμορφο/τση Σμύρνης το καμάρι/καρσί ήταν ο Γκιουλμπαξές/τση Φώκαιας το κανάλι./ Είχε ακρογιάλια έμορφα/ ήταν η καραβέλα, το ακλιμάνι, /ο κοκκινόκαβος/και το γκιαουρλιμάνι./ Σαν φύγαμε ως πρόσφυγοι/ απ’ τη Μικρά Ασία/ ηφτιάξαμε τα σπίτια μας στη Νέα Ιωνία./ Όλοι οι γέροι φύγανε/και ήρκανε (=ήλθαν) οι νέοι/ και ηκάνανε τον Σύλλογο/ άξιοι και τιμημένοι./ Σαν και αυτό τον Σύλλογο/έχει και στον Περαία) τον ήκαναν συγχωριανοί/ μια όμορφη παρέα».

Έπονται ευσύνοπτα ιστορικά στοιχεία για το Εγγλεζονήσι, αρχαία Δρυμούσα, με παράθεση του χάρτη της Χίου και της ακτογραμμής της χερσονήσου της Ερυθραίας, του Ερμαίου κόλπου, όπου το Εγγλεζονήσι και στο βάθος η χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη. Οι κάτοικοι του νησιού ήσαν αγρότες- κτηνοτρόφοι, ψαράδες και ονομαστοί καπεταναίοι. Μετά την καταστροφή το 1922 ήλθαν με τα καΐκια τους πρόσφυγες στη μητέρα Ελλάδα κι εγκαταστάθηκαν στην Δραπετσώνα Πειραιώς και στην προσφυγομάνα Ν. Ιωνία μας με ζωντανή συνεχώς την μνήμη της πατρίδας τους. Τον Ιανουάριο 1988 Εγγλεζονησιώτες πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς ανασυστήνοντες τον από το 1925 «Σύλλογο Προσφύγων Εγγλεζονησίου και Βρυούλων «ο Άγιος Νικόλαος» ίδρυσαν τον σημερινό προειρημένο Πολιτιστικό Σύλλογο «με σκοπό και στόχους τη διάσωση, διατήρηση και μεταλαμπάδευση της ιστορίας, του πολιτισμού, των αρχών, των αξιών και των παραδόσεων του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις νεότερες γενιές». Το πρώτο Δ.Σ. του 1988 συγκρότησαν οι Εμμ. Παρασκευάς, Πρόεδρος, Ιωανν. Καραβασάνης, Αντιπρόεδρος, Μιχ. Νικολάου, Γραμματέας, Νικ. Μέλης, Γεωργ. Αγνουσιώτης, Ταμίες, Σοφία Φατσή, Αναστ. Κεσμετζής Μέλη. Το δε τωρινό συνθέτουν οι: Ουρανία Σταματιάδου Πρόεδρος, Ελένη Βαφειάδου, Ελευθ. Δημάκης Αντιπρόεδροι, Ιωανν. Παπανικολάου, Γραμματέας. Νικ. Θεραπιώτης , Ταμίας, Αγγ. Κατσαρού, Νικ. Σαλπαδήμος και Ζωή Ιωαννίδου, Μέλη. Για την Ιστορία καταχωρίζονται όλα τα Δ.Σ. από το 1988 έως σήμερα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Σύλλογος παρουσιάζει πολύπτυχο πολιτιστική δραστηριότητα και στεγάζεται φιλοξενούμενος σε αίθουσα στη Ν. Ιωνία (Μαγνησίας 56) που παραχωρεί ο Δήμος Βόλου. Σ’ αυτή την αίθουσα είναι αποθησαυρισμένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, συλλογή βιβλίων, στολών, κειμηλίων, σκευών, κεντημάτων κ.α. τεκμηρίων πολιτισμού που παραχώρησαν ευγενώς στον Σύλλογο μέλη αυτού.

Στο Εγγλεζονήσι λειτουργούν, χορωδία, χορευτικά τμήματα, ομάδα καλαθοσφαίρισης, θεατρικό τμήμα, πραγματοποιούνται θεσμοθετημένες επετειακές εκδηλώσεις για τη μικρασιατική καταστροφή, την άλωση της Πόλης, αποδόσεως τιμής σε σημαίνοντα πρόσωπα, εκδηλώσεις λόγου. Αναφέρονται ωσαύτως, οι Εκδόσεις, βιβλίων, ημερολογίων, οι πραγματοποιηθείσες Ομιλίες, διαλέξεις, εκδρομές, οι κοινωνικές δραστηριότητες. Ενδιάτακτα καταχωρίζονται πολλές φωτογραφίες σχετικές με τις εν λόγω δράσεις του Συλλόγου.

Ακολουθούν τα κατά μήνα ημερολόγια με το καθημερινό Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, ευχαριστίες του Δ.Σ. προς όλους τους Φορείς, που τον συνέδραμαν στην υλοποίηση της πολυμερούς πολιτιστικής δραστηριότητας του, περιληπτική περιγραφή της επιτυχούς Εκθέσως «30 χρόνια Εγγλεζονήσι» που διοργάνωσε το Δ.Σ. από 3/11 έως 29/11/2017 στον Εκθεσιακό χώρο του Μουσείου της πόλεως Βόλου, όπου και παρουσιάσθηκε το βιβλίο του Εγγλεζονησιώτη Νίκου Διον. Κουρούμαλου «Το ταξίδι της ζωής μου από το 1924…»εκδοθέντος από τα παιδιά Διονύση και Ελένη με επιμέλεια του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, πολυγράφου συγγραφέα και το Πρόγραμμα λειτουργίας των Χορευτικών τμημάτων και της χορωδίας Ενηλίκων του Συλλόγου.

Όπως αντιλαμβανόμαστε πολύπλευρος, δαψιλής κι αξιομίμητος η πολιτιστική δράση του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «το Εγγλεζονήσι» εξαίρετο και περισπούδαστο το εφετινό Ημερολόγιο, όπως και τα των προηγουμένων ετών. Γι’ αυτό αρμόζουν εκθύμως και δικαίως θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο Ουρανία Σταματιάδου, εξαίρετο συνάδελφό μου, και στα υπόλοιπα συναθλούντα με αυτήν μέλη του Δ.Σ. Ας έχουν υγεία και τον άνωθεν φωτισμό ώστε και του χρόνου να μας χαρίσουν ισάξιο του παρόντος Ημερολογίου και να συνεχίζουν απρόσκοπτα κι επιτυχώς την προσπάθεια προβολής του ελληνορθόδοξου πολιτισμού της « πατρίδας» και ευρύτερα της καθ’ ημάς Ανατολής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου