ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σφράγισε τον πολιτισμό

σφράγισε-τον-πολιτισμό-120699

Σφράγισε μια ολόκληρη εποχή με το έργο, την προσφορά και την ξεχωριστή προσωπικότητά της η Πία Αγγελίνη – Χατζηνίκου, δημιουργός του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγγελίνη – Χατζηνίκου», που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Το Κοινωφελές Ιδρυμα στο Χόρτο, που φέρει το όνομά της, είναι επίσημα αναγνωρισμένος οργανισμός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και στο ενεργητικό του προσμετρά ήδη περισσότερα από τριάντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο μουσικό και ευρύτερα καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής του Νοτίου Πηλίου.

Σπίτι του Ιδρύματος είναι το παραθαλάσσιο χωριό Χόρτο, μία ώρα απόσταση οδικώς από το κέντρο της Μαγνησίας που είναι ο Βόλος, ενώ το κοινό του αποτελείται -πέραν από τις εντός νομού πόλεις όπως ο Βόλος- από τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπως επίσης και από επισκέπτες και κατοίκους που προέρχονται από άλλες χώρες.

Εμπνευστής και οδηγός αυτής της προσπάθειας η ΠίαΧατζηνίκου – Αγγελίνη και ο σύζυγός της και ζωγράφος Τζώρτζης Αγγελίνης. Εχοντας ήδη μια επιτυχημένη σταδιοδρομία με βάση την Αθήνα, φέρνοντας τους μεγαλύτερους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της εποχής της και αναλαμβάνοντας την προώθηση πολύ σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό, το 1984, χρησιμοποιώντας την έως τότε πείρα της, αποφασίζει τη δημιουργία του καλοκαιρινού φεστιβάλ στο Χόρτο, περιοχή από το οποίο καταγόταν ο πατέρας της. Πλέον τα ηνία έχουν αναλάβει τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου που το απαρτίζουν άνθρωποι των τεχνών και επιστημών από την Ελλάδα και τη Γερμανία και την Αυστρία.

Από το ξεκίνημά του, το Ιδρυμα είχε ως στόχο την γνωριμία και εισαγωγή των ανθρώπων του Νοτίου Πηλίου, ιδίως της νεότερης γενιάς, σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που πιθανώς να μην είχαν την ευκαιρία να γευτούν, καθώς και να παρέχει δυνατότητες εκπαίδευσης και μόρφωσης μέσω σεμιναρίων, μαθημάτων και εργαστηρίων.

Αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται στο ιδανικό σκηνικό που παρέχει η ελληνική φύση. Ιδιοκτησία της οικογένειας Χατζηνίκου, ένα κτήμα περίπου 5 στρεμμάτων διαμορφώθηκε κατάλληλα σε υπαίθριο θέατρο περίπου 400 θεατών, και μία παλιά ελαιαποθήκη μετατράπηκε σε αίθουσα 120 ατόμων ιδανική για φιλοξενία συναυλιών μουσικής δωματίου και ρεσιτάλ και κατάλληλος χώρος συνεδρίων και διαλέξεων. Αυτές είναι και οι κύριες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τις δράσεις του Ιδρύματος.

Κάθε χρόνο, προγράμματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσεκτική αξιολόγηση, επιλέγονται, ετοιμάζονται και παρουσιάζονται την περίοδο μεταξύ Ιουλίου Σεπτεμβρίου, ενώ πλέον δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η δραστηριότητα αυτή να επεκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Με άξονα την επικοινωνία κοινού και καλλιτεχνών μέσω της ανταλλαγής και σχέσης που δημιουργείται στις διάφορες εκφράσεις της τέχνης όπως η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός και το θέατρο, δίνεται η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάσουν την εργασία τους. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και ευρύτερα δυνατό αυτό μέσω συνεργασιών με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοτικό Ωδείο Βόλου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας καθώς και φορείς του εξωτερικού όπως το Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ.

Σημαντική προσωπικότητα

Η Πία Αγγελίνη – Χατζηνίκου, αδελφή του διακεκριμένου μαέστρου Γιώργου Χατζηνίκου, υπήρξε ιδρύτρια και διευθύντρια του Πολιτιστικού Γραφείου «PROMOTE INTERNATIONAL ARTS» που έφερε θρυλικά ονόματα στην Ελλάδα.

Μεταξύ των διεθνών παραγωγών που έφερε στην Ελλάδα ήταν: Το Μπαλέτο του Marqui de Guevas, η Zizi Jeanmaire και το Μπαλέτο του Rolan Petit, το Ρωσικό Φολκλορικό Μπαλέτο Berioska, το συγκρότημα των Ινδικών Κλασικών Χορών με τη διάσημη εθνική χορεύτρια της Ινδίας Santa Rao και την επίσης διάσημη Danayanti Joshi και τον Bahadur Khan, ο διάσημος μίμος Marcel Marceau, το Μαύρο Θέατρο της Πράγας, στις πρώτες του εμφανίσεις, που υπήρξαν μοναδικές, το Ιαπωνικό Κρατικό Θέατρο Noh Kanzekai, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, η London Symphony Orchestra με τον Antal Dorati για να τιμήσει τη μνήμη του Δημήτρη Μητρόπουλου (με την ευκαιρία που είχαν φέρει την τέφρα του στο Ωδείο Αθηνών), οι διάσημες Μαριονέτες του Salzburg, ο Wolfgang Wagner (εγγονό του Richard Wagner) ώστε να παρουσιάσει έργα του R. Wagner, το Covent Garden Royal Ballet, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και πολλές ακόμη.

Η ίδια οργάνωσε την καλλιτεχνική περιοδεία του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν στη Γαλλία (Παρίσι – στα πλαίσια εκδηλώσεων του Theatre des Nations), στην Αγγλία, στη Ρωσία, στη Πολωνία κ.α. Με τη Ζουζού Νικολούδη δημιούργησε το καλλιτεχνικό σύνολο «Χορικά», διοργανώνοντας σειρά παραστάσεων στην Ευρώπη, τη Νότιο και Βόρειο Αμερική, το Μεξικό και την Ιαπωνία με εξαιρετική επιτυχία.

Οργάνωσε πλήθος συναυλιών της Μικρής Ορχήστρα Αθηνών, με την οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το «Αξιον Εστί» του Ελύτη με μουσική του Μ. Θεοδωράκη και σολίστ τον Μπιθικώτση, στο κινηματοθέατρο Rex, αφήνοντας τη σφραγίδα της στον πολιτισμό, την τέχνη και την πνευματική ανάπτυξη του τόπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου