ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη των δωματίων

η-πόλη-των-δωματίων-125902

Ενθουσιώδη σχόλια αποσπά η έκθεση με τίτλο «Η πόλη των δωματίων», που λειτουργεί στον 2ο όροφο του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο». Την έκθεση διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του ερευνητικού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στον Πτυχιακό Κύκλο Σπουδών, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στα προπλάσματα, τα σχέδια και τα κείμενα που εκτίθενται, διατυπώνονται υποθετικές προτάσεις για την ενεργοποίηση του στάσιμου κτιριακού αποθέματος της πόλης του Βόλου.

Ο μεγάλος αριθμός ημιτελών κατασκευών στο κέντρο της πόλης αλλά και στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Νέας Ιωνίας, αποτυπώνει τη δυσκολία στην παραγωγή χώρου και τη μείωση στη ζήτηση κατοικίας κατά την τελευταία περίοδο. Ο πειραματικός χαρακτήρας του εργαστηρίου επιτρέπει μια θετική ανάγνωση της δυσοίωνης αυτής συνθήκης. Επιχειρείται η ανάγνωση του σχολάζοντος οικιστικού αποθέματος ως πρώτη ύλη για τον ανασχεδιασμό του αστικού τοπίου. Οι λύσεις που δίνονται για τα εγκαταλειμμένα εργοτάξια δεν αποτελούν μονάχα πληρώσεις του κενού χώρου τους ούτε απλή επίλυση ενός προβλήματος στέγασης φοιτητών.

Η διαφορετική αντίληψη για τη νέα ζωή στα αποκαταστημένα εργοτάξια, στόχο έχει να μεταστρέψει θετικά και την κατάσταση των διπλανών οικημάτων και να αναμορφώσει τον χαρακτήρα περιοχών της πόλης ώστε να ανταποκριθεί στο νέο φαντασιακό για την κατοικία και να παραλάβει τις νέες μορφές διαβίωσης, όπως αυτές αναδύονται μέσα στη συγκυρία της κοινωνικής και χωρικής κρίσης.

Την έκθεση επιμελείται η διδακτική ομάδα: Αριστείδης Αντoνάς, Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Σοφία Βυζοβίτη, Αν. Καθηγήτρια ΤΑΜ ΠΘ, Γιώργος Μητρούλιας, Επίκ. Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Λόης Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ, Νίκος Πλατσάς, Υποψήφιος διδάκτωρ ΤΑΜ ΠΘ, Χαρά Στεργίου, φοιτήτρια ΠΜΣ ΤΑΜ ΠΘ, σε συνεργασία με τους φοιτητές του μαθήματος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου και το ωράριο λειτουργίας είναι Τρίτη-Παρασκευή 10.00-13.00 και 18.00-21.00, Σάββατο 10.00-13.00, Κυριακή-Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου