ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δανειστική Βιβλιοθήκη από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»

δανειστική-βιβλιοθήκη-από-το-κέντρο-π-130073

Δανειστική βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει από Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», το οποίο δημιουργήθηκε πριν 6 χρόνια από μία πρωτοβουλία των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού, με στόχο να προάγει δράσεις πολιτισμού και κοινωνικής παρέμβασης στην περιοχή και ευρύτερα στον Δήμο Βόλου.

Με έδρα του το Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, στα 6 χρόνια δραστηριοποίησής του κατόρθωσε να αναπτύξει πλήθος παρεμβάσεων, υλοποιώντας ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις για τα εικαστικά, τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική κ.ά. και συνεισφέροντας ουσιαστικά προς δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας με τη συλλογή και διανομή τροφίμων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με αφορμή την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και κατά την κατάρτιση του σχεδίου δράσης του Κέντρου για τα επόμενα δύο χρόνια (Νοέμβριος 2017 -19), ωρίμασε η ιδέα της ευρύτερης αξιοποίησης του Αρχοντικού Ζαφειρίου, για τη δημιουργία και στέγαση βιβλιοθήκης – αρχείου σε αυτό.

Το Αρχοντικό Ζαφειρίου ανήκει στον Δήμο Βόλου και αξιοποιείται από τον δήμο και από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», προκειμένου να στεγάσει αφενός τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού και αφετέρου περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, λειτουργία εικαστικού εργαστηρίου, κινηματογραφικές προβολές, μπαζάρ κ.ά. Το Κέντρο Πολιτισμού παράλληλα φροντίζει για τη λειτουργική διαχείριση των χώρων, τη φροντίδα του κήπου κ.ά.

Κατά κοινή εκτίμηση το παρόν οικιστικό σύνολο αποτελεί μοναδικό κληροδότημα για την περιοχή για την αρχιτεκτονική του, καθώς και για τις δυνατότητες αξιοποίησης που προσφέρει για την υλοποίηση εκδηλώσεων και για την προβολή της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Η ανάγκη για τη βιβλιοθήκη

Σε όλη την περιοχή του πρώην Δήμου Ιωλκού καθώς και την ευρύτερη περιοχή, μέχρι την Πορταριά και τη Μακρυνίτσα, δεν υπάρχει καμία ανοικτή δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τόπο συνάντησης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής παραγωγής.

Η δημιουργία της βιβλιοθήκης – Αρχείου, μπορεί να υλοποιήσει πληθώρα δράσεων για το βιβλίο, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση – κατάρτιση των κατοίκων, κατά το πρότυπο αντίστοιχων πετυχημένων παραδειγμάτων στην Ελλάδα και σε αναλογική κλίμακα (βιβλιοθήκη Βέροιας) όπως: Στην ανάπτυξη της ανάγνωσης για το ευρύ κοινό, προσφέροντας δημιουργικά ερεθίσματα και ποικίλες προτάσεις για ψυχαγωγία και εκπαίδευση.

Στη συλλογή, διάσωση και προβολή σημαντικών υλικών και εκδόσεων για την περιοχή, ντόπιων Βολιωτών και άλλων συγγραφέων.

Στην υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων για τα παιδιά σε συνδυασμό με ψυχαγωγία, με στόχο τη διεύρυνση των αναγνωστικών ενδιαφερόντων των παιδιών μέσα από την ανάδειξη βιβλίων ή τομέων γνώσης που τα παιδιά είτε αγνοούν είτε μέσα από τη σχολική διαδικασία έχουν απορρίψει π.χ. θεατρικό παιχνίδι βασισμένο σε βιβλίο, δράσεις προσχολικής και σχολικής προετοιμασίας μέσα από δραστηριότητες, ανάμειξη γνωστικών αντικειμένων σε πρότζεκτ κ.ά.

Στην ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης/ εκπαίδευσης/ κατάρτισης για ενήλικες π.χ. ομάδες ανάγνωσης, κατάρτιση σε υπολογιστές κ.ά.

Στην οργάνωση και υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων για την περιοχή π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις κ.ά.

Στη δικτύωση, διασύνδεση, προβολή της περιοχής με πολιτιστικούς, επιστημονικούς (π.χ. ερευνητική κοινότητα), κοινωνικούς, παραγωγικούς και άλλους φορείς.

Στην ανάπτυξη του πνεύματος εθελοντισμού των κατοίκων της περιοχής, προσκαλώντας τους να συμμετέχουν σε δράσεις προσφέροντας τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τη διάθεσή τους.

Στην συνεργασία με τις δυο σχολικές μονάδες της περιοχής (Δημοτικό – Γυμνάσιο Ιωλκού), για την υλοποίηση προγραμμάτων .

Για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων θα αξιοποιηθούν τα μέλη, το Δ/Σ και οι εθελοντές του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός». Υπάρχουν πολλά μέλη που λόγω επαγγελματικής εμπειρίας (εκπαιδευτικοί, στελέχη οργανισμών με εμπειρία στην οργάνωση και υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων και υποδομών κ.ά.) αλλά και εμπειρίας από τις δράσεις του Κέντρου μπορούν να αναλάβουν το στήσιμο συλλογών, καταλογογράφηση βιβλίων και αρχείων, καθώς και τη λειτουργία και την προβολή της βιβλιοθήκης.

Οι εμπνευστές της προσπάθειας ζητούν τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας για να υλοποιήσουν τον μεγάλο στόχο. «Η προσφορά βιβλίων είναι το πρώτο ζητούμενο για τη δημιουργία των συλλογών. Επίσης η συνεργασία μαζί σας για την υλοποίηση εκδηλώσεων όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, εκδηλώσεις κ.ο.κ. θα μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη» υπογραμμίζουν. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6978 873637 και 6944 903053.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου