ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτοβουλίες ανάδειξης σημαντικού μνημείου

πρωτοβουλίες-ανάδειξης-σημαντικού-μ-487716

Την ανάγκη ανάδειξης αξιόλογου παλιού οικοδομήματος το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό ιστό της Αμαλιάπολης επισημαίνουν ευαισθητοποιημένοι πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής, τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης των τοπικών ιστορικών καταβολών. Το παλιό οικοδόμημα, ο χαρακτήρας του οποίου παραπέμπει στην ιστορική καταγωγή των πρώτων κατοίκων του οικισμού, βρίσκεται στο πυκνοδομημένο κέντρο του γραφικού παραθαλάσσιου χωριού της Αμαλιάπολης, λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική του πλατεία και τα τελευταία χρόνια γίνεται εντονότερο το ενδιαφέρον των κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Η ανάγκη για την ανακήρυξη ενός κτίσματος ως διατηρητέου μνημείου, επισημάνθηκε πρόσφατα από τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή κ. Γεώργιο Τσολάκη, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά για την ιστορικότητά του και τη σημασία του για την περιοχή: «Το κτήριο αυτό, παλαιά διώροφη κατοικία, συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα του οικισμού της Αμαλιάπολης Αλμυρού, κτισμένο κατά προσέγγιση στη δεκαετία του 1840. Ο οικισμός της Αμαλιάπολης άρχισε να ανοικοδομείται το 1834 από πρόσφυγες της Παλιάς Μιτζέλας του Πηλίου. Το εν λόγω κτίσμα βρίσκεται σε εφαπτόμενο στην κεντρική πλατεία οικοδομικό τετράγωνο, και μέσα στη ζώνη των πρώτων οικοδομών που κτίστηκαν στο χωριό, (περιοχή από τις Ν. Α. παρυφές του αρχικού σχεδίου πόλης του οικισμού – αρχοντικό Γριζάνου, νυν ξενοδοχείο Αμαλία, έως την πλατεία του χωριού)». Περιγράφοντας την σημασία του κτηρίου, ο κ. Τσολάκης σημειώνει ότι «αποτελεί τη μοναδική σήμερα οικοδομή, όχι μόνο στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, του Αλμυρού, η οποία διασώζει χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και οικοδομίας του Πηλίου όπως λ.χ. σαχνισί (έρκερ), παραδοσιακά ξύλινα δάπεδα, ξύλινη μεσάντρα με πατάρι, εσοχές, οπές κατόπτευσης της εισόδου, λιθοδομή η οποία έχει επικαλυφθεί με νεότερο σοβά κ.α. στοιχεία, που εκτός των άλλων, καταδεικνύει εμφανώς και τον υπάρχοντα συσχετισμό της Αμαλιάπολης με την περιοχή του Πηλίου».

Το λιθόκτιστο οίκημα, δωρήθηκε, χάρη στην ευγενική προσφορά της κ. Μαργαρίτας Τσιτσούλη, η οποία σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, στο Δήμο Σούρπης, προκειμένου να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς. «Υπάρχει άμεση ανάγκη, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες, συντήρησης και αξιοποίησής του, αυτές να γίνουν με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να ληφθούν υπ’ όψη τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά γνωρίσματα και ιδιαιτερότητες, όπως και να αποφευχθούν νεότερες επεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους της οικοδομής, με πρόσχημα την «συντήρηση» (σε δάπεδα, τοιχοποιίες κλπ. στοιχεία)» υπογραμμίζει ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής.

Δείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Tα σπίτια της Ν. Μιτζέλας – Αμαλιάπολης πυρπολήθηκαν σε ποσοστό 90% επί συνόλου στις 18-8-1943 από τις κατοχικές δυνάμεις των Ιταλών, οπότε και καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού αυτού οικισμού, από τον οποίο σήμερα διασώζονται στην αρχική τους μορφή ελάχιστες (6-7) οικοδομές του 19ου αιώνα, η διατήρηση των οποίων αποτελεί πλέον ιδιαίτερο καθήκον ως ελάχιστο χρέος διατήρησης αναλλοίωτης της ιστορικής μνήμης του τόπου. Όπως επισημαίνεται μάλιστα είναι ανάγκη να διατηρηθούν τα μοναδικά στο είδος τους χαρακτηριστικά στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού γνωρίσματα, ως ελάχιστο δείγμα της ιστορικής εγκατάστασης και ανοικοδόμησης του προσφυγικού οικισμού των Πηλιορειτών προγόνων μας στην Αμαλιάπολη – Ν. Μιτζέλα.

Αποτελεί κατά συνέπεια «χρέος, να ληφθεί άμεσα μέριμνα, προκειμένου να αποκατασταθούν όποιες επεμβάσεις τυχόν έγιναν χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς και η πρόληψη άλλων τέτοιων στο μέλλον. Επιπλέον να διασφαλισθεί η εσωτερική διαμόρφωση και η σκοπούμενη χρήση του κτηρίου για πολιτιστικούς σκοπούς, υπό την αιγίδα του αρμόδιου υπουργείου πολιτισμού, με αντίστοιχη σχετική μνεία στην ίδια απόφαση, η οποία θα ληφθεί από το ίδιο υπουργείο κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, με την εποπτεία εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσολάκης και προσθέτει ότι «είναι ευοίωνο το γεγονός ότι την ανάγκη της παρέμβασης της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων κατανοούν και επισημαίνουν συλλήβδην, τόσο η δημοτική αρχή της περιοχής, δια στόματος του Μιτζελιώτη δημοτικού συμβούλου κ. Χριστέλου, του δημάρχου Σούρπης, ο οποίος την τελευταία τετραετία κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες και μερίμνησε συστηματικά, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός του κληροδοτήματος».

Η ανακήρυξή του συγκεκριμένου κτηρίου σε διατηρητέο μνημείο, εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στη χρηματοδότηση της σκοπούμενης χρήσης του κτιρίου μέσω ΕΣΠΑ, δυνατότητα την οποία δίνει προγενέστερη απάντηση του Υπουργείο πολιτισμού σε σχετικό αίτημα χρηματοδότησης. Με την ίδια πρόταση συντάσσονται η τεχνική υπηρεσία του δήμου και ο δραστήριος σύλλογος των γυναικών του χωριού και όπως αναφέρει συγκεκριμένα η πρόεδρος κ. Αννα Μαυρογένη «θα ήταν καλό να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τον Δήμο, προκειμένου να κηρυχτεί διατηρητέο το συγκεκριμένο κτίριο. Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος, έχουμε την καλή πρόθεση να προσφέρουμε προσωπική εργασία προκειμένου να καθαρίσουμε το κτίριο και όταν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ανάδειξής του. Μας ενδιαφέρει ως Σύλλογο η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προσπαθούμε για το χωριό μας» καταλήγει η κ. Μαυρογένη.

Όπως εκτιμάται επιπροσθέτως «ενόψει του «Καλλικράτειου» δήμου Αλμυρού, θα δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την συστηματική αξιοποίηση του κτηρίου για τον προβλεπόμενο σκοπό, αξιοποιώντας τη γνωστή ευαισθησία των φορέων της περιοχής, τις αναγκαίες γνώσεις, την δεδομένη εμπειρία και την επιστημονική επάρκεια του προσωπικού το οποίο θα διαθέτει, ως ο δεύτερος τη τάξει δήμος στην περιοχή της Μαγνησίας» σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Τσολάκη. «Επιλέον δε, καταλήγει ο ίδιος, η επικείμενη ανακήρυξη του εν λόγω κτηρίου ως διατηρητέου, να αποτελέσει το έναυσμα, την αφορμή για την τήρηση της ίδιας διαδικασίας και τη διάσωση και άλλων μνημείων της περιοχής».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου