Η ζωγραφική του 20ου αιώνα

Τελευταία ενημέρωση: 2018-01-02, 19:20:18
Η ζωγραφική του 20ου αιώνα

Αφιερωμένο στον μεγάλο τεχνίτη της μεταξοτυπίας Γιώργο Κοτσαΐτη είναι το ημερολόγιο 2018 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου. Περιλαμβάνει είκοσι μεταξοτυπίες έργων των μεγαλύτερων ελλήνων ζωγράφων του 20ου αιώνα.

Ο Γιώργος Κοτσαΐτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932 και σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή του Σταυράκου. Από το 1960 μπήκε στα ενδιαφέροντά του η φωτογραφία, αναζητώντας μια καθαρά εικαστική έκφραση. Ανήσυχο πνεύμα καθώς στράφηκε σε αλλά καλλιτεχνικά μονοπάτια, και ο κλάδος της μεταξοτυπίας ήταν αυτός που τον κέρδισε. Με τη τεχνική της μεταξοτυπίας, το πρωτότυπο αναπαραγόταν σε αριθμημένα αντίτυπα μέχρι 100 τον αριθμό τα οποία υπογράφονταν από το ζωγράφο. Ο Γιώργος Κοτσαΐτης ανέλυε χρωματικά και τονικά τον πίνακα και εκτύπωνε σε φιλμ όλη την χρωματική παλέτα του έργου. Το φιλμ αντιστοιχούσε σε χρωματικό τόνο και κάθε φιλμ γινόταν τελάρο. Έτσι χρώμα χρώμα, τύπωμα τύπωμα, που πολλές φορές έφταναν και τα 45 τυπώματα, προσέγγιζε το πρωτότυπο.

Το ημερολόγιο 2018 του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου περιλαμβάνει μεταξοτυπίες των: Αγήνορα Αστεριάδη, Σωτήρη Σόρογκα, Τάσσου, Ηλία Δεκουλάκου, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Λευτέρη Κανακάκη, Γιώργου Μήλιου, Χρήστου Καρά, Γιώργου Γουναρόπουλου, Βασίλη Θεοχαράκη, Γιώργου Σταθόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Σικελιώτη, Θανάση Στεφόπουλου.

Το ημερολόγιο πωλείται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=